19.01.2019
MALEVOLENT CREATION
Jedna z ikon světového death metalu vydala studiovku s ..více

18.01.2019
STEEL ENGRAVED
Jaké bude nové eponymní album německých STEEL ENGRAVED, ..více

18.01.2019
ACT OF GOD
Liberečtí ACT OF GOD mají na březen nachystané nové ..více

18.01.2019
IMPELLITTERI
Na svém posledním albu "The Nature Of The Beast" ..více

18.01.2019
ELUVEITIE
Novinka od švýcarských folkáčů ELUVEITE "Ategnatos" ..více

17.01.2019
ALTHEA
Italská kapela, která ve své tvorbě kombinuje prvky ..více






Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Když jsem v loňském roce slyšel Brichta zpíva ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Myslím, že většina fanoušků Brichty má rád ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Jak v souvislosti s popsanou kritikou vnímat repo ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
O tom, že fanoušci nepříjmou, když kapela zm ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Jasný, ale Brichta žije v domnění, že všichn ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Pokud jde o Aleše, podle mě by udělal nejlépe ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
S Brichtou souhlasím! Pár slov by neškodilo. Ab ..

GALDERIA - Return Of The Cosmic Men
Podobnost s Freedom Call? Přirozeně. Jenže tihl ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Co si o tomhle počinu myslíš ty Pepsi? ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Tiez sa mi to paci, iste nic svetoborne, ale dobre ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2018 - Pagan
1520x

Redaktorská bilance roku 2018 - Pepsi Stone
1257x

Redaktorská bilance roku 2018 - Veronika
997x

Redaktorská bilance roku 2018 - Supermartonátor
903x

METAL CHURCH - Damned If You Do
897x

ZÁVIŠ - Jak šla léta u starýho kokota...
849x



25.01.2019
ZÁVIŠ, ČERSTVĚ NATŘENO ..
JIHLAVA - Brick Bar, začátek od:20:00, vstupné: 150,-Kč

01.02.2019
NAHUM, INNERSPHERE, PURNAMA, MURDER INC..
PLZEŇ - DIVADLO POD LAMPOU, začátek od:19:00, vstupné: 200

02.02.2019
NAHUM, INNERSPHERE, PURNAMA, BAJONET..
PRAHA - NOVÁ CHMELNICE, začátek od:19:00, vstupné: 200



článků celkem: 6756
recenzí: 5500
reportů: 542
rozhovorů: 364













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


ANGEL DUST - Border Of Reality

Angel Dust byli poprvé u ledu uloženi téměř celou dekádu. V době, kdy se po knockoutu ze Seattlu k životu znovu začaly probouzet odnože tvrdší hudby, které ke svému životu využívaly melodie, se ústřední dvojice Assmuth – Banx rozhodla znovu nasednout na hudební kolotoč, přibrala do party Banxova bráchu Stevena (fakt, že se jeho klávesy staly pevnou součástí kapely, jasně signalizoval, že na starých zdivočelých základech už tahle parta nebude nějak ortodoxně lpět), kytaristu Bernda Aufermanna a především křiklouna s výrazným, stylově přesným a ne sice nezaměnitelným, ale za to velmi sebejistým projevem Dirka Thurische.

Chcete-li na třetím albu Angel Dust „Border Of Reality“ hledat kořeny kapely, klidně se do toho pusťte. Spojnice lze v obecné rovině najít ve strhující energii, živelné rytmice i sprintujících kytarách, ovšem to, jakým způsobem kapela zachází s melodiemi, se zvukem i s kompoziční náročností, to už je úplně jiná vesnice. Čistší, přehledný a ostře řezavý zvuk lze považovat za samozřejmost, přece jen hudební svět se o slušných pár let posunul a Angel Dust začali stavět na hodnotách, které by ve špinavém zvuku let minulých jen těžko vynikly. Byť ani na předchozích albech se Angel Dust nenechali při svých rychlých střelách kdovíjak svazovat délkou skladeb a nebáli se pustit do delších kousků, přece jen na „Border Of Reality“ celá třetina skladeb buď koketuje anebo rovnou překračuje osmiminutovou stopáž, a tak je jasné, že ke slovu se tentokrát dostanou i rozsáhlejší instrumentální pasáže. Angel Dust mají své skladby daleko propracovanější, komplikovanější a členitější (samozřejmě bráno z pohledu jejich minulosti, není potřeba mít sebemenší strach z toho, že by se kapela utápěla v nějakých složitostech). A co je pro aktuální výraz kapely asi nejdůležitější, nebojí se při veškerém důrazu sáhnout po vyloženě chytlavých melodiích. Na desce se proto nachází asi „nejhitovější“ píseň, kterou se kdy podařilo Angel Dust napsat – „Nightmare“, jejíž atmosféra krásně zhoustne při úvodním tajuplném klávesovém motivu, s těžkotonážní rytmikou i jedem napuštěném Thurischově vokálu, aby plně explodovala v majestátně nadýchaném, dramatickém a přitom hodně důrazném refrénu. Nejen v této chvíli skladbě (ale tady to díky té atmosféře vynikne dvojnásobně) Dirk Thurisch deklaruje, že jeho hlas je maximálně pružný i zvučný a že pro další (opět nepříliš dlouhé) působení Angel Dust je trefou do černého. Na výrazné atmosféře je postavená i nejdelší kompozice alba „When I Die“, ve které německá parta dokazuje, že její přerod do přemýšlivějšího výrazu nebyl šlápnutím do prázdna. Píšťalka, vláčné vybrnkávání, filozofický text, majestátní sólový zpěv, dramatické křížení hlasů, vrcholící v tradičním riffovém kvaltování…, i pro kapelu do té doby nevídané klávesové sólo (dokonce i na Hammondy dojde) a dlouhatánská instrumentální pasáž, která sice přibrzdí energickou jízdu, ale snadno předvede, jak Angel Dust během své pauzy hráčsky i kompozičně vyspěli. Že Angel Dust neztratili nic ze svého divokého tahu na bránu let minulých připomene titulní kvaltovka a snad ještě víc adrenalinově hrubá „No More Faith“, které ohromně sluší úvodní klávesové pohoupání, sekaný riff i naštvaně našlápnutý Thurischův zpěv A o tomhle je první comebackové album Angel Dust - při zachování energie a dravosti proniklo do jejich světa víc melodičnosti a zpěvnosti a každá z osmi vlastních skladeb plně obstála bez ztráty kytičky, do konceptu alba pak plně zapadla i výpůjčka „Spotlight Kid“ od Rainbow, která opět nabízí dostatek prostoru Dirku Thurischovi předvést své umění.

„Border Of Reality“ odstartovalo velmi plodné období života Angel Dust, ve kterém během čtyř let kapela vydala v téměř totožné sestavě čtyři alba, přičemž každé z nich se neslo na tak vysoké úrovni, že debaty o tom, která z post comebackových desek je tou nejlepší, by mohly být docela divoké a sáhodlouhé. Za mě je to právě „Border Of Reality“.

Savapip             


FB ANGEL DUST

YouTube ukázka - Nightmare

Seznam skladeb:
1. Border of Reality
2. No More Faith
3. Nightmare
4. Centuries
5. When I Die
6. Where the Wind Blows
7. Spotlight Kid
8. Behind the Mirror
9. Coming Home

Sestava:
Dirk Thurisch - zpěv, kytara
Bernd Aufermann - kytara
Frank Banx- baskytara
Steven Banx- klávesy
Dirk Assmuth - bicí

Rok vydání: 1998
Čas: 55:04
Label: Century Media Records
Země: Německo

Diskografie:
1986 – Into The Dark Past
1988 – To Dust You Will Decay
1998 – Border Of Reality
1999 - Bleed
2000 – Enlighten The Darkness
2002 – Of Human Bondage

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.12.2018
Přečteno: 702x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
já četl, že jsou...14. 12. 2018 15:24 Karel Klafunda
díky za pochvalu,...14. 12. 2018 15:04 Savapip
výborná recenze,...14. 12. 2018 14:49 Karel Klafunda


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.20147 sekund.