RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PINK CREAM 69 - Change

„Nový zpěvák, nový styl…“, co za této konstelace můžete čekat?

Po odchodu Andiho Derise nastala u Pink Cream 69 velmi zvláštní situace. To, že se kapela měla snahu někam posunout, bylo zřejmé už z předchozího alba. To, že stará tvář kapely zcela zmizí s Andiho odchodem, bylo zjevné. Jednak skladby z prvních dvou alb byly převážně Derisovy, jednak členové kapely o hledání nového zpěváka vyhlašovali, že je zajímala osoba, která by k Pink Cream 69 zapadla charakterově, měla by skvělý hlas a nezněla nebo se nepokoušela znít jako Deris. Z více než čtyř stovek demonahrávek byl vybrán Doogie White, tahle epizoda však neměla delšího trvání, neboť Doogie krátce na to zamířil k Rainbow. A tak došlo na britského rodáka Davida Readmana, se kterým už v roce následujícím po jeho příchodu kapela natočila desku „Change“. Dokonalý název, avizující, že hudebně u Pink Cream 69 prakticky nezůstal kámen na kameni.

Hodnocení téhle desky je velmi ošemetné. V první řadě zapomeňte na cokoliv, co vás u Pink Cream 69 kdy bavilo. V druhé řadě si uvědomte, jaká atmosféra v době vzniku desky (respektive chvíli před ním) v hudebním světě panovala. V řadě třetí vezměte v potaz, jak kvalitní muzikanti na desce pracovali. Pokud patříte mezi vyznavače prvních dvou desek a dva roky stará „Games People Play“ vás nebere, na Pink Cream 69 minimálně na pár let můžete zcela zapomenout, protože „Change“ zašla ještě mnohem, mnohem dál. Kytarista Alfred Koffler konstatoval, že kapela zariskovala a udělala hned tři kroky vpřed (dovolím si silně nesouhlasit). To, že nejsilnější éra grunge se už přehnala, zjevně klukům nevadilo a byť tenhle vítr s křížkem po funuse přece jen nepustili úplně naplno do svých plachet, ty syrové a alternativní vlivy jsou hodně silné. Síla hudebních osobností se projevila v tom, že Pink Cream 69 nenapsali úplně špatné skladby a na celém albu si lze užít velmi dobré hráčské schopnosti i civilně zajímavý hlas Davida Readmana se slušnou porcí bluesového cítění.

Jenže co je to platné, když na desce chybí to nejdůležitější. Zábavnost, originalita, přesvědčivost, předchozí zápal, hit. I přes těžký šok z nového výrazu, který se ke kapele absolutně nehodil, nejlépe funguje začátek desky – ze syrovosti úvodní „Funny World“ vykukuje melodická houpavost, následující „Light Of Day“ má v sobě něco z dávné chytlavosti, kterou schovává za jakousi ležérní páskovitou nadrzlost, v titulní „Change“ dominuje studená rocková alternativa zde ještě v docela zajímavé podobě, která se však postupně slévá do rozpačitého pocitu. Ne proto, že by to Pink Cream 69 nehrálo, na to jsou přece jen kluci příliš šikovní, ale proto, že se zcela ztratili při experimentování s novým výrazem. Dokonce i předělávka „20th Century Boy“ od T-Rex, zbavená veškeré původní uvolněnosti, zní strašně znásilněně.

Pink Cream 69 se prostě hledali a to hledání vypadalo hodně beznadějně. Turné, následující po „Change“, bylo jen průměrně navštěvované (což bylo možné ještě považovat za úspěch), nové fanoušky tohle album jen těžko mohlo nalákat a staré muselo odradit, proto nepřekvapí, že následoval rozchod se Sony. I přes to, že „Change“ není vyloženě deska na odstřel, se jakákoliv sázka na budoucnost Pink Cream 69 v tu chvíli jevila jako hodně špatná investice…

Savapip             


pinkcream69.de

YouTube ukázka - Light Of Day

Seznam skladeb:
1. Funny Words
2. Light of Day
3. Change
4. Yesterdays
5. Two Hours
6. Something I Said
7. Only the Good
8. 20th Century Boy
9. Queen Bee
10. Stretch the Truth
11. New Control
12. Freakshow

Sestava:
David Readman - zpěv
Alfred Koffler - kytara
Dennis Ward - baskytara
Kosta Zafiriou – bicí

Rok vydání: 1995
Čas: 48:28
Label: Epic Sony
Země: Německo

Diskografie:
1989 – Pink Cream 69
1991 – One Size Fits All
1993 – Games People Play
1995 – Change
1997 – Food For Thought
1998 – Electrified
2000 – Sonic Dynamite
2001 – Endangered
2004 – Thunderdome
2007 – In10sity
2013 – Ceremonial
2017 - Headstrong

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.01.2019
Přečteno: 2158x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Od čtvrté desky zpívá...25. 01. 2019 21:45 Domy
PC69jsem kdysi dávno...25. 01. 2019 20:29 b.wolf
AlbumCD jsem nějaký...24. 01. 2019 15:25 Domy


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0866 sekund.