21.03.2019
ENTER THE ETERNAL FIRE FEST 2019
ENTER THE ETERNAL FIRE FEST 2019 hlásí další dvě ..více

21.03.2019
MINORITY SOUND
Minority Sound představují lyric video k titulní skladbě ..více

21.03.2019
Paul GILBERT
Kytarista Mr. Big Paul GILBERT chystá nové sólové album, ..více

20.03.2019
SEBASTIAN BACH
Kanadský vokalista a frontman klasické sestavy Skid Row ..více

20.03.2019
SLIPKNOT
Američané hlásí zeštíhlení sestavy. V té se totiž ..více

20.03.2019
NEAL MORSE
Jeden z lídrů současného progresivního rocku dokončil ..více






KREYSON - Návrat krále
Ale, tak magoriáda statečně pokračuje? ..

KREYSON - Návrat krále
Nenechte se nachytat, až teď někde uvidíte CD ..

SEPULTURA - Nation
Skvělý album, moje nejoblíbeněj í od Sepultu ..

CHILDREN OF BODOM - Hexed
Hexed zní jako něco mezi Hate Crew Deathroll a A ..

CHILDREN OF BODOM - Hexed
Súhlasím s druhou reckou,najlepš í album novej ..

CHILDREN OF BODOM - Hexed
Definitivni konec vsem nadejim, ze se tahle kapela ..

QUEENSRŸCHE - The Verdict
to Pepsi Stone : myslím, že většina fandů ž ..

GATHERING OF KINGS - First Mission
Zrovna skladu Angels si poustim nejcasteji. Totaln ..

ABBAND - Deratizer
Výborná deska. Naopak si myslím, že je to to l ..

TOTÁLNÍ NASAZENÍ - Kazoo or die!
Tak tohle je opravdu narez .Je mi jich lito ..Tak ..




Za poslední měsíc:
RHAPSODY OF FIRE - The Eighth Mountain
1103x

BEAST IN BLACK - From Hell With Love
971x

SEPULTURA - Chaos A.D.
895x

SEPULTURA - Arise
858x

SWALLOW THE SUN - When A Shadow Is Forced Into The Light
828x

SPIRITS OF FIRE - Spirits Of Fire
765x



22.03.2019
SPASM, NARCOLEPTIC, RESTRICTION, VAGINAL DIARRHOEA..
Cheb, začátek od:20.00, vstupné: 150

22.03.2019
NAHUM, INNERSPHERE, PURNAMA, MINOR..
BANSKÁ BYSTRICA - RC TARTAROS, začátek od:19:00, vstupné: 6 €

23.03.2019
NAHUM, INNERSPHERE, PURNAMA, SUBURBAN TERRORIST, MORDUM..
KOŠICE - COLLOSEUM, začátek od:18:00, vstupné: 6 €



článků celkem: 6854
recenzí: 5591
reportů: 543
rozhovorů: 365













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


DARK MOOR - Origin

When the night drops its cloak, sings my voice mild and mellow,
Comes to me from our folk, an offhand cradle song…


Úvodní sloka závěrečné písně „Green Lullaby“ z jedenáctého alba španělských kdysi metalových (a jedno, jestli symfo nebo power, ke všemu můžete doplnit čas minulý) Dark Moor je jakýmsi skrytým návodem, co čekat od desky „Origin“, přičemž základ je třeba hledat v pojmech „mild“, „mellow“ a v neposlední řadě i „folk“. Pokud jste tři roky staré album „Project X“ chápali jen jako jednorázový experiment, zapomeňte. A vlastně můžete nyní i škrtnout prvních dvacet života Dark Moor, protože hledat spojnice na historii kapely (v podstatě i včetně alba „Project X“) je s albem „Origin“ víceméně vyloučené.

Budete-li hledat nejrockovatější momenty alba, doputujete až k riffu (s velmi jemným soundem, i tak posloucháte jednu z „nejostřejších“ pasáží alba), ze kterého jsou cítit popíkové nálady Kiss – „In The Middle Of The Night“ má velmi zpěvnou melodii, měkounké klávesy a až archaicky nasládlé vokály, na šlapavou Kiss-náladu se dá tančit i v decentní a uhlazené „Mazy“, jejíž refrén je v podstatě přesným zrcadlem současného výrazu kapely. Jak je snadné si představit, že by kluci dokázali ústřední slogan napěchovat výbušnou energií, oni se však radši pohupují na sladké zpěvnosti. Kdo by ještě před pěti lety čekal od Dark Moor klasický sedmdesátkový hard rock („Holy Geometry“), kdo by u kapely hledal čistou etnickou folkovinu (asociace na Blackmore´s Night s cikánskými či španělskými rytmy, posílenými jižansky udrnčenou angličtinou v „Raggle Taggle Gypsy“), kdo by čekal vánoční náladou nasycenou ukolébavku („Greeen Lullaby“), koho by nepřekvapily dudy a útok na téměř queenovskou eleganci se zjevným zdůrazněním země svého původu (úvodní „Birth Of The Sun“), kdo by tušil, že budou Dark Moor kombinovat ryzí folk s pompézností a špetkou vzdušného vokálního proplétání á la Trans-Siberian Orchestra (výborná „And For Ever“?)?

Všechny ty výše popsané tváře zvládají Dark Moor s lehkostí, jen je možná škoda, že Dark Moor nevydali tuhle nejhodnější desku svojí diskografie pod jiným názvem, protože příznivec starých časů musí být přinejmenším totálně zmaten (a že bude řada těch, které „Origin“ bez milosti sestřelí, na to si klidně vsadím). Ale když jste schopni přijmout fakt, že Dark Moor mají velmi blízko k lidovosti a že jejich výrazové prostředky jsou o světelné roky jemnější (něco mezi soft folkem rockem a popem) a zcela jinde, než tomu kdy bylo v minulosti, tak třeba oceníte, že jejich zacházení s melodiemi je stále velmi (opravdu velmi) zručné, principála Enrika Garcíu jeho kytarová šikovnost neopustila a Alfred Romero (jehož hlas je aktuálně snad ještě sametovější, než hlas Georga Neuhausera ze Serenity) svou pozitivní vokální elegancí tuhle desku naprosto rozsvítí. Takže trochu schizofrenní závěr zní – hledáte-li na desce cokoliv, co se pojí se jménem Dark Moor, je to kruté rozčarování. Posloucháte-li muziku bez toho, abyste se pídili po jejím „původu“, je „Origin“ pohodově nenáročná a uvolněně milá oddechovka. Vyberte si, který z pohledů je vám bližší…

Savapip             


www.dark-moor.com

YouTube ukázka - Birth of the Sun

Seznam skladeb:
1. Birth of the Sun
2. The Spectres Dance
3. Crossing Through Your Heart
4. Raggle Taggle Gypsy
5. In the Middle of the Night
6. And For Ever
7. Druidic Creed
8. Iseult
9. Mazy
10. Holy Geometry
11. Green Lullaby

Sestava:
Alfred Romero - zpěv
Enrik García - kytara
Dani Fernández- baskytara
Roberto Cappa - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 40:43
Země: Španělsko

Diskografie:
1999 - Shadowland
2000 - The Hall of the Olden Dreams
2002 - The Gates of Oblivion
2003 - Between Light and Darkness EP
2003 - Dark Moor
2005 - Beyond The Sea
2007 - Tarot
2009 – Autumnal
2010 – Ancestral Romance
2013 – Ars Musica
2013 – Project X
2018 – Origin

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.12.2018
Přečteno: 637x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ty melodie tam sice...28. 12. 2018 15:21 Chroust
Klubový rock...25. 12. 2018 12:19 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.20223 sekund.