ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RUBICON RIVER - V poslední vteřině

Jak známo a dávno prověřeno, válečná tématika je pro metal v podstatě požehnáním. Ke kapelám, které z toho nevyčerpatelného zdroje vydatně čerpají, se letos zařadili i chářovičtí power-heavíci Rubicon River, kteří pro zdůraznění tohoto zaměření na svém druhém albu „V poslední vteřině“ neváhali k pózování i celé vizuální stylizaci desky využít i tank. Nebudu tvrdit, že zároveň s tím kluci získali i stejný důraz a palebnou sílu, ale protože se jim plně podařilo nejen navázat na velmi solidní základ ze čtyři rok starého alba „Kostky jsou vrženy“, ale i povýšit jej o další přidanou hodnotou, je nabíledni, že životnost tohoto alba v boji bude mnoho-mnoho-mnoho násobně vyšší, než je tomu u obrněného vozítka.

Pokud čekáte na to, kdy padne pojem Sabaton, tak paralely lze hledat pouze v základním textovém konceptu (byť Rubicon River na něm až tak úplně nelpí) a v testosteronovém pojetí úvodní pulsující vyřvávačky „Stalingrad“. Už v ní se projeví ten základní element, kterým Rubicon River výrazně vylepšili svou fazónu – pokud jsem minule několikrát zmínil pojem Epitaf (v jejich serióznější a metalovější tváři), byť ho ani nyní nelze zcela opominout, letošní odkaz letí směrem k (aktuálně zřejmě spící) Hysterii, jejíž melodika, frázování, sem tam barva hlasu Tomáše Krajánka, natlakovaná nadýchanost, chytlavost zpěvně přímočarých refrénů i propracovanost skladeb se nejednou připomenou. Vyjma posmutnělé vláčnější „Čas“ s výraznými klávesami se veškeré militantní příspěvky nesou v duchu šlapavého adrenalinového a staroškolského heavíku s příměsí power metalu (skandovatelně skákací nebo melodicky rozmáchnuté sbory, řezavě nabroušený zpěv, klokotavá rytmika, živá kytarová sóla…) a se snadno zapamatovatelnými motivy. Nelze tvrdit, že by tři textově nekoncepční příspěvky nějak narušovaly hudební formu, „Noe“ do té lehce heroické našlápnuté nálady plně zapadá, závěrečný vtípek v podobě energické bigbítové úlitby spřáteleným hasičům „Hymna SDH Chářovice“ rozhodně neuškodí, a tak snad jen „Velkej pán“ s trochou hrubší a pichlavé moderny a dost průhlednou na-na-na recitační vokální linkou (byť v refrénu se po nadýchané melodice dá znovu snadno sklouznout) do celkové nálady příliš nezapadá. Velkou výhodou Rubicon River je i jejich schopnost napsat český text, který nedrhne, (převážně) netrpí schématičností a neláme násilně češtinu přes koleno pro zachování obsahu.

K minule udávané charakteristice (poctivá, upřímná a příjemná muzika), na které není třeba měnit ani písmenko, můžu připojit i pojmy jako chytlavost (v tom dobrém slova smyslu), přitažlivost, povedená zábavná muzika na vyčištění hlavy. Přímočaré, melodické a dravé „V poslední vteřině“ je velmi dobrým argumentem pro zastánce tuzemského heavíku s českými texty v případných polemikách o životaschopnosti této hudební odnože.

Savapip             


BZ RUBICON RIVER

YouTube ukázka - Stalingrad

Seznam skladeb:
1. Stalingrad
2. Desátá křížová výprava
3. Noe
4. Čas
5. Cesta do ticha
6. Král zla
7. Oceloví andělé
8. Sláva rytířů
9. Osud
10. Velkej pán
11. V poslední vteřině
12. Hymna SDH Chářovice

Sestava:
Tomáš Krajánek - zpěv
Vráťa Šonský - kytara
Martin Kuklík - kytara
Pepa Pešek - baskytara
Marek Svoboda - klávesy
Honza Ledvinka - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 46:22
Země: Česká republika

Diskografie:
2014 – Kostky jsou vrženy
2018 – V poslední vteřině

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.12.2018
Přečteno: 4360x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ten výraz...11. 12. 2018 14:57 Avram
xxHysteria je vyborna...11. 12. 2018 9:01 xxx
Už minulé album...11. 12. 2018 6:19 ToPi


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09763 sekund.