17.08.2019
KALIDIA
Powermetalová kapela z Itálie stvořila singl s názvem ..více

17.08.2019
SINNER
Ukázka z desky "Santa Muerte" (13. září) k poslechu ..více

17.08.2019
TUNGSTEN
Moderní heavy-powermetalový spolek Tungsten (dříve ..více

16.08.2019
TWILIGHT FORCE
Firma Nuclear Blast podporuje dnešní vydání desky "Dawn ..více

16.08.2019
HELLOWEEN
Trailer k živáku "United Alive" více

16.08.2019
TOXIC HOLOCAUST
Americký všeumělec Joel Grind se po delší době vrací ..více






ARAKAIN - předvoj
A hlavně na Plný Energie je slyšet ještě ta z ..

ARAKAIN - předvoj
Bude to tím, že Radegast je o dvě ligy jinde. D ..

ARAKAIN - předvoj
Přesně ..

ARAKAIN - předvoj
Citron a Plni energie je plnohodnotný nadupaný h ..

ARAKAIN - předvoj
Citron to byl jen náznak metalu i když v tý dob ..

ARAKAIN - předvoj
Citron to byl jen náznak metalu i když v tý dob ..

ARAKAIN - předvoj
První ofiko metal vydaný na desce u nás byli Ci ..

ARAKAIN - předvoj
O Nerakainu jsem slyšel nebo někde četl hodně ..

ARAKAIN - předvoj
1983 vánoční Barča , 1984 Sokolov a zákaz Pra ..

ARAKAIN - předvoj
někde jsem četl, že název vznikl pozpátku cte ..




Za poslední měsíc:
MASTERS OF ROCK 2019 - Vizovice, čtvrtek (11.7.) a pátek (12.7.)
1220x

SABATON - The Great War
1180x

MASTERS OF ROCK 2019 - Vizovice, sobota (13.7.) a neděle (14.7.)
1147x

ARAKAIN - předvoj
869x

SLIPKNOT - We Are Not Your Kind
836x

HOLLOW HAZE - Between Wild Landscapes and Deep Blue Seas
826x



31.08.2019
HOLY MOSES, TROLLECH, NORNIR, DYSANGELIUM, MALLEPHYR, LAID TO WASTE, DOUPOV...
Plzeň-Kalikovský mlýn., začátek od:14:00., vstupné: 399 Kč.

04.09.2019
GOSPEL OF THE FUTURE + MOBIUS..
Olomouc (SF Mini), začátek od:20:00, vstupné:

02.10.2019
PROTECTOR (Ger/Swe), DENET (Ova)..
Barrák Music Club, Ostrava, začátek od:19:00, vstupné: 250/300



článků celkem: 7092
recenzí: 5792
reportů: 561
rozhovorů: 376













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


ARRAYAN PATH - Archegonoi

"We don´t look to the sky anymore..."

Když vaše oblíbená kapela vydává každý rok nové album, je to prostě radost. Kyperští Arrayan Path tuto workoholickoou sérii drží již třetí sezónu, přičemž jsou zároveň mezi deskami schopni udržet dostatečné rozlišovací fragmenty. Takže zatímco v předminulém případě autoři více hloubali v progresivních zákoutích a loni se zase přiklonili k melodickému power metalu, tentokrát kladli důraz na hutný epický majestát, který má být jistým návratem k původním kořenům kapely, přičemž honosných rozměrů dosáhla i samotná více než osmdesátiminutová stopáž nahrávky, servírovaná rovnou na dvou albech. Bylo samozřejmě teoreticky možné vyjmout některé skladby, aby se zaplnil pouze jeden disk, hudebníci však něco takového nechtěli dopustit, jelikož se dle jejich slov jedná o komplexní a sevřený hudební děj, kterému by jakýkoli zásah jenom ublížil.

Podobné rozhodnutí je v dnešní urychlené době značně odvážné, jak nás však poučila minulost, tito umělci zpravidla velmi dobře vědí, co činí. Jejich tvorba nepostrádá vizi a hlavně tvůrčí potenciál, jenž celkem hravě předčí většinu současné konkurence. V případě novinky tomu není jinak, přičemž se jejím prostřednictvím opět vydáme na výlet do minulosti, tentokrát do starověkého Řecka, které bylo ostatně vždy velkou inspirací kyperských autorů. Dopředu proklamovaný důraz na epické vyznění a návrat k raným počinům je rovněž pravdivý, je však nutné zohlednit aktuální zkušenosti hudebníků, kteří se jednak posunuli kvalitativně, jednak již nepřipustí pochybnou zvukovou produkci, jako tomu bylo v případě debutové desky „Road to Macedonia“. I díky tomu tentokrát vyniká každý ze zaznamenaných elementů, včetně práce hostujícího bicmena Marka Zondera (ex-Fates Warning, Warlord), nebo hlasu Nicholase Leptose, jenž zůstává mistrem svého řemesla (nejen vokálního, ale také autorského), a který je schopen udržet poslechovou pozornost i při nástupu malinko rozvleklých pasáží.

Ani takovým se zde totiž nevyhneme, což souvisí s někdy možná až přílišným tlakem na dramaticko-výpravný feeling písní. Většinou ale budeme pohlceni vlnou skladatelské invence a žasnutím nad množstvím nápadů, které tahle parta dokáže v každé položce nabídnout. Nechybí impozantní sbory s obdivuhodnou rozmanitostí, mistrovsky propracované orchestrace nebo instrumentální pasáže, které se v rámci výpravy do starých věků nejčastěji odvíjejí v pomalých či pochodových tempech. Žánrové rozpětí postihne těžké heavy riffy s progresivním, ale zhusta také powermetalovým zázemím, které je v muzikantech již evidentně pevně a hluboce ukotveno.

Jakkoli však deska „Archegonoi“ nabízí mnoho spektakulárních momentů, okamžitou líbivost známou (zejména) z minulého počinu „Dawn of Aquarius“ nečekejme, zde se vše dostává pod kůži pozvolna a nepodbízivě, o to déle pak ale muzika v duši doznívá. Nejchytlavější okamžiky nabízejí vokály, ať již sborové nebo sólové, kdy Leptos s frázemi čaruje a nejednou svádí nohy k obdivnému pokleknutí nad strhujícím zážitkem (viz např. šlapavé úseky v „Bellerophon (Forged by the Blacksmith)", brilantně vygradovaná vokální pasáž v kompozici „Where the Hydra Hides“ či krásnými preludii doprovázené linky v polobaladě „King of Argos"). V případě této desky však není vhodné vypichovat jednotlivé momenty, její obsah musí každý vstřebat po svém, nejlépe v klidném prostředí a hlasitém módu. Tvůrci z Arrayan Path stvořili pozoruhodný počin, který patří mezi to nejlepší, co v metalu za poslední roky vzniklo.

Pagan             


FB ARRAYAN PATH

YouTube ukázka - Nemesis

Seznam skladeb:

Disc 1
1. Weaving the Web of Destiny
2. Rod of Asclepius
3. Seven Against Thebes
4. Sins of Pandora
5. The Words of Menelaus
6. Bellerophon (Forged by the Blacksmith)
7. Thisbe´s Blooded Veil

Disc 2
1. Lion of Amphipolis
2. Blood of the Sphinx
3. Nemesis
4. Eastern Sands
5. Where the Hydra Hides
6. King of Argos
7. Thermopylae 480 BC

Sestava:
Nicholas Leptos – zpěv
Socrates Leptos – kytara
Christoforos Gavriel – kytara
Miguel Trapezaris – baskytara

Hosté:
Mark Zonder - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 41:33/42:24
Label: Pitch Black Records
Země: Kypr
Žánr: epický heavy-power-prog metal

Diskografie:
2004 - Road to Macedonia
2010 - Terra Incognita
2011 - Ira Imperium
2013 - IV: Stigmata
2016 - Chronicles of Light
2017 - Dawn Of Aquarius
2018 - Archegonoi

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.12.2018
Přečteno: 1473x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Je to opravdu epic...1. 02. 2019 7:57 htaedas
Nevim no, pro me je...9. 12. 2018 10:11 adrian
Jestli Electric...6. 12. 2018 6:35 Svab
NaArrayan Path nelze...6. 12. 2018 4:29 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.20995 sekund.