DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STEEL ATTACK - Diabolic Symphony

Vliv vstupu zpěváka Ronny Hemlina do Steel Attack před tvorbou čtvrté studiovky „Enslaved“ se ukázal pro budoucí směřování kapely jako zásadní. V případě zmíněné nahrávky se ještě narychlo „posbíraly“ nápady od všech hudebníků, stylová změna ale naznačovala, že se muselo hojně čerpat od některého z nových členů. Navazující deska „Diabolic Symphony“ pak dané podezření potvrdila. Hlavním skladatelem se totiž stal právě Ronny, jehož základní náplní je sice zpěv, původně však začínal jako bicmen a posléze si osvojil hru na (bas)kytaru i klávesy, což se také u Steel Attack nebál naplno využít. To vše v praxi znamenalo upevnění žánrového vychýlení, kdy již nezbyl prostor pro power-speedmetalový obsah, jenž sytil první tři alba kapely, na v pořadí páté fošně naopak naplno vytryskly progresivně-heavymetalové choutky s nikoli ojedinělým závanem thrashe nebo groove metalu.

Došlo i k dalším změnám, bicmena Mika Starka kupříkladu nahradil Tony Elfving, což byl Ronnyho parťák ze spolku Lack Of Faith, dále vypršela smlouva s labelem Arise Records, přičemž z nových nabídek si pánové vybrali německou firmu Massacre Records. Nic z toho ale nemohlo mít vliv na hudební posun, a kdyby snad někdo pořád pochyboval, Ronny vše rázně utnul prohlášením: „Jestli se vám víc líbí původní tvorba kapely, poslouchejte první tři alba, Steel Attack ale takhle už nikdy hrát nebudou.“ Švédové dokonce své kořeny ignorovali i při koncertních vystoupeních, což už zavání jistou trucovitostí, ale budiž. Pokud se druhé etapy kapely týká, můžeme o ní prohlásit, že je kompozičně náročnější, promyšlenější a dospělejší. To je fakt, do kterého je jedním dechem nutné přičíst kvalitu Hemlinova projevu, který se stal ozdobou a předností této švédské party.

Osvěžením pak byla i Ronnyho klávesová hra, která se stala pevnou součástí skladeb a posloužila jim k budování atmosféry. Nikoli však pozitivní, ale značně melancholické až ponuré. Většinou nikam nespěchající tempa doprovázejí tuhé riffy, zemitě hutná sóla a dramaticky protahované vokály. Na spodku pak neustále probublávají těžké progresivní plyny, do kterých jen občas zasvítí náznaky chytlavějších paprsků. Na písních je v každém ohledu znát vyšší řemeslný level (včetně konečně výborné zvukové produkce), problém mám ovšem s jejich splývavostí, kdyby mi kupříkladu někdo náhodně pouštěl jednotlivé skladby, jen těžko bych uspěl s jejich správným pojmenováním. Patrně bych se trefil u skladatelsky méně houževnatých - a zároveň jednoznačně nejlepších - položek „Dead Forever“ a „Haunting“, ve kterých funguje postupně se uvolňující vnitřní gradace, výjimkou nejsou ani příjemné poklidné vokální linky, v nichž právě díky tomu vyniká jejich náladová honosnost.

Většina skladeb je však mnohém hůře přístupná a před chtivým posluchačským dotykem se cuká jako pozvolna vyhasínající srnec. Hotové hudební pokrmy jsou pak možná kulinářsky vychytané, někdy však k radosti a hlavně uspokojivému nasycení úplně postačí obyčejný guláš. Etapa s Ronny Hemlinem je - dejme tomu - umělecky hodnotnější (viz také následující a zatím poslední album „Carpe DiEnd“, na kterém se kompoziční „depkové“ vazby ještě prohloubily) a v době vydání se kritici rozplývali nad autorskou vyzrálostí, do které již nejsou zvány prvoplánově vlezlé melodie, nemluvě o dracích a rytířských bojovnících. O to překvapivěji působí další obměna sestavy, kdy v roce 2009 odešlo Hemlinovo „jádro“ a do kapely se vrátila většina původních členů. Pokud se však někdo těšil na avizovanou resuscitaci původní tvorby, zůstává zklamán. Do dnešních dnů totiž nevznikla žádná další nahrávka, a i když se z tábora Švédů občas vynoří informační jiskra naděje, prozatím nic nenasvědčuje tomu, že by se tento stav měl v brzké době změnit.

Petr Štěpnička             


FB STEEL ATTACK

YouTube ukázka - Diabolic Symphony

Seznam skladeb:
1. Diabolic Symphony
2. Dead Forever
3. Shallow Seas of Hatred
4. Dreaming
5. Embraced by Fear
6. Invisible God
7. Sanctimonious
8. Haunting
9. Show Me the Way
10. Winter Hell
11. I Bow My Head in Shame
12. The Other Side

Sestava:
Ronny Hemlin - zpěv, klávesy, programování
Johan Jalonen Penn - kytara
John Allan Forssén - kytara
Anden Andersson - baskytara
Tony Elfving - bicí

Rok vydání: 2006
Čas: 52:02
Produkce, mix, mastering: Jonas Kjellgren
Label: Massacre Records
Země: Švédsko
Žánr: heavy-power-prog metal

Diskografie:
1999 - Where Manking Fails
2001 - Fall Into Madness
2003 - Predator Of The Empire
2004 - Enslaved
2006 - Diabolic Symphony
2008 - Carpe DiEnd

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.01.2019
Přečteno: 1382x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09033 sekund.