18.01.2019
STEEL ENGRAVED
Jaké bude nové eponymní album německých STEEL ENGRAVED, ..více

18.01.2019
ACT OF GOD
Liberečtí ACT OF GOD mají na březen nachystané nové ..více

18.01.2019
IMPELLITTERI
Na svém posledním albu "The Nature Of The Beast" ..více

18.01.2019
ELUVEITIE
Novinka od švýcarských folkáčů ELUVEITE "Ategnatos" ..více

17.01.2019
ALTHEA
Italská kapela, která ve své tvorbě kombinuje prvky ..více

16.01.2019
THE CRANBERRIES
Hlas Dolores O`Riordan ožije ještě na jedné desce. 26. ..více






Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Když jsem v loňském roce slyšel Brichta zpíva ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Myslím, že většina fanoušků Brichty má rád ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Jak v souvislosti s popsanou kritikou vnímat repo ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
O tom, že fanoušci nepříjmou, když kapela zm ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Jasný, ale Brichta žije v domnění, že všichn ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Pokud jde o Aleše, podle mě by udělal nejlépe ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
S Brichtou souhlasím! Pár slov by neškodilo. Ab ..

GALDERIA - Return Of The Cosmic Men
Podobnost s Freedom Call? Přirozeně. Jenže tihl ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Co si o tomhle počinu myslíš ty Pepsi? ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Tiez sa mi to paci, iste nic svetoborne, ale dobre ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2018 - Pagan
1506x

Redaktorská bilance roku 2018 - Pepsi Stone
1239x

Redaktorská bilance roku 2018 - Veronika
986x

METAL CHURCH - Damned If You Do
894x

Redaktorská bilance roku 2018 - Supermartonátor
890x

ZÁVIŠ - Jak šla léta u starýho kokota...
835x



19.01.2019
www..
, začátek od:, vstupné:

19.01.2019
MIDDLEDARK, STOCKHOLM SYNDROME, MINDRAPE ..
klub Fatal Praha, začátek od:20:00, vstupné:

25.01.2019
ZÁVIŠ, ČERSTVĚ NATŘENO ..
JIHLAVA - Brick Bar, začátek od:20:00, vstupné: 150,-Kč



článků celkem: 6756
recenzí: 5500
reportů: 542
rozhovorů: 364













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


MATERDEA - Pyaneta

Kdyby měl italští folkáči Materdea hudbu tak osobitou, jako jsou jejich kostýmy (obzvlášť ty neposedné růžky kytaristy a zpěváka Marca Pavoneho jsou luxusní), možná by patřili k nejskloňovanějším jménům kovově kotlíkářské scény. Obzvlášť, když tu menší polovinu jejich septeta tvoří smyčcové nástroje – dvoje housle a jedno cello. O to víc překvapí, že tyto nástroje v řadě případů (alespoň v první polovině desky) nehrají v tvorbě Materdea vyloženě hlavní roli, spíš jen dodávají chuťově výraznější koření, stejně tak jako občasný symfonický šlahounek či šikovné kytarové sólo. A takového koření je docela potřeba, protože čtvrtá žena (ty první tři mají ve svých rukou právě smyčce) v sestavě kapely, zpěvačka Simon Papa, má sice příjemný hlas a v některých živějších písních přesvědčí, že v něm má život a energii, leč v momentech, kdy písně postrádají jakýkoliv ostřejší zoubek a znějí poměrně vlažně, neútočně či bez emocí, tomuto trendu se nesmírně snadno přizpůsobuje.

I proto je již páté album Materdea „Pyaneta“ docela rozporuplné a asi plně neosloví příznivce metalového folku ani z jednoho chuťově výraznějšího spektra – nestaví ani na chlastacích juchačkách, ani na atmosférických bouřích, spíš upřednostňuje pohodovou zpěvnost, která z těchto dvou mantinelů má o něco blíž ke skočnosti. A že to v ní kapele sluší, nejlépe dokazuje optimistická „Neverland“, v jejímž úvodu housle přece jen řeknou velmi důležité slovo, Simon se může opřít o nasládlé dětsky znějící sbory, jež snad poprvé na albu přicházejí s jasným cílením na hitovost, kterou Materdea trošku přiškrtí špetkou výpravnosti, zprostředkované atmosférickými zvuky možných obyvatel Neverlandu. Podobně funguje i závěrečná „Boureé del Diavollo“ se sekaným rytmem, tanečně energicým motivem a humpolácky skvěle nakřáplým hlasem Marca Stregy (ostatně jeho nepříliš časté vokální příspěvky každou skladbu vždy oživí), nemluvě o tom, že domorodština (mělo by se jednat o korsičtinu), využitá v téhle písni, má nad angličtinou stoprocentně navrch. Nejsilnější atmosférický závan přijde v „Legacy Of The Woods“, která z úvodní rozjímavé lesní procházky s akustickou kytarou, houslemi a křehkým zpěvem přejde do skočnosti a tanečnosti v refrénu, a ve které se znovu potvrzuje, jak výkon Simon Papy roste ve chvíli, kdy je skladba nabitá dějem a emocemi a jak naopak vadne, když není z čeho příliš brát („Back To Earth“, „S`Accabadora“).

Příjemné melodie, vzdušná a (převážně, až na pár občasných kliček) nekomplikovaná muzika, pohoda bez drápů, folk s příchutí keltoviny (ostatně spolupráce Simon Papy a Marca Stregy odstartovala před deseti lety nad keltským soundtrackem pro krátký film), ve kterém kytary nijak zvlášť nekoušou a rytmika nikam přehnaně nespěchá, ani se z vás nesnaží vytlouct duši. Nálada poletující někde mezi rozverností (té je naštěstí přece jenom víc) a vlažností. Celkem pohoda, nic víc.

Savapip             


www.materdea.com

Seznam skladeb:
1. Back to Earth
2. The Return of the King
3. One Thousand and One Nights
4. Pyaneta
5. Neverland
6. S`accabadora
7. The Legend of the Pale Mountains
8. Legacy of the Woods
9. Coven of Balzaares
10. Metamorphosis
11. Bourrè del diavolo

Sestava:
Simon Papa - zpěv
Marco Strega – kytara, zpěv
Morgan De Virgilis - baskytara
Chiara Manueddu - cello
Giulia Subba - housle
Camilla D`onofrio - housle
Carlos Cantatore - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 1:03:05
Label: Rockshots Records
Země: Itálie

Diskografie:
2009 – Below The Mists, Above The Brambles
2011 - Satyricon
2014 – A Rose For Egeria
2016 – The Goddess` Chants
2018 - Pyaneta

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.07.2018
Přečteno: 362x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16508 sekund.