9.12.2018
CHILDREN OF BODOM
První ukázka z nadcházejícího alba "Hexed" (8. březen) ..více

9.12.2018
METAL MADNESS
Festival Metal Madness VI, který proběhne 24.8. 2019, v ..více

9.12.2018
EMERALD SHINE
Novojičínská kapela EMERALD SHINE, hrající metal s ..více

9.12.2018
NEUROTIC MACHINERY
NEUROTIC MACHINERY jsou oficiálně šestičlennou formací, ..více

9.12.2018
BLEŠÁK NA ECHOES
Již popáté v předvánočním čase probrala redakce ..více

8.12.2018
BUZZCOCKS
Zemřel frontman těchto legendárních britských punkerů ..více






FROZEN LAND - Frozen Land
Celkem dobře se to poslouchá, Stratovarius (Tolk ..

ANGEL DUST - To Dust You Will Decay
...je vynikající, nejlepší z celé diskografie ..

PALACE - Binary Music
Taky mně příjde, že nové album je slabší ne ..

PALACE - Binary Music
Souhlas s recenzi a je to skoda, protoze ten chlap ..

ARRAYAN PATH - Archegonoi
Nevim no, pro me je to album moc utahany. Chtelo b ..

MOTORBAND - Restart
Ten dokument, jinak skvěle sestřihaný a natoče ..

DARK GAMBALLE - Hluboký nádech
Výstižně napsáno. Tahle geniální kapela by s ..

BEAST IN BLACK - Berserker
Jsem na tom stejně, neboj :-) ..

BEAST IN BLACK - Berserker
2 htaedas: Já jsem takovej úchyl, že se mi to l ..

FROZEN LAND - Frozen Land
Hudebne to neni spatny, hraci umeji hrat. Ale ten ..




Za poslední měsíc:
NANOWAR OF STEEL - Stairway to Valhalla
1430x

WISHMASTERS - Afterworld
1326x

MOTORBAND - Restart
1012x

VEONITY - Legend Of The Starborn
953x

Ace FREHLEY - Spaceman
906x

MARIUS DANIELSEN´S LEGEND OF VALLEY DOOM PART II.
875x



15.12.2018
COLP, DIPHTERIA, LIKE FOOL..
české budějovice , začátek od:21:00, vstupné: 150

21.12.2018
DEAD DANIELS, SWEET LEOPARD..
Rock Club KAIN, Praha, začátek od:20:30, vstupné: 100 Kč

25.12.2018
NAŠROT, NONSENSE, DENUDACE. ..
Havlíčkův Brod - Oko Klub, začátek od:20:00, vstupné: 150 / 200



článků celkem: 6681
recenzí: 5441
reportů: 539
rozhovorů: 363













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


TŘI SESTRY - iSvobodu ředkvičkám!

Pražská pub rocková legenda vydala své již patnácté studiové album a pokud se ptáte, s čím novým na desce se zvláštním názvem „iSvobodu ředkvičkám!“ přišla, můžu vám v klidu odpovědět, že s ničím. Všechno zůstalo pěkně při starém (a popravdě snad jen blázen by od téhle kapely očekával nějaký progres). Na posluchače tak jako vždy čekají krátké úderné písničky, jednoduché melodie (u kterých bude trpět silným pocitem, že je už někde slyšel), spoustu pro rockovou muziku neobvyklých nástrojů (kromě tradičního akordeonu, houslí a saxofonu třeba i viola, violoncello, trombon nebo trubka), Fanánkovy zábavné texty (jenž se téměř všechny točí kolem chlastu) a nechybí ani meziskladbové spojováky v podobě hlášek ze známých filmů. Snad jedinou drobnou změnou je, že akordeonistka Supice dostala více prostoru pro svůj vokální projev. Sólově si zapěla hned ve třech skladbách (z toho dvakrát jako duet s Fanánkem). Což rozhodně považuji za změnu k lepšímu.

Nahrávka začíná jedním už opravdu hodně omletým klišé. V úvodním songu „Franta morgana“ si totiž Fanánek opět bere na paškál svého bývalého kolegu Františka Sahulu (po kolikáté už?) a opět probírá jeho vřelý vztah k alkoholu. Jak to tak vypadá, tento umělec (od jehož smrti letos uplynulo již deset let) bude nejspíš v textech Tří sester přítomen už navěky. Ovšem hned druhá skladba v pořadí se vyvedla přímo parádně. Ultra rychlý a opravdu punkový duet Fanánka a Supice „Háskov“ má ambice stát se velkým koncertním hitem. Ani se nedivím, že se na něj kapela rozhodla natočit klip. Další povedenou položkou je pecka „Do volební urny“ s výborným humorným textem, který vykouzlí úsměv na tváři i tomu největšímu morousovi. Zajímavým zpestřením je píseň „Nábřeží kocoviny“ odzpívaná Supicí. Tím bohužel výčet silných momentů desky končí. Vyloženě slabou skladbu na albu nenajdeme, ale za to průměrných songů je tu fůra. Ani závěrečná poloakustická záležitost „Pomeranč“, která svou náladou připomíná „Plechového Ježíše“ z minulé desky se nějak extra nevyvedla. Zkrátka opět se potvrdilo pravidlo, že opakovaný vtip přestává být vtipem.

K záporům alba řadím i onu textovou monotematičnost. Alkohol byl hlavním tématem sesterských textů odjakživa, ale v tomto případě mám pocit, že už to Fanánek opravdu trochu přehání. „iSvobodu ředkvičkám!“ není špatná deska, ale nějaký větší rozruch na domácí scéně neudělá. Skalní fanoušky určitě nezklame, ale nebude ani patřit k jejich nejoblíbenějším. V rámci diskografie Tří sester bych jí zařadil někam do průměru.

Moloch             

V nedávné době jsem shodou okolností přečetl obě Fanánkovy knihy a aktuálně louskám jednu Sahulovu, nové album Sester jsem proto zvolil jako vhodný soundtrack k právě nabytým znalostem (týkajících se samozřejmě hlavně chlastu). Tuhle partu jsem celkem hodně sjížděl na počátku devadesátek (asi jako každý rocker, který v té době jen trochu vnímal muziku) a poslech aktuální fošny dokazuje, že se ani po téměř třech dekádách nic moc nemění, kterážto skutečnost se nakonec dala očekávat. Potěšitelný shledávám fakt, že i přes aktivní alkoholický život většiny členů kapely neprokazují autorské spoje symptomy nenávratné vypitosti a vše je v pohodě poslechové, mnohdy dosti příjemným způsobem (svěží punk-rockový duet „Háskov“, melancholická „Holka ze starejch časů“, pub-friendly „Bujará“, gotik-rockový „Opus Magnum“, „Do volební urny“ s vtipnou šedesátkovou pěveckou vložkou, antimanželský rockec „Rostě tak“ nebo akustický dovětek „Pomeranč). Zbytek skladeb při domácím poslechu dvakrát nezafunguje, v hospodě ale vždy půjde o vítanou kulisu. A hlavně jsem moc rád, že se konečně někdo přimluvil za svobodu tolik opovrhovaných ředkviček.

Pagan 6,5/10

www.trisestry.cz

YouTube ukázka - Háskov

Seznam skladeb:
1. Franta morgana
2. Háskov
3. Nafouknutej hrad
4. Holka ze starejch časů
5. Bujará
6. Opus magnum
7. Do volební urny
8. Rostě tak
9. Nábřeží kocoviny
10. Triumf vůle
11. Prášky
12. Z paneláku
13. Pomeranč

Sestava:
Lou Fanánek Hagen – zpěv
Zdeněk Petr – kytara
Ronald Seitl – kytara
Ing. Magor – baskytara
Supice Veruna – harmonika
Jaroušek – Saxofon
Franta Vrána – bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 39:21
Label: VM Czech Music
Země: Česká republika

Diskografie:
1990 – Na Kovárně to je nářez
1991 – Alkáč je největší kocour, aneb několik písní o lásce
1993 – Švédská trojka
1993 – 25:01
1995 – Hudba z Marsu
1996 – Zlatí hoši
1998 – Průša se vrací
1999 – Soubor kreténů
2002 – Do Evropy nechceme
2003 – Lihová škola umění, aneb válka s loky
2005 – Na eXX
2007 – Mydlovary
2010 - Lázničky
2013 – Líná hudba, holý neštěstí
2015 – Fernet Underground
2018 - iSvobodu ředkvičkám!

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.11.2018
Přečteno: 725x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
8/10Nejlepsi album od...21. 11. 2018 20:09 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.19297 sekund.