RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




D.N.A. - Cirkus válka

Postupná přestavba pražských D.N.A. dopsala svou další kapitolu. K rytmickému tandemu Kamil Nehilč a Roman Tůma, který společně tvrdí muziku kapely již od jejího založení, se po osmiletém období klidu připojili před třemi lety při přípravě alba „Démon času“ na místo kytaristy Petra Kašpera Jiří Špalek a Václav Janů, z nichž ten první jmenovaný zůstal členem kapely i na aktuálním albu „Cirkus válka“, chvíli po vydání předchozího alba se pak k D.N.A. přidal kytarista Jiří Karpjuk (ex-Krleš) a zpěvák Vít Čížkovský. Tento výčet nových tváří není ani v nejmenším samoúčelný – všichni nově příchozí se totiž na novince aktivně zapojili do tvůrčího procesu a tak není divu, že jejich přínos zanechal ve výrazu kapely znatelný otisk a přinesl v podstatě nejrozmanitější (a zároveň na první ucho nejobtížněji prostupné) album D.N.A. …

…které nabídne velmi působivé pocitovky (já vím, že je docela zvláštní, když na metalovém albu nejvíc zaberou písně v pomalém tempu, ale D.N.A. tuhle kapitolu zvládli skutečně s grácií). Naléhavě posmutnělé „Jinej kabát“ velmi sugestivně vypráví o tématu války a je až obdivuhodné, jak vláčné tempo D.N.A. dokáží jedovatě našláplým výrazem a řezavým riffem vyhrotit a vygradovat, podobně laděné je rozjímavě nadýchané finále v „Tak to řekni“ s nejsilnějším textem celé kolekce, trojlístek pomalých skladeb pak uzavírá „Světská láska“ s hostující Pavlou Forest, která postupně nabírá na rychlosti i intenzitě a díky zvláštně neskluznému frázování je z výše jmenovaných pomalostí až tou třetí vzadu.

Budete-li sázet na melodiku, zažitou ze starších alb D.N.A., uspějete především s lehkonohou „Něco se chystá“. Do nejchytlavější melodie (tahle kategorie platí i pro kytarové sólo) se sice občas zapíchne na moment trn neohebnosti, ale spolu s pointrovým „Klaunem“, jeho skandovatelným sloganem a živou rytmikou jde o nejpřímočařejší a nejšťavnatější kousky. Na opačném pocitovém spektru pak stojí snad nejzarputilejší skladby, které kdy D.N.A. představili, a to i přes to, že již někdy od alba „2012“ do tvorby kapely začala prosakovat jakási neohebná naštvanost. V letošním kole se z některých položek i vytratila (anebo dost výrazně snížila) ta tradiční melodičnost, kterou D.N.A. svou agresivitu obvykle zjemňovali a kluci tak v některých momentech („Slzy“, „Křídla andělů“, „Nejsi jediná“) znějí pocitově téměř (tedy, zdaleka ne tak radikálně, nicméně jasný směr tu je) tak kontrastně, jako kdysi v rámci své tvorby Kern na svém „Totálním tunelu“.

Snad do žádného alba D.N.A. se mi nedostávalo tak obtížně, jako do „Cirkusu válka“. Trošku mi chybí ta osobitě vtahovací chlapáckost bývalého pěvce (hlas Víta Čížkovského je přece jen o špetku obyčejnější) a prokousávání skrz některé houževnaté položky jde docela ztuha. Ale fakt je, že postupným obrušováním hran některé zprvu nenápadné položky se do uší (a velmi povedený zvuk není tím hlavním důvodem, byť k tomu také přispívá) docela příjemně zavrtají a v konečném součtu tak lze říci, že se jedná o další typické album D.N.A.

Savapip             


dnaband.cz

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Klaun
3. Slzy
4. Křídla andělů
5. Černá duše
6. Jinej kabát
7. Carpe Diem
8. Chceme tu bejt
9. Světská láska
10. Nejsi jediná
11. Něco se chystá
12. Všechno co mám rád
13. Tak to řekni

Sestava:
Vít Čížkovský - zpěv
Jiří Špalek - kytara, zpěv
Jiří Karpjuk - kytara, zpěv
Kamil Nehilč - baskytara, zpěv
Roman Tůma - bicí

Host:
Pavla Forest – zpěv (9)

Rok vydání: 2018
Čas: 44:17
Produkce: Leo Holan, Kamil Nehilč
Mastering: Leo Holan
Země: Česká republika

Diskografie:
2000 - Svět se točí dál
2003 - Ve jménu boha
2005 - Nomadam
2006 - Cesta stínů
2008 - Zvonobití
2011 - 2012
2014 - Sernato
2016 - Démon času
2018 – Cirkus válka

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.10.2018
Přečteno: 2360x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nemá smysl se o...1. 07. 2019 12:51 Stormbringer
Tak to mi mluvíš...4. 06. 2019 16:04 Beata´s
myslel jsem,že se...5. 04. 2019 15:52 Jirka


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10206 sekund.