19.01.2019
MALEVOLENT CREATION
Jedna z ikon světového death metalu vydala studiovku s ..více

18.01.2019
STEEL ENGRAVED
Jaké bude nové eponymní album německých STEEL ENGRAVED, ..více

18.01.2019
ACT OF GOD
Liberečtí ACT OF GOD mají na březen nachystané nové ..více

18.01.2019
IMPELLITTERI
Na svém posledním albu "The Nature Of The Beast" ..více

18.01.2019
ELUVEITIE
Novinka od švýcarských folkáčů ELUVEITE "Ategnatos" ..více

17.01.2019
ALTHEA
Italská kapela, která ve své tvorbě kombinuje prvky ..více






Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Když jsem v loňském roce slyšel Brichta zpíva ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Myslím, že většina fanoušků Brichty má rád ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Jak v souvislosti s popsanou kritikou vnímat repo ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
O tom, že fanoušci nepříjmou, když kapela zm ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Jasný, ale Brichta žije v domnění, že všichn ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Pokud jde o Aleše, podle mě by udělal nejlépe ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
S Brichtou souhlasím! Pár slov by neškodilo. Ab ..

GALDERIA - Return Of The Cosmic Men
Podobnost s Freedom Call? Přirozeně. Jenže tihl ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Co si o tomhle počinu myslíš ty Pepsi? ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Tiez sa mi to paci, iste nic svetoborne, ale dobre ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2018 - Pagan
1521x

Redaktorská bilance roku 2018 - Pepsi Stone
1258x

Redaktorská bilance roku 2018 - Veronika
998x

Redaktorská bilance roku 2018 - Supermartonátor
904x

METAL CHURCH - Damned If You Do
898x

ZÁVIŠ - Jak šla léta u starýho kokota...
850x



25.01.2019
ZÁVIŠ, ČERSTVĚ NATŘENO ..
JIHLAVA - Brick Bar, začátek od:20:00, vstupné: 150,-Kč

01.02.2019
NAHUM, INNERSPHERE, PURNAMA, MURDER INC..
PLZEŇ - DIVADLO POD LAMPOU, začátek od:19:00, vstupné: 200

02.02.2019
NAHUM, INNERSPHERE, PURNAMA, BAJONET..
PRAHA - NOVÁ CHMELNICE, začátek od:19:00, vstupné: 200



článků celkem: 6756
recenzí: 5500
reportů: 542
rozhovorů: 364













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


DARK MOOR - Origin

When the night drops its cloak, sings my voice mild and mellow,
Comes to me from our folk, an offhand cradle song…


Úvodní sloka závěrečné písně „Green Lullaby“ z jedenáctého alba španělských kdysi metalových (a jedno, jestli symfo nebo power, ke všemu můžete doplnit čas minulý) Dark Moor je jakýmsi skrytým návodem, co čekat od desky „Origin“, přičemž základ je třeba hledat v pojmech „mild“, „mellow“ a v neposlední řadě i „folk“. Pokud jste tři roky staré album „Project X“ chápali jen jako jednorázový experiment, zapomeňte. A vlastně můžete nyní i škrtnout prvních dvacet života Dark Moor, protože hledat spojnice na historii kapely (v podstatě i včetně alba „Project X“) je s albem „Origin“ víceméně vyloučené.

Budete-li hledat nejrockovatější momenty alba, doputujete až k riffu (s velmi jemným soundem, i tak posloucháte jednu z „nejostřejších“ pasáží alba), ze kterého jsou cítit popíkové nálady Kiss – „In The Middle Of The Night“ má velmi zpěvnou melodii, měkounké klávesy a až archaicky nasládlé vokály, na šlapavou Kiss-náladu se dá tančit i v decentní a uhlazené „Mazy“, jejíž refrén je v podstatě přesným zrcadlem současného výrazu kapely. Jak je snadné si představit, že by kluci dokázali ústřední slogan napěchovat výbušnou energií, oni se však radši pohupují na sladké zpěvnosti. Kdo by ještě před pěti lety čekal od Dark Moor klasický sedmdesátkový hard rock („Holy Geometry“), kdo by u kapely hledal čistou etnickou folkovinu (asociace na Blackmore´s Night s cikánskými či španělskými rytmy, posílenými jižansky udrnčenou angličtinou v „Raggle Taggle Gypsy“), kdo by čekal vánoční náladou nasycenou ukolébavku („Greeen Lullaby“), koho by nepřekvapily dudy a útok na téměř queenovskou eleganci se zjevným zdůrazněním země svého původu (úvodní „Birth Of The Sun“), kdo by tušil, že budou Dark Moor kombinovat ryzí folk s pompézností a špetkou vzdušného vokálního proplétání á la Trans-Siberian Orchestra (výborná „And For Ever“?)?

Všechny ty výše popsané tváře zvládají Dark Moor s lehkostí, jen je možná škoda, že Dark Moor nevydali tuhle nejhodnější desku svojí diskografie pod jiným názvem, protože příznivec starých časů musí být přinejmenším totálně zmaten (a že bude řada těch, které „Origin“ bez milosti sestřelí, na to si klidně vsadím). Ale když jste schopni přijmout fakt, že Dark Moor mají velmi blízko k lidovosti a že jejich výrazové prostředky jsou o světelné roky jemnější (něco mezi soft folkem rockem a popem) a zcela jinde, než tomu kdy bylo v minulosti, tak třeba oceníte, že jejich zacházení s melodiemi je stále velmi (opravdu velmi) zručné, principála Enrika Garcíu jeho kytarová šikovnost neopustila a Alfred Romero (jehož hlas je aktuálně snad ještě sametovější, než hlas Georga Neuhausera ze Serenity) svou pozitivní vokální elegancí tuhle desku naprosto rozsvítí. Takže trochu schizofrenní závěr zní – hledáte-li na desce cokoliv, co se pojí se jménem Dark Moor, je to kruté rozčarování. Posloucháte-li muziku bez toho, abyste se pídili po jejím „původu“, je „Origin“ pohodově nenáročná a uvolněně milá oddechovka. Vyberte si, který z pohledů je vám bližší…

Savapip             


www.dark-moor.com

YouTube ukázka - Birth of the Sun

Seznam skladeb:
1. Birth of the Sun
2. The Spectres Dance
3. Crossing Through Your Heart
4. Raggle Taggle Gypsy
5. In the Middle of the Night
6. And For Ever
7. Druidic Creed
8. Iseult
9. Mazy
10. Holy Geometry
11. Green Lullaby

Sestava:
Alfred Romero - zpěv
Enrik García - kytara
Dani Fernández- baskytara
Roberto Cappa - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 40:43
Země: Španělsko

Diskografie:
1999 - Shadowland
2000 - The Hall of the Olden Dreams
2002 - The Gates of Oblivion
2003 - Between Light and Darkness EP
2003 - Dark Moor
2005 - Beyond The Sea
2007 - Tarot
2009 – Autumnal
2010 – Ancestral Romance
2013 – Ars Musica
2013 – Project X
2018 – Origin

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.12.2018
Přečteno: 473x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ty melodie tam sice...28. 12. 2018 15:21 Chroust
Klubový rock...25. 12. 2018 12:19 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.19082 sekund.