TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ALTHEA - The Art Of Trees

Nechtěl bych být hned v úvodu této recenze patetický, nicméně pohled na obal novinky italských progresivců Althea mě velmi baví, dokonce až duchovně naplňuje. K stromům chovám posvátnou úctu, neboť věřím, že jejich přínos ani zdaleka nekončí výrobou kyslíku a jeho čištěním (pokud to někomu připadá divné, dovolím si doporučit např. seriál Paměť stromů či knihy Ticho promlouvá od Eckharta Tolleho nebo Stromy od Freda Hagenedera). Cover a název studiovky „The Art Of Trees“ mi proto kápl do noty, přičemž s podobně silným účinkem zarezonovala i samotná hudba.

Zároveň se brzy ukázalo, že album má co nabídnout nejen na počáteční poslechy, ale také na velkou řadu jejich opakování. V kompozičním rukopisu Italů se totiž potkávají dvě základní cesty. První je rychle přístupná, vysoce melodická, využívající jemné art-rockové i symfonické prvky (zhruba ve stylu dvojalba „Happiness Is The Road" od britských Marillion). Druhý přístup je čistě metalový, s typicky hutnými progovými riffy, které ovšem „baladické“ strategii nelezou do zelí, naopak ji galantně přiostřují a vhodně tak dramatizují celkový účinek písní (zde zase není od věci přirovnání k mistrovskému tělesu Porcupine Tree). Vše je přitom činěno rozvážně a neurputně, a právě v takovém rozpoložení je dobré album „The Art Of Trees“ spouštět, aby jeho niterné tvůrčí nuance mohly dopadnout na duši s lehkostí pestrobarevných podzimních listů.

Dílo načínají relaxační tóny s ptačím ševelením na pozadí, které jen krátce utne (zkypří) progresivní hřmění. Poté opět nastane klid a pianko (doslova), k tomu povznášející smyčce, jež tvoří honosný doprovod pro rozvážně plynoucí a umělecky hodnotné vokály Alessia Accarda. Pocity se v tu chvíli správně formují, navazující skladby pak tento blahodárný transformační proces prohloubí a zdůrazní. Můžeme se zvlášť zmínit o uhrančivých, pěvecky navrstvených linkách dokonalé písně „Evelyn“ nebo zasněné atmosféře počinku „The Shade“, kde noirové klavírní preludium vygraduje ve vzrušujících saxofonových kreacích, stejně tak můžeme mluvit o psychedelickém nástupu písně „Not Me“ či tajuplně našlapující a až industriálně podminované instrumentaci v příspěvku „One More Time“. Bylo by to ale jako odsekávat vzrostlé větve ze zdravého stromu, jehož půvab daleko více funguje v celistvé formě, za procítěného vychutnávání jednotlivých tvarů a kontur.

Je možná pravda, že časem začne být taktika italských autorů malinko průhledná. Progresivní riffy nikdy nemají dlouhého trvání a zpěvy nastupují jenom v rytmicky umírněných pasážích, které na albu dostávají jednoznačnou přednost. Bylo by však na místě očekávat od nahrávky s názvem „Umění stromů“ cokoli jiného? S jejími tóny navštíví duši mír a klid, asi jako když za jarního dne vkročíme do čerstvě se probouzejícího a rozmanitými vůněmi okysličeného lesa.

Petr Štěpnička             


altheaband.com

YouTube ukázka - Today

Seznam skladeb:
1. For Now
2. Deformed to Frame
3. One More Time
4. Today
5. Evelyn
6. Not Me
7. The Shade
8. The Art of Trees
9. Away from Me
10. Burnout

Sestava:
Alessio Accardo - zpěv
Dario Bortot - kytara, klávesy
Andrea Trapani - baskytara
Sergio Sampietro - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 1:00:39
Label: Spliptrick Records
Země: Itálie
Žánr: art-rock/progresivní metal

Diskografie:
2014 - Eleven
2017 - Memories Have No Name
2018 - The Art Of Trees

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.01.2019
Přečteno: 1542x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.093 sekund.