BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EMERALD SHINE - Misty Tales

To, co novojičínští Emerald Shine před dvěma lety na EP „Beneath The Stars“ nakousli, to se svým nedávno vydaným debutovým albem „Misty Tales“ spolehlivě dopověděli. I přes to, že v mezidobí jejich sestavu potkala pořádná čistka a to i na postech, které pro výraz Emerald Shine nejsou úplně zanedbatelné. Z tohoto pohledu je velmi příjemné konstatovat, že melodie jsou stále ladné a skočně neposedné, folková atmosféra decentně bardovská, kovová složka natolik sytá, aby podráždila, ale přitom nesetřela ten pel lidové nevinnosti a hlavní problém krátkometrážní prvotiny (nepřehledný zvuk) je plně odstraněn.

Harfa (!), housličky i píšťalky, které (možná především díky čistšímu zvuku) hrají nyní daleko zásadnější roli, jsou vedle povedené spolupráce čistých hlasů Leeny Jaškové a novice Dušana (samozřejmě dojde i na agresivnější zpěvy, ale ty jsou dávkovány účelně a decentně) Sommera tím zásadním prvkem, na kterém Emerald Shine můžou budovat svoji neotřelost a do jisté míry i rozpoznatelnost. S „Beneath The Stars“ jsem měl potřebu směřovat elfí partu někam mezi hrubost Cruadalach a melodické hlazení Wolfarian, s „Misty Tales“ a jeho inspirací u pana Tolkiena už nemám problém ji posadit na vlastní větvičku folk-metalového stromu, byť pro určitou orientaci je třeba zdůraznit, že Emerald Shine dávají daleko víc prostoru melodiím a nyní i výpravnosti. A tam, kde se jim tyto dvě složky plně prolnou, je možné hledat zásadní momenty alba – „The Elven King“ od civilně majestátního (až potenciálně chrámového) nápěvu skočí do pohanštinou vonícího nevázaného křepčení a i přes trošku chaotickou proměnlivost se vrací k velmi silnému ústřednímu motivu, křehoučká posmutnělost se silně emotivním zpěvem (v podání obou protagonistů), dojemně plačící sólovou kytarou i lidovými nástroji ovládne „The Song Of Fallen Leaves“, dramatičnost ve valivě akční „Where Life`s Been Ruined“ s parádně jedovatými houslemi předvede, že Emerald Shine nejsou jen o folkové rozpustilé nevinnosti. S čím se trochu potýkám, je fakt (u kterého nevylučuji, že se jej hodně vytrvalým vstřebáváním může podařit odstranit), že některé skladby sice rostou z nikterak složitých a poměrně chytlavých motivů, které jednotlivě zabírají, přesto v konečném součtu mohou být obtížně zapamatovatelné, asi nejsilnějším příkladem budiž „Voice Of The Muse“. Dobrým nápadem bylo i zařazení závěrečné „Rainy Night“, která se objevila už na „Beneath The Stars“ a jasně ukazuje (především technický) vývoj kapely.

O potenciálu Emerald Shine nebylo pochyb od jejich první nahrávky. S „Misty Tales“ (a to i ve světle rychlého se vyrovnání s personální přestavbou) jej plně potvrdili. Barevný folk- metal, jehož rozvernou chytlavostí dokonale zachutná (ač rozhodně není tou základní podmínkou úspěchu) žejdlík medoviny.

Savapip             


BZ EMERALD SHINE

YouTube ukázka - Rainy Night

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Autumn Mists
3. Silver Riders
4. The Elven King
5. Where Life`s Been Ruined
6. A Lake Far Away
7. Voice of the Muse
8. The Song of Fallen Leaves
9. The Only One
10. The Time Has Come
11. We`ll Be Back
12. Rainy Night

Sestava:
Leena Jašková - zpěv, flétna, akustická kytara
Dušan Sommer - zpěv, kytara
Radomír Vrzal – harfa, harsh
Radek Čečiva - baskytara
Klára Šindelková - housle
Kamil Rýc - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 48:24
Země: Česká republika

Diskografie:
2018 – Misty Tales

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.01.2019
Přečteno: 1793x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08678 sekund.