MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DIVINE ASCENSION - The Uncovering

Je trochu s podivem, když kapela, jejímž dominantním nástrojem jsou klávesy, nemá ve svých řadách klávesáka. Australští power progresivci Divine Ascension vloni přišli nejen o Davida van Pelta, jehož pestrá hra na černobílé klapky byla na čtyři roky starém albu „Liberator“ jedním ze zásadních poznávacích znamení kapely, ale i o kytaristu Roberta Inglise, čímž se zredukovali na pouhou čtveřici. Tím je výčet změn, které u kapely proběhly, téměř plně vyčerpán (výjimkou je aktuální hostovská účast Toma Englunda z Evergrey) a pro ty, kterým album „Liberator“ učarovalo, může být dobrou zprávou to, že Divine Ascension plynule pokračují tam, kde před čtyřmi lety uzavřeli svou druhou albovou kapitolu.

To podstatné – tedy bezbřehá hudební bohatost, individuální muzikantská šikovnost (pro jejíž vyniknutí je zárukou přítomnost Jense Bogrena u mixu a masteringu), netuctovost zajímavě zabarveného vokálu Jennifer Borg, dějová propracovanost, vyhýbání se přehnané chytlavosti, silné sklony ke zvratům, proměnám a nestálosti, umění včas alespoň na chvíli v rámci většiny skladeb sáhnout k melodické splavnosti, i schopnost odhalovat svá zákoutí postupně a tím se stát přitažlivým na víc než jen pár prvních poslechů, to vše na albu „The Uncovering“ zůstává. Dokonce ani ta koncepce desky, kdy až v závěrečné skladbě kapela sáhne k přehlednější kompozici (možná za to může i fakt, že je to poprvé, kdy Divine Ascension nemají potřebu svůj náladově opulentní svět protahovat a rozvíjet a drží se jen plíživě tajemné melodie) se nemění. Proto nepřekvapí, že většina skladeb pak zůstává v kategorii nesnadno zapamatovatelných (opět přijde jasná výjimka – ultramelodická „New World“ s velmi přehledným ústředním sloganem), a to i přes to, že třeba v „Prisoner“ vás přitáhne melodický námět ne nepodobný nápadům raných Amaranthe (byť v ne tak adrenalinové podobě) a v „Pursuit Of Desire“ se hraje na silnou dramatičnost, která hodně těží především ze smyslného spojení dvou hladivých a k sobě skvěle pasujících hlasů (právě zde se k Jennifer přidává Tom Englund), ne nepodobného emotivním ekvilibristikám Serenity.

Divine Ascension dobře načasovali termín vydání svého třetího alba. V tomhle období je přece jenom šance, že za podzimních plískanic a vlezlého chladu dáte téhle muzice dostatek prostoru, který vyžaduje. Vždyť už i úvodní dějově bouřlivý singl „Evermore“, na který Divine Ascension vsadili jako na první zveřejněnou skladbu, se chytlavému světu Nightwish, Evanescence, či Amaranth, na nějž se Divine Ascension dříve odkazovali, úplně nevyhýbá, ale že by do něj plně zapadl taky nehrozí. To, že si Divine Ascension nevybrali nejsnadnější cestu pro oslovení posluchače (i když s touto myšlenkou zjevně neustále koketují) na první dobrou, bylo zřejmé už u minulé desky. A pokračují v tom (možná dokonce ještě o ždibec komplikovaněji) i nyní.

Savapip             


divine-ascension.com

YouTube - Evermore

Seznam skladeb:
1. Evermore
2. Prisoner
3. The Fallen
4. Pursuit of Desire
5. New World
6. Revolution Phase
7. Beyond the Line
8. One Step from Here
9. Bittersweet Divide
10. Vultures

Sestava:
Jennifer Borg - zpěv
Karl Szulik - kytara
Jason Meracis - baskytara
Luke Wenczel - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 49:17
Label: ViciSolum Productions
Země: Austrálie

Diskografie:
2011 – As The Truth Appears
2014 - Liberator
2018 – The Uncovering

divine-Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.12.2018
Přečteno: 1229x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08657 sekund.