19.01.2019
MALEVOLENT CREATION
Jedna z ikon světového death metalu vydala studiovku s ..více

18.01.2019
STEEL ENGRAVED
Jaké bude nové eponymní album německých STEEL ENGRAVED, ..více

18.01.2019
ACT OF GOD
Liberečtí ACT OF GOD mají na březen nachystané nové ..více

18.01.2019
IMPELLITTERI
Na svém posledním albu "The Nature Of The Beast" ..více

18.01.2019
ELUVEITIE
Novinka od švýcarských folkáčů ELUVEITE "Ategnatos" ..více

17.01.2019
ALTHEA
Italská kapela, která ve své tvorbě kombinuje prvky ..více






Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Když jsem v loňském roce slyšel Brichta zpíva ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Myslím, že většina fanoušků Brichty má rád ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Jak v souvislosti s popsanou kritikou vnímat repo ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
O tom, že fanoušci nepříjmou, když kapela zm ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Jasný, ale Brichta žije v domnění, že všichn ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Pokud jde o Aleše, podle mě by udělal nejlépe ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
S Brichtou souhlasím! Pár slov by neškodilo. Ab ..

GALDERIA - Return Of The Cosmic Men
Podobnost s Freedom Call? Přirozeně. Jenže tihl ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Co si o tomhle počinu myslíš ty Pepsi? ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Tiez sa mi to paci, iste nic svetoborne, ale dobre ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2018 - Pagan
1520x

Redaktorská bilance roku 2018 - Pepsi Stone
1257x

Redaktorská bilance roku 2018 - Veronika
998x

Redaktorská bilance roku 2018 - Supermartonátor
903x

METAL CHURCH - Damned If You Do
897x

ZÁVIŠ - Jak šla léta u starýho kokota...
850x



25.01.2019
ZÁVIŠ, ČERSTVĚ NATŘENO ..
JIHLAVA - Brick Bar, začátek od:20:00, vstupné: 150,-Kč

01.02.2019
NAHUM, INNERSPHERE, PURNAMA, MURDER INC..
PLZEŇ - DIVADLO POD LAMPOU, začátek od:19:00, vstupné: 200

02.02.2019
NAHUM, INNERSPHERE, PURNAMA, BAJONET..
PRAHA - NOVÁ CHMELNICE, začátek od:19:00, vstupné: 200



článků celkem: 6756
recenzí: 5500
reportů: 542
rozhovorů: 364













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


ANGEL DUST - Enlighten The Darkness

V druhé etapě života bylo pracovní tempo Angel Dust obdivuhodné a jejich forma ani v jednom případě ze čtyř pokusů nevykazovala známky jakékoliv únavy. Dokonce se dá říct i to, že každá z desek byla pocitově i provedením alespoň natolik odlišná (byť rozdíly nejsou nijak radikální), aby byla od ostatních spolehlivě k rozeznání. V případě třetího alba pohibernační doby, kterým končí krátké období, kdy v Angel Dust došlo k žádné personální změně, v době, kdy kluci sklízeli pochvalné ohlasy za album „Bleed“ (byť bylo možné zaznamenat i ohlasy, která obě ponávratová alba označovala za slabší a ani kapela samotná se těmto hlasům kdovíjak nebránila), přišli Angel Dust s hodně odvážným krokem. Album je temnější, což ostatně naznačuje již samotný název, sevřenější, vyhrocenější, malinko komplikovanější (nebál bych se ani pojmu progresivnější, zejména v porovnání s „Border Of Reality“) a odvážnější, čemuž nahrává i textová složka alba „Enligten The Darkness“, kterou Angel Dust zasadili do období druhé světové války (v Německu jistě velmi populární téma).

Hudebně zůstávají Angel Dust prakticky na tom samém základu, na kterém byla vystavěna dvě předchozí alba, silné riffy, silné melodie, hodně jedovatý a až stroze útočný power metal, který si kdesi v podvědomí uchovává thrashový odér. I přes zmínku o větší komplikovanosti se Angel Dust už nepouštějí do příliš rozsáhlých kompozic, spíš nechávají v ostrých riffových zásecích bouřit atmosféru, kterou velmi nenápadně podporují klávesy. Dříve majestátní melodie drží na uzdě jejich syrovější provedení. O tak vzdušnou věc, jako byla hitová „Nightmare“, na tomhle albu není možné ani zlehka zavadit. Dokonce i v pasážích, které si o určitou jemnost říkají (s výjimkou plačtivé „Beneath The Silence s poeticky vybrnkávanou kytarou a podobně laděné „First In Line“, smutného přechodu k jedné z nejtvrdších a nejvypjatějších položek alba), Angel Dust dokáží atmosféru maximálně vyhrotit a ani křehký element v podobě hlasu Birgit Zacher ji nezjemní, příkladem budiž nejemotivnější položka alba, pomalá piánová „Still I´m Bleeding“ s vypravěčským hlasem Dirka Thurische. S ještě větším kontrastem mezi agresí a melodičností, mezi hrubostí a jemností pak Angel Dust přijdou v „The One You Are“ s famózně obnaženým emotivním Thurischovým křikem, i závěrečná „Oceans Of Tomorrow“ se ponoří do rozbouřeného moře emocí. A co teprve, když kapela nastaví svou agresivnější tvář bez jakékoliv potřebu zjemňovat syrovou realitu, jako v úvodní akční „Let Me Live“, v nařvaně těžkopádné „Enjoy“, ostré a alarmující „Cross Of Hatred“ s výborným melodickým refrénem, či v „Come Into Resistance“ s dominancí studených kláves a výhružnými sbory!

Vývoj Angel Dust se ani při rychlém vydávání alb nezastavil. Ačkoliv se o žádné desce kapely nedá říct, že by byla prvoplánově líbivá, s „Enlighten The Darkness“ se kapela posunula od této kategorie nesmírně daleko. Na klasický power metal je to hodně temné album bez chytlavých melodií, které jsou ale přece jen natolik skluzné a jejich provedení dostatečně přístupné, aby i do thrash metalu měla tahle deska velmi daleko, na progresivní metal jde o velmi nekomplikované a přehledné dílo. Ale škatulky nejsou podstatné, prostě někde na téhle ose se Angel Dust pohybují, jsou při tom originální a vyhýbají se zaběhlým stereotypům. Deska, ze které jde mráz po zádech…

Savapip             


FB ANGEL DUST

YouTube ukázka - Oceans Of Tomorrow

Seznam skladeb:
1. Let Me Live
2. The One You Are
3. Enjoy!
4. Fly Away
5. Come into Resistance
6. Beneath the Silence
7. Still I`m Bleeding
8. I Need You
9. First in Line
10. Cross of Hatred
11. Oceans Of Tomorrow

Sestava:
Dirk Thurisch - zpěv, kytara
Bernd Aufermann - kytara
Frank Banx- baskytara
Steven Banx- klávesy
Dirk Assmuth - bicí

Rok vydání: 2000
Čas: 52:58
Label: Century Media Records
Země: Německo

Diskografie:
1986 – Into The Dark Past
1988 – To Dust You Will Decay
1998 – Border Of Reality
1999 - Bleed
2000 – Enlighten The Darkness
2002 – Of Human Bondage

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.12.2018
Přečteno: 390x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15127 sekund.