ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WARKINGS - Reborn

Členové nové powermetalové kapely Warkings od počátku úzkostlivě tají své identity a skrývají se za maskami a přezdívkami, což samozřejmě není nic jiného, nežli marketingový tahák. Už americký režisér Hitchcock moc dobře věděl, že to, co není jasně vidět, je o mnoho strašidelnější (v tomto případě teoreticky lákavější). Ok, nic proti, tato tajemná hra ale působí trochu úsměvně s ohledem na zpěváka, kterým je bez pochyb Georg Neuhauser (Serenity), jehož specifické volátko zkrátka nelze zaměnit s nikým jiným. Ovšem jelikož Georg patří mezi mé oblíbence a jsem rád za každou píseň, ve které pěje, vyhlížel jsem debut tohoto projektu s jistým očekáváním…

…a jak se po poslechu alba „Reborn“ ukázalo, nic světoborného tahle čtyřčlenná parta nehraje, čímž se jenom potvrzují myšlenky o uměle vytuněné strategii firmy Napalm Records. Zkráceně bychom mohli napsat, že zde máme co dočinění s hudební variantou Němců Primal Fear, pouze s jiným zpěvákem a taky o něco jednodušší kompoziční cestou. Anonymní autoři Warkings tradiční vzorec sloky, refrén, sólo, refrén nijak nekomplikují, což se týká i roviny aranží, kde jen občas zazní symfonické prvky (z kláves hostujícího Čecha Jana Vacíka "ukrytého" pod roztomilou přezdívkou Sir Jan of Vacik), jinak je pevným základem kontrast dne a noci, na albu prezentován soubojem melodického elementu s ostrými heavy-powermetalovými riffy (s eventuálním thrashovým či progresivním náklonem).

Stejně jako v případě většiny žánrových spolků se i zde stalo měřítkem kvality množství chytlavých triků, které se skladatelům povedlo vykouzlit. Pokud se úvodních dvou skladeb týká, tedy „Give Em War“ a „Never Surrender“, pak čarování proběhlo velmi úspěšně a z pomyslného klobouku vylétlo několik nádherných holubic v podobě svižné rytmiky a zejména libozvučných vokálních linek, včetně refrénů, které se vůbec staly jakostní alfou a omegou tohoto alba. Jakkoli autoři nic osobitého nenabízejí (nejednou v hlavě vyskočí pocit čehosi povědomého), v podstatě pokaždé umí přijít s dostatečně přitažlivým hudebním děním, jež je ovšem v některých příspěvcích strženo slabým chorusem. Vůbec nejméně snesitelné jsou (jakoby) bojově nabuzené pokřiky, které tvoří protipól Georgovu medovému hlasu (viz taktika dne a noci). Problém je, že tyto hlasové části jsou až moc tažené na sílu, nedynamické, zkrátka primitivní, což otravuje zejména v refrénech položek „Hephaistos“, „Holy Storm“ a „Fire Falling Down", chorus „Gladiatora“ pak nebaví i bez toho.

V případě písní, kde tyto machistické pokřiky nelezou Georgovi do zelí nebo se nacházejí mimo refrénové party, je vše víceméně pořádku (viz např. „Battle Cry“, „The Last Battle“ a „Sparta", ve které zazní growling hostující pěnice Queen of the Damned, neboli Melissy Bonny z Evenmore). V takových okamžicích jde o svižný a velmi poslechový power metal, kterému k povedenému účinku výrazně dopomáhá bezchybná zvuková produkce. Výsledkem je album, které v konkurenčním boji v pohodě obstojí, je ovšem zbytečné přikládat mu jakoukoli nadsazenou (nebo dokonce mystickou) váhu jenom proto, že k jeho prezentaci byly zvoleny méně tradiční marketingové postupy.

Petr Štěpnička             


www.warkings.rocks

YouTube ukázka - Gladiator

Seznam skladeb:
1. Give Em War
2. Never Surrender
3. Hephaistos
4. Gladiator
5. Holy Storm
6. Battle Cry
7. Fire Falling Down
8. Sparta
9. The Last Battle
10. Die Flut

Sestava:
The Tribune - zpěv
The Crusader - kytara
The Viking - baskytara
The Spartan - bicí

Hosté:
Queen of the Damned - zpěv
Sir Jan of Vacik - klávesy, zpěv
Fabius Damores - zpěv
Danielson the Kutz - zpěv

Rok vydání: 2018
Čas: 41:39
Label: Napalm Records
Země: anonymní
Žánr: power metal

Diskografie:
2018 - Reborn

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.12.2018
Přečteno: 9499x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Vlajky vlají stále vysoko......úspěch...9. 03. 2024 16:07 KuldaKing
baskytaraNa baskytaru hraje...11. 01. 2021 19:15 Petr
V prvé řadě...13. 07. 2020 20:31 htaedas
Velmi prijemne debut prekvapen...psat o nejakych...16. 02. 2019 10:45 KuldaKing
Naprvní poslech...3. 12. 2018 9:49 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09214 sekund.