ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MAXXWELL - Metalized

Není nad to, když vám distribuční firma spolu s deskou pošle i poměrně přesnou charakteristiku toho, co daná kapela hraje. Pokud se v souvislosti se švýcarskými Maxxwell dozvíte, že jejich sound je trochu víc In Flames a Five Finger Death Punch a trochu méně Accept a AC/DC, tak vězte, že zhruba tak nějak to i bude. A i když se jejich oscilování mezi metalem a rockem v průběhu let vyvíjelo, aktuální směr je poměrně dobře charakterizován samotným názvem aktuální desky – „Metalized“. U kapely, která za desetiletku své existence provedla jen jedinou změnu své sestavy (velmi povedenou, když před vydáním čtyři roky starého alba „Tabula Rasa“ do Maxxwell přišel výborný křikloun – a na této nahrávce občas nezvykle zhrublý a občas hetfieldovsky zbarvený -Gilbi Mélendez (Gods Of Silence)), a zjevně ví, co chce hrát, se dá předpokládat, že její tvorba bude už dostatečně vyzrálá. A přesně takové album „Metalized“ je – vyzrálé, melodické a intenzivní.

Mustr, kterého se Maxxwell drží více méně po celou dobu, představí již úvodní „Hurricane“. Hrubý a houževnatý riff, přibroušený vokál, poměrně agresivní a vyhrocená nálada (leckdy zlehka zavánějící nekompromisní neotesaností), která nepolevuje ani v melodickém refrénu. Zvolnění tempa, které přinese výrazné uvolnění ve výrazu Maxxwell až tak často nevyužívají, ale když už na něj dojde, tak jako v tomto případě ohromně odlehčí atmosféru, zklidněný Gilbiho čistý hlas velmi příjemně hladí a navíc zdůrazňuje kontrast proti jeho vyřvaným polohám. V té nátlakové a intenzivní atmosféře jsou Maxxwell hodně sebejistí, přitom občas až překvapí, jak chytlavé momenty dokážou nabídnout – ve vyceněné „Back Again“ vše rozbouří davově skákací refrén (i zde zvolnění tempa funguje velmi dramaticky), teatrálnější úderce „Monsterball“ dominuje acceptovsky vyřvatelný slogan i žhavé kytarové sólo, „Done With You“ se z hodně hrubého výrazu a zajímavě ubzučené kytary sklouzne na parádně vypointovaném refrénu, bonusovka „Schizofrenia“ s pohodovým „lalala“ motivem ukáže, kam až ve svém uvolnění mohou Maxxwell zajít (rozhodně nečekejte žádné pozitivní juchání, intenzivní a vyhrocená nálada se nemění), v přímočaře valivé opozici pak stojí třeba houževnatá vyštěkaně pulsující pochodovka „Burn“, stavící na důrazné rytmice a strojově ubíjejícím tempu, či titulní neohebná „Metalized“ s vykukující Metallicou, či v základní části závěrečná ultraenergická „Raise Your Fist“ s lehce nervní kytarou a vyřvatelným sloganem.

Docela nekompromisní kopanec. Jak vidno, melodičnost lze zabalit do hodně hrubého a intenzivního kabátu, aniž by to některé z těchto složek bylo příliš na obtíž. Hodinka ve společnosti Maxxwell je hodně neurvalá, občas při ní můžete narazit na stigma již poměrně známých motivů a v neposlední řadě se (zejména díky bonusovkám, i když ten pocit se může začít vkrádat o něco dřív) můžete začít potýkat s určitou náladovou monotónností. Ale v konečném součtu z vás tyhle připomínky Maxxwell docela spolehlivě vymlátí.

Savapip             


www.maxxwell.ch

YouTube ukázka - Metalized

Seznam skladeb:
1. Hurricane
2. Back Again
3. P.U.T.V.
4. She`s Mine
5. Scars
6. Metalized
7. Monsterball
8. Burn
9. Done With You
10. Given It All
11. The Temple
12. Raise Your Fist
13. Independent
14. Queen Of The Night
15. Schizophrenia

Sestava:
Gilberto Meléndez - zpěv
Cyril Montavon - kytara
Hef Häfliger - kytara
Adrian Müller - baskytara
Oli Häller - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 1:01:08
Země: Švýcarsko

Diskografie:
2009 – Dogz On Dope
2011 – All In
2014 – Tabula Rasa
2018 - Metalized

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.11.2018
Přečteno: 1288x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09555 sekund.