ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Thrashmetalové novinky roku 2018 - část XIII. - ARAWN, HATCHET a NIGHTBREED

ARAWN - Zrození
Dobrých thrashových part nebude nikdy dost, pro ty tuzemské to platí dvojnásob. Mezi obstojné domácí spolky se může nově řadit také mostecká sebranka Arawn, jíž založili hudebníci Zakk Zakk a Tom (oba původně Final Pain), ke kterým se posléze přidal bicmen Petr a na podzim loňského roku i zpěvák Jirka. Prvním zásadním výsledkem této sestavy je letošní album „Zrození“, které vzniklo v brněnském studio Sonidos, kde se povedlo docílit opravdu dobrého zvuku. Základní žánrový obsah se napíná do thrashcorové množiny (zejména naježené vokály a stavba riffů) a groovu (typicky houpavé kytary a rytmy). Že jsou na tom pánové dobře stran techniky, dosvědčí tóny úvodní palby „Zákon jungle“, do jejíchž rychlých temp Jirka sází fráze způsobem, který by Bolek Polívka komentoval hláškou: „Neblbni brácho, praskne ti cévka a bude po tobě.“ Dalším kladem jsou časté změny temp a energie, jež dokazuje lačnost hudebníků po posluchačově krvi. Úplně největší plus ovšem pánové získávají za chvíle, kdy se jim podaří výtečným způsobem propojit kytarovou dravost s chytlavým melodickým klenutím. Takové představení se odehraje právě ve startovací skladbě, potažmo v kusech „Arawn“, „Lidice“ a hlavně drtivém závěrečném válu „Zvuky války“. V ten moment ale zároveň album dosahuje čtyřicetiminutové hranice, čímž se dostáváme k záporům nahrávky. Při jejím souvislém poslechu se totiž již o mnoho dříve začnou projevovat známky jisté splývavosti. Znatelná je obdobná stavba riffů i celých písní, zpěvák rovněž neoplývá zvláštní jedinečností, navíc mnohdy do skladeb vstupuje zbytečně brzy, kupříkladu zlověstná nájezdová hra znějící v úvodu „Krve“ mohla úspěšně gradovat, Jirkův „netrpělivý“ nástup daný song ale rychle hodí do schématu okolního dění. Texty nejsou - na poměry žánru - špatné, nicméně zrovna rýmy nesvědčí o hlubší důmyslnosti (variaci obehraných slov „tvář/zář/oltář/svatozář“ zaslechneme jenom během úvodních songů několikrát). Abychom si rozuměli, sama o sobě obstojí každá ze skladeb úplně v pohodě, v rámci celého alba se ale jejich síla začne postupně drolit. Což dělá z Arawn ideálního adepta na kratší koncertní sety (např. v roli předkapely), jako - potenciálního - headlinera si tuhle partu zatím představit neumím.
6,5/10
YouTube ukázka - Tma

HATCHET - Dying To Exist
Amíci Hatchet na své předešlé fošně nasekali slušnou porci staromilsky tvarovaných thrashových polen. Na novince „Dying To Exist“ se ovšem řada věcí změnila. Pánové totiž dostali chuť posunout se v čase ještě dál, a to dokonce až někam k vlně NWOBHM. Album je plné heavymetalových vyhrávek, což by mi osobně nevadilo – zvlášť když oplývají příjemnou melodikou -, problém je ve sféře zvukové produkce, která se rovněž vrací k old-schoolové škole, včetně celkové plochosti nebo kopáků, jež znějí, jako když do sebe narážejí hliněné kuličky. Poslech desky nejednou evokuje rané příspěvky Iron Maiden, většina okamžiků ale dokazuje, že v Amících pořád dříme pravý thrashový duch. Adynamický sound nicméně tentokrát nedovolí plnohodnotné užití nasekaných riffů, což zamrzí zejména v případě nejpovedenějších štychů „Where Futures Regress“ a „Hail To The Lies“. Zpěvák a zároveň kytarista Julz Ramos se snad ještě více než minule pouští do vysokých újeků, které působí, jako kdyby na začátku nahrávky rozbil vosí hnízdo a postupně dostával jedno žihadlo za druhým. Nelze napsat, že by čtveřici hudebníků scházela vášeň, jejich novinka na mě ale zkrátka nezabírá. Není to sice takový průšvih, jako poslední film stejnojmenné hororové franšízy (Hatchet IV alias Victor Crowley, ve kterém donedávna zajímavý režisér Adam Green zpackal, co mohl), přesto se tentokrát nedostavily příjemné pocity, které probíhaly při poslechu tři roky staré placky „Fear Beyond Lunacy“. Tak třeba příště.
5/10
YouTube ukázka - Silent Genocide

NIGHTBREED - Beyond Inferno
V posledních letech osvědčená rovnice Řecko = dobrý thrash metal nezklamala ani v případě fošny „Beyond Inferno“, která je druhým studiovým příspěvkem smečky Nightbreed. Její hlavní předností je zpěv maníka s hezkou přezdívkou Nir Beer, jenž vládne obhrouble přinasraným hrdlem, které posouvá základní instrumentaci do kolonky „blackened“. Hudební pointu tvoří převážně rychlá tempa, jež nedají vydechnout jak muzikantům, tak posluchačům (to v případě návštěvy koncertu). Tady se na doom metal opravdu nehraje, vše se hrne kupředu jako stádo vyplašených bizonů, přičemž tato energická masa automaticky strhává s sebou. Řekové si neberou servítky, zároveň nevymýšlejí nic složitého, co by jejich tvorbu zbytečně komplikovalo a narušovalo přirozený tah skladeb. Hlavní je vášeň a řemeslná zručnost spojená s nemalou tvůrčí invencí. Každá z desítky písní v pohodě baví (na formální, avšak nad ostatními songy nijak zvlášť vyčnívající vrchol pasuji krvelačnou položku „Prowling Evil“), když se pak hudebníkům podaří začlenit nápadité a ještě k tomu příjemně melodické sólo (např. „Ripped By Chains“ a „Infinite Space…Infinite Terror“), je zcela zřejmé, že se thrashmetalové podsvětí může radovat z dalšího uhrančivě hříšného a hlavně kvalitního počinu.
7/10
YouTube ukázka - Beyond Inferno

Petr Štěpnička             


ARAWN

BZ ARAWN

Seznam skladeb:
1. Zákon jungle
2. Arawn
3. Krásná mrtvá
4. Lidice
5. Můžeš
6. Válečník
7. Tma
8. Krev
9. Vrah
10. Zvuky války

Sestava:
Jirka - zpěv
Zakk Zakk - kytara
Tom - baskytara
Petr - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 40:00
Země: Česká republika
Žánr: thrashcore/groove metal

Diskografie:
2018 - Zrození

--------------------------------------------------------------

HATCHET

FB HATCHET

Seznam skladeb:
1. Unraveling Existence
2. Silent Genocide
3. Desire for Oppression
4. Illusions of Hope
5. Warsaw
6. Where Futures Regress
7. Back into Dust
8. Final Sanctuary
9. Descent into Madness
10. Oblivious to Disorder
11. Hail to the Lies
12. World in a World

Sestava:
Julz Ramos - zpěv, kytara
Clayton Cagle - kytara
Devin Reiche - baskytara
Ben Smith - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 43:51
Label: Combat Records
Země: USA
Žánr: thrash metal

Diskografie:
2008 - Awaiting Evil
2013 - Dawn of the End
2015 - Fear Beyond Lunacy
2018 - Dying To Exist

Související články

--------------------------------------------------------------

NIGHTBREED

FB NIGHTBREED

Seznam skladeb:
1. Chained to the Nightmare
2. Beyond Inferno
3. Psychotic Crime
4. Graves Below
5. Ripped by Chains
6. Coven of the Soulless
7. Infinite Space... Infinite Terror
8. Prowling Evil
9. The Lynching
10. Human Sacrifice

Sestava:
Nir Beer - zpěv
George K - kytara, vokály
Stelios Makris - kytara
Alexandros Gousios - baskytara
George Panoudis - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 36:17
Label: Witches Brew
Země: Řecko
Žánr: blackened thrash metal

Diskografie:
2015 - Nightbreed
2018 - Beyond Inferno

Související články - Thrashmetalové novinky roku 2018

Foto: archiv kapel


Vydáno: 11.09.2018
Přečteno: 2224x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11182 sekund.