Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STRATOVARIUS - Enigma: Intermission II

Možná jsou mezi vámi tací, kteří pamatují vydání Straťácké kompilace „Intermission“ v roce 2001. To přineslo jisté zpestření metalografie finské kapely, když seskupilo několik bonusových a jinak raritních skladeb z předešlého období. A právě na tuto kolekci letos navazuje druhý díl, u kterého možná někoho napadne, že jde o poněkud zbytečný počin v době internetu, kde pojmy jako „exkluzivní“ pozbývají svého významu. Finští hudebníci si toho ovšem byli dobře vědomi a k tvorbě této desky rozhodně nepřistoupili ledabyle, když playlist dále zaplnili trojicí zbrusu nových skladeb a navíc přidali čtyři orchestrální verze písní „Fantasy“, „Shine It The Dark“, „Unbreakable“ a „Winter Skies“.

Osobně v tomto albu vidím nemalý přínos. Jeho obsah znamená průlet několika obdobími kapely (pět songů ještě nabubnoval Jörg Michael) a má tedy potenciál krom zajímavé retrospekce oslovit jak fanoušky původní „zlaté“ tvorby, tak příznivce moderněji pojaté post-Tolkkiovské éry. Kolekce je přitom smíchána s citem, jednotlivé časové etapy se kompozičně nevylučují, naopak do sebe zapadají s až nečekanou přirozeností (včetně zvuku - přestože ten není úplně ideální). Některé ze starších písní jsem navíc neznal (a pokud jsem mohl sledovat, nebyly k dohledání ani na YouTube), u jiných jsem rád za jejich znovuoživení a připomenutí jejich silného melody-appealu.

Trojici nových skladeb hledejme pod názvy „Enigma“, „Burn Me Down“ a „Oblivion“. V nich se autoři vracejí k postupům prezentovaných na deskách „Elysium“ a „Nemesis“, tedy k pečlivě budované struktuře s moderními riffy a sytými orchestracemi, které zhutňují epický feeling jednotlivých písní. Dynamiku dvojice „Enigma“ a „Burn Me Down“ variuje valivá hutnost kusu „Oblivion“, vše přitom dokazuje neutuchající skladatelskou invenci, což dává dobrý důvod pro vyhlížení plnohodnotné studiové novinky. Také starší skladby nabízejí tempovou variabilitu, dokonce ještě širší. K poslechu budou sondy do méně přístupné autorské strategie, což se týká zejména dvojice ze sběratelské edice alba „Elysium“, tedy písní „Hallowed“ a „Last Shore“. První v pomalém rytmickém pochodu evokuje nástup havířů na šichtu v propršeném pondělím ránu, jde o jakési pocitové napojení se na žílu kusů jako „Babylon“ (album „Episode“), což se týká i druhé jmenované skladby s postupně podmaňujícím valčíkovým tempem či dětským sborem popěvujícím melancholické „Agnus Dei“, přičemž tyto kompozice fungují zejména jako protipól méně temnému zbytku playlistu.

Sborový majestát v položce „Hunter“ doprovodí svižná rytmika a s tím automaticky spojený vyšší náboj písně, což ještě v silnější míře sedne na počinek „Fireborn“ (a naopak v o něco menší na zřejmě nejslabší příspěvek „Second Sight“). Nepřijdeme ani o propojení s původní rychlo-melodickou podstatou kapely, a to díky skladbám „Giants“, „Kill With Fire“, v níž doslova řádí Jens Johansson se svými neoklasickými a nádhernými barokními motivy, třešničku na speedmetalovém dortu pak tvoří jízda „Castaway“ s rozjezdem ala „Black Diamond“ a hlavně s dokonalým, sborově zmohutněným a v závěru slastně zopakovaným refrénem. Čistě akustická balada „Old Man And The Sea“ pak znamená povedené přehoupnutí mezi výběrovou částí alba k jeho orchestrálně pojatému dovětku.

V něm si pánové se čtveřicí výše zmíněných kompozic vyloženě vyhráli, mnohdy ku prospěchu věci, jindy méně (obecná výtka každopádně míří k "8bitově" znějícím bicím). Kousky „Fantasy“ a „Unbreakable“ víckrát slyšet nemusím, naopak k dvojici „Shine In The Dark“ (působivá práce se smyčci a vokály) a „Winter Skies“ (mimořádně jímavé symfo/akustické sólo) se občas rád vrátím. A opětovný poslech si zaslouží celé album, které znamená atraktivně sestavenou kolekci dřívějších i nových kompozic, která spolehlivě a hlavně důstojně vyplňuje mezeru mezi klasickými řadovkami kapely.

Petr Štěpnička             


www.stratovarius.com

YouTube ukázka - Oblivion

Seznam skladeb:
1. Enigma
2. Hunter
3. Hallowed
4. Burn Me Down
5. Last Shore
6. Kill it with Fire
7. Oblivion
8. Second Sight
9. Fireborn
10. Giants
11. Castaway
12. Old Man and the Sea
13. Fantasy
14. Shine in the Dark
15. Unbreakable
16. Winter Skies

Sestava:
Timo Kotipelto - zpěv
Matias Kupiainen - kytara
Lauri Porra - baskytara
Jens Johansson - klávesy
Rolf Pilve - bicí
Jörg Michael - bicí (3, 5, 8, 11, 16)

Rok vydání: 2018
Čas: 1:14:55
Label: earMUSIC
Země: Finsko
Žánr: melodický power/speed/prog metal

Diskografie:
1989 - Fright Night
1992 - Twilight Time
1994 - Dreamspace
1995 - Fourth Dimension
1996 - Episode
1997 - Visions
1998 - Destiny
2000 - Infinite
2003 - Elements, Part I
2003 - Elements, Part II
2005 - Stratovarius
2009 - Polaris
2011 - Elysium
2013 - Nemesis
2015 - Eternal
2018 - Enigma: Intermission II

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.10.2018
Přečteno: 3703x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09381 sekund.