RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Adka, Krystian, Mateusz, Damian, Sebastian (PLETHORA) - Zatím nejsme kapelou, která může fungovat jen z hudby, ale naše odhodlání nás k tomuto cíli může přiblížit.

Debutové album „Age Of Changes“ polské kapely Plethora, vydané koncem loňského roku, patřilo k jedněm z velmi pozitivních překvapení loňského roku, které se na mě vyvalilo z reproduktorů. Pětice mladých heavy progresivců nabídla velmi svěží kolekci, přičemž právě svěžest a čerstvost je tím pojmem, který muzikantům z Plethory zjevně nedává spát. Představení téhle party se svorně ujala celá pětice, která je pod albem podepsaná.

Můžeš prosím krátce představit kapelu Plethora a její členy?
Adka Niksińska: Plethora vznikla v roce 2013. Byla to myšlenka našeho kytaristy Krystiana Przybylského a bubeníka Mateusze Gawrona. Kluci chtěli vytvořit něco nového v metalu a chtěli u toho využít ženský vokál. V kapele jsou dále druhý kytarista Damian Mikulski a baskytarista Sebastian Szarapow. A zpívá Adka Niksińska.

Vaše historie není příliš dlouhá, přesto se tě zeptám, který okamžik z vaší historie je pro tebe ten nejdůležitější?
Krystian Przybylski: Podle mého názoru bylo nejlepším momentem vydání našeho prvního alba „Age Of Changes“. Byl to velice dlouhý proces, který nás stál ohromnou spoustu energie, ale myslím, že to stálo za to.

Jak bys charakterizoval hudbu, kterou hrají Plethora? Velmi mě zaujalo vaše motto: “Svět hudby potřebuje čerstvost a to je to, co my nabízíme”. Přiznám se, že před tím, než jsem slyšel vaše album, vyvolalo tohle heslo ve mně představu, že Plethora půjdou moderní cestou alá Amaranthe, melodeath, screamo a proto bylo velmi milým překvapením, že vaše hudba zní velmi čerstvě, ale přitom staví víc na klasickém metalovém základě než na kdovíjak moderních vlivech. V čem je podle tebe ta čerstvost a jedinečnost vaší hudby?
Mateusz Gawron: Jsem rád, že to říkáš. Můžeš získat čerstvý zvuk díky inovativním prvkům, které jsou klasické. Myslím, že jsme se dívali na umění prostřednictvím neobvyklého přístupu. Hudba samotná je velmi důležitá, ale konstrukce díla a podrobné zpracování různých kompozičních prvků může vnést čerstvost. Navíc jsme se ptali sami sebe, jestli ten sound je něco, co už známe. Pokud odpověď byla ano, udělali jsme změny tak, aby se naše hudba stala originálnější. Také jsme pamatovali na rozmanitost v kompozicích. Myslím, že každý song na „Age Of Changes“ se dostatečně odlišuje od ostatních. Když se vrátím k hlavní otázce, hrajeme metal s progresivními, thrashovými i klasickými metalovými elementy, navíc každý nástroj je stejně důležitý jako zpěv, zejména bicí.

Hrajete v konstantním složení od svých počátků. Spojuje vás i něco jiného než hudba, co na svých spoluhráčích nejvíc oceňuješ?
Damian Mikulski: Ve složení naší kapely došlo k nějakým změnám, ty probíhaly až do druhé poloviny roku 2015, potom se k nám připojila zpěvačka Adka a od té doby je naše složení konstantní. Někteří členové Plethory se navzájem znali už dříve, někteří dokonce od dětství, zatímco zbytek se setkal až v souvislosti s jejich spoluprací s kapelou. Každý z nás je jiný, každý má jiné dovednosti a talent a rozmanitost osobností členů týmů je spojena společnou vášní – hudbou a hledáním toho, jak se prosadit v tvůrčím procesu. To je obrovská přidaná hodnota.

Jak obtížné bylo najít ty správné spoluhráče, se kterými můžeš dělat hudbu, potažmo metal?
Mateusz Gawron: Bylo to náročné. Stejně jako v každé profesi – není problém najít zaměstnance, ale pokud chcete vytvořit skvělý tým, musíte hledat, někdy i několik měsíců. A tak to bylo i našem případě.

Vaše muzikálnost je velice vyzrálá, máte nějaké zkušenosti z předchozích kapel nebo je Plethora vaší první kapelou, ve které sbíráte zkušenosti z hraní metalové hudby?
Mateusz Gawron: Děkuju! Prakticky každý člen Plethory hrál předtím v jiných kapelách a dnes různé zkušenosti z jiných kapel nám poskytují nové nápady a různorodost při vytváření nových písní. Například já jsem bubnoval v žánrech jako progresivní metal, blues rock, francouzská hudba či progresivní rock.

Vloni jste vydali album svoje první album „Age Of Changes“. Můžeš jej představit, jeho příběh a hudbu?
Adka Niksińska: „Age Of Changes" je první album Plethory, většinu hudby napsal Krystian Przybylski. Můžete na něm slyšet jedenáct písní s různými motivačními a fantasy tématy. Písně mají spoustu prvků – melodické kytary, neobvyklé rytmy bicích a hodně ženského vokálů, který je někdy docela heavy. Od začátku naší kapely jsme skládali nové písně a byl to náš velký sen vydat album. Strávili jsme spoustu času při vytváření, nahrávání a masterování tohoto alba. A stálo to za to.

Jak probíhala tvorba alba „Age Of Changes“?
Krystian Przybylski: Některé písně byly vytvořeny opravdu velmi rychle, měl jsem v hlavě představu o celé skladbě, tak jsem ji napsal a jen jsem ji dal ostatním, aby si do ní přidali bicí a vokály. Jiné skladby bylo těžké napsat, protože jsem s nimi nebyl spokojený a neustále jsem je měnil. Nakonec se díky mým kolegům a jejich naprosté podpoře se podařilo skladby a nakonec i desku dokončit. Takže jim děkuju (smích).

Která z fází tvorby alba pro tebe byla nejnáročnější?
Mateusz Gawron: Na to ti odpovím dvěma způsoby. Jako muzikant, co se hudby týká – některé části skladby „Ged“ byly pro mě původně jiné a tak jsem si je musel vytvořit sám a hrát je podle svého. Jako člen týmu – proces realizace alba byl pro mě velmi náročný, protože jsem byl koordinátor a kontroloval jsem každý krok, od vytváření až po vydání. Navíc jsem se zabýval i grafikou, videi a sociálními médii, takže celý ten projekt vůbec nebyl jednoduchý.
Adka Niksińska: Pro mě jsou všechny skladby velice obtížné a byla to výzva. Ale když jsem se začala připravovat na nahrávání vokálních linek, měla jsem problém s melodií v „The Shadow“, „El Mirage“ and „Kaitzen“. Nyní, když už jsem se s tím problémem vyrovnala, tak si víc užívám ty skladby, ve kterých můj hlas daleko líp vynikne, to jsou „Ged“, The Sparrowhawk and „Stop This“, to jsou moje tři oblíbené písničky.
Krystian Przybylski: Největší výzvou bylo hledání zvukového inženýra. Potřebovali jsme toho pravého člověka, aby desku produkoval. A našli jsme ho.
Damian Mikulski: Je obtížné určit, která fáze výroby alba „Age Of Changes“ byla nejnáročnější. Vzhledem k tomu, že to bylo naše první album, celá nahrávací fáze byla opravdovou výzvou. Záznamy jednotlivých nástrojů byly pořizovány na různých místech, proto se muselo každé nahrávání důkladně připravit, aby se zajistila konzistence celého materiálu.

Co myslíš, že je nejsilnější stránkou vaší hudby?
Adka Niksińska: Myslím si, že naší nejsilnější stránkou je naše rozmanitost, naše hudba obsahuje řadu stylů, heavy metal, power metal, něco progresivního metalu, jsou v ní tvrdé kytary, obsahuje i elementy z death metalu i melodické refrény stejně jako v pop music. Netvoříme hudbu v jediném stylu, inspirujeme se různými žánry.

Jak jste spokojeni s tím, jak kritika hodnotí „Age Of Changes“?
Sebastian Szarapow: Já jsem vždycky spokojen se zpětnou vazbou. Nezáleží na tom, jestli je pozitivní nebo negativní. Obě ukazují, co se lidem líbí a říkají, v čem se můžeme v budoucnu zlepšit. Vždycky je to konstruktivní a můžeme se z kritiky hodně naučit.

A jak jste s deskou spokojeni vy sami?
Sebastian Szarapow: Já jsem celkem spokojený. Užil jsem si proces vzniku téhle desky. Bylo to trochu únavné, protože to zabralo víc času, než jsme očekávali. Ale naučili jsme se přitom řadu nových věcí a jsme nyní lépe připraveni na budoucí práci. Album je výsledkem pomalých experimentů se zvukem, museli jsme jít krok po kroku. Každý muzikant si s ním hraje, ať už cíleně nebo podvědomě. Ještě jej nemáme na světové úrovni, ale jsem šťastný, protože jdeme správným směrem.

Jaká je situace ohledně tvrdší muziky v Polsku? Je obtížné se pro mladou kapelu prosadit ve vaší zemi, potažmo ve světě?
Sebastian Szarapow: Existuje několik polských skupin, které uspěly na mezinárodní scéně. Myslím, že je možné dosáhnout úspěchu, ale stejně jako ve všem jiném – vyžaduje to spoustu práce. Ale myslím, že by bylo lepší se nás na tuhle otázku zeptat za pár let. Nyní můžu říct jen to, co si představujeme. A já mám velice živou představivost, takže na konci na nás čeká spousta červených koberců (smích).

Je možné se v Polsku hudbou uživit?
Sebastian Szarapow: To záleží na žánru. Zjevně by bylo jednodušší hrát elektronickou hudbu nebo být svatební kapela. Ale stále máme v naší části Evropy spoustu fanoušků metalu a jediná věc, ktero můžeme dělat, je tvrdě pracovat.

Jaké propagační akce děláte či jste dělali pro tuhle desku?
Adka Niksińska: Všechno, co kolem desky děláme, si děláme sami. Kontaktujeme labely, hledáme nové fanoušky ve facebookových skupinách, organizujeme soutěže. Někdy je to těžké, protože je to spousta práce a my máme i vlastní zaměstnání a soukromý život. Ale stále se snažíme najít cestu, jak oslovit co nejvíc fanoušků!

Od vydání alba uběhl téměř již jeden rok, máte už nějaké nápady ohledně další desky?
Adka Niksińska: Nyní je pro nás nejdůležitější zorganizovat a odehrát koncerty. Ale samozřejmě už uvažujeme i o další nahrávce. Nejdříve připravíme nějaké singly a někdy později chceme vytvořit i nové album.

Jaké jsou nejbližší plány kapely, co od vás můžeme čekat v dohledné době? Je reálné, že se Plethora někdy představí živě v České republice?
Krystian Przybylski: Je šance, že během dvou až tří měsíců vydáme na YouTube dva nové singly, jedna skladbu složil Mateusz a ta druhá je od Damiana. Jsou to velice chytlavé skladby a já doufám, že vás potěší. A samozřejmě se chystáme koncertovat (smích).

Jaké jsou nejbližší plány kapely, co od vás můžeme čekat v dohledné době? Je reálné, že se Plethora někdy představí živě v České republice?
Krystian Przybylski: Doufáme, že ano (smích). Chceme navštívit Českou republiku opět tento rok, ale záleží to na tom, kudy povede naše tour. Nejsme si jisti tím, kdy přesně to bude, ale určitě se do vaší země znovu přijedeme podívat.

Jaké máš s Plethora ambice?
Krystian Przybylski: To je vážně vtipná otázka, musíme hrát spoustu koncertů po světě včetně České republiky. Plethora mi dává svobodu a možnost dělat věci, které opravdu miluji a sdílím je s ostatními.

Kolik času a energie investuješ do Plethory, máš čas věnovat se i něčemu jinému a jak trávíš svůj volný čas, jak pro tebe účinkování v kapele dostatečně naplňující?
Damian Mikulski: Na to neexistuje univerzální odpověď, protože téměř každý člen pracuje a někteří mají rodiny. V takovém případě je nesmírně důležité udržovat v životě správné proporce, proto je velmi důležité správně řídit svůj čas, být schopen sladit fungování v rámci kapely, profesionální život, soukromý život, povinnosti, jiné vášně, jako čtení knížek, posilovnu, cvičení. Zatím nejsme kapelou, která může fungovat jen z hudby, ale naše odhodlání nás k tomuto cíli může přiblížit.

A tradiční závěr – je nějaká otázka, na kterou se Tě dosud nikdo z novinářů nezeptal a Ty by sis na ní přála odpovědět?
Damian Mikulski: Nic mě nenapadá (smích)
Mateusz Gawron: Tak to jsi mě překvapil. Díky za rozhovor, zdravím vás jménem svým i každého člena Plethory.

Savapip             


FB PLETHORA

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.06.2018
Přečteno: 2047x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08977 sekund.