19.01.2019
MALEVOLENT CREATION
Jedna z ikon světového death metalu vydala studiovku s ..více

18.01.2019
STEEL ENGRAVED
Jaké bude nové eponymní album německých STEEL ENGRAVED, ..více

18.01.2019
ACT OF GOD
Liberečtí ACT OF GOD mají na březen nachystané nové ..více

18.01.2019
IMPELLITTERI
Na svém posledním albu "The Nature Of The Beast" ..více

18.01.2019
ELUVEITIE
Novinka od švýcarských folkáčů ELUVEITE "Ategnatos" ..více

17.01.2019
ALTHEA
Italská kapela, která ve své tvorbě kombinuje prvky ..více






Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Když jsem v loňském roce slyšel Brichta zpíva ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Myslím, že většina fanoušků Brichty má rád ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Jak v souvislosti s popsanou kritikou vnímat repo ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
O tom, že fanoušci nepříjmou, když kapela zm ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Jasný, ale Brichta žije v domnění, že všichn ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Pokud jde o Aleše, podle mě by udělal nejlépe ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
S Brichtou souhlasím! Pár slov by neškodilo. Ab ..

GALDERIA - Return Of The Cosmic Men
Podobnost s Freedom Call? Přirozeně. Jenže tihl ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Co si o tomhle počinu myslíš ty Pepsi? ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Tiez sa mi to paci, iste nic svetoborne, ale dobre ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2018 - Pagan
1520x

Redaktorská bilance roku 2018 - Pepsi Stone
1257x

Redaktorská bilance roku 2018 - Veronika
998x

Redaktorská bilance roku 2018 - Supermartonátor
903x

METAL CHURCH - Damned If You Do
898x

ZÁVIŠ - Jak šla léta u starýho kokota...
850x



25.01.2019
ZÁVIŠ, ČERSTVĚ NATŘENO ..
JIHLAVA - Brick Bar, začátek od:20:00, vstupné: 150,-Kč

01.02.2019
NAHUM, INNERSPHERE, PURNAMA, MURDER INC..
PLZEŇ - DIVADLO POD LAMPOU, začátek od:19:00, vstupné: 200

02.02.2019
NAHUM, INNERSPHERE, PURNAMA, BAJONET..
PRAHA - NOVÁ CHMELNICE, začátek od:19:00, vstupné: 200



článků celkem: 6756
recenzí: 5500
reportů: 542
rozhovorů: 364













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


STEEL ATTACK - Predator Of The Empire

Na počátku roku 2003 za sebou měla švédská formace Steel Attack dvě povedená alba, která možná „nebyla žádnými majstrštyky“, jak na svých stránkách skromně zmiňují samotní hudebníci, oba počiny však dávaly jasně na srozuměnou, že by se s touto partou mělo do budoucna počítat. Několik pamětihodných písní bylo totiž k nalezení na první i druhé studiovce, přičemž já osobně bych se jejich povedenost ani v nejmenším nezdráhal vsunout do kolonky „majstrštyk“. Poté došlo v kapele k několika personálním výměnám, prohodila se i vydávající firma, když label AFM, se kterým Švédové nebyli ani v nejmenším spokojení, nahradili Arise Records, stran kvality ale autoři zůstali na svém, což potvrdila v pořadí třetí deska s titulem „Predator Of The Empire“.

Pokud se výměny osazenstva týká, zpěváka (a rovněž basáka) Steva, který se hodlal plně soustředit na spolek Carnal Forge, nahradil jistý Dick Johnson, jenž s kapelou stvořil právě toto jediné album, stejně jako basák Patrick Späth (oba pánové odvedli dobrou práci, zejména Dickův hlas sedí k muzice naprosto přesně). Jen o něco déle (konkrétně do roku 2005) pak u Steel Attack vydržel nový bicmen Mike Stark. Hudební jádro však zůstalo neměnné, a přestože novinka kapely nenabídla tolik strhujících hitů, kterými nás obdařil zejména druhý a dodnes nejlepší příspěvek „Fall Into Madness“, pořád šlo o nadmíru chytlavé power-speedmetalové představení. Kupříkladu úvodní titulka hravě spadá do úctyhodné množiny výše zmíněných perel, když na pro kapelu tradičním, stejně jako kompozičně nejvhodnějším svižném podkladu přináší gejzír melodických nápadů s jiskřivými vícehlasy, popěvky, skvělým sólem nebo svůdným hymnickým finále. Po šlapavé pohodovce „Cursed Land“ pak očekávejme chuťovku s názvem „The Darkness“, která navzdory názvu prosvítí melodikovu duši další várkou rychlého tempa a libozvučných vokálních linek.

S nástupem kusu „Point Of No Return“ tempo opět zvolní, song ovšem díky povedeným melodiím zůstává dostatečně poslechový, což ale nelze napsat o zhola tuctové skladbě „Heavy Metal God“ (už samotný titul ostatně neindikuje nic dobrého). Dvojice navazujících písní zase náladu nažhaví, v položce „The Holy Sign“ bude za dravě palebného tempa (dočkáme se dokonce groovy riffů) přihořívat, v kompozici „Arise“ pak naplno vzplane mohutný powermetalový oheň, jehož plameny zazáří chytlavými vyhrávkami, šlapavým heavíkovým (na konci však zrychleným) tempem a hlavně skvělými vokály jak ve slokách, tak v hymnicky napnutém refrénu. S albem se rozloučíme trojicí nikterak zářných, ale pořád dostatečně obstojných písní „Nightmare", „Once Way To Heaven, One Way To Hell“ a „Reality Unknown“, ve kterých se tu a tam vyloupnou líbivé vyhrávky i pěvecké linky (v poslední jmenované skladbě dokonce s hitovým nádechem).

Po předešlých dvou studiovkách lze třetí zářez kapely přece jenom považovat za mírný krok vzad (zmínit je nutné i v té době tradiční slabinu Švédů, tedy ne zcela technicky vystříbřený sound), pořád to ale nebylo nic proti klokanímu skoku, který měli autoři provést v brzké budoucnosti. Kromě několika dalších obměn sestavy totiž proběhla diference subžánrová, a to do daleko temnějších kompozičních směrů. Poslech party Steel Attack se tak najednou stal odlišným zážitkem a první trojice alb kvůli tomu zůstává ojedinělou a pro mnoho fanoušků zároveň nejpovedenější etapou této švédské kapely.

Pagan             


FB STEEL ATTACK

YouTube ukázka - Predator of the Empire

Seznam skladeb:
1. Predator of the Empire
2. Cursed Land
3. The Darkness
4. Point of No Return
5. Heavy Metal God
6. The Holy Sign
7. Arise
8. Nightmare
9. One Way to Heaven, One Way to Hell
10. Reality Unknown

Sestava:
Dick - zpěv
John - kytara
Dennis - kytara
Patrick - baskytara, vokály
Mike - bicí

Rok vydání: 2003
Čas: 49:43
Label: Arise Records
Země: Švédsko
Žánr: melodický heavy-speed-power metal

Diskografie:
1999 - Where Manking Fails
2001 - Fall Into Madness
2003 - Predator Of The Empire
2004 - Enslaved
2006 - Diabolic Symphony
2008 - Carpe DiEnd

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.01.2019
Přečteno: 276x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15425 sekund.