PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WITHIN TEMPTATION - Resist

Novinka holandských Within Temptation dostala do vínku titul „Resist“. Co všechno nám hudebníci chtějí tímto slůvkem naznačit? Oficiálně má jít o zahlcení digitálními technologiemi a nutnosti čelit následkům z toho plynoucím, v čele se ztrátou soukromí. Já osobně však v názvu alba rovněž vnímám vyústění psychologického stavu, kterým prošla zpěvačka Sharon den Adel, jež se po turné k předešlému albu „Hydra“ cítila poněkud vyhořelá (v úvahu přicházel i rozpad kapely). Sharon den Adel však nepříznivým okolnostem úspěšně vzdorovala a nyní je opět v plné síle. Pojem „resist“ zkrátka může mít několik významů, po poslechu aktuální desky nicméně získává ještě další, tentokrát autory jen těžko zamýšlenou anti-konotaci.

V obsahu nahrávky je totiž dobře cítit jakási beznaděj, a to nejen „povolená" náladová, ale žel také kompoziční, která místo hecu k aktivitě svádí myšlenky spíše k rezignaci. Holandští autoři si tentokrát vybrali slabší chvilku, s čímž souvisí přesunutí na skladatelsky vyklidněné území (ve skutečnosti ne až tak vzdálené Sharonině pop-sólovce „My Indigo“), kdy písně nejednou evokují relaxační hudbu, kterou si někteří lidé pouštějí před spaním (bicmen Mike Coolen mohl při nahrávání v pohodě upíjet kafe). Většina díla je poslechově vlídná až podbízivá, ideální pro pseudo-gotiky nebo emo-teenagery, kteří pod maskou uměle navozené deprese bojují proti všemu a všem.

Nelze přitom říci, že by si Nizozemci nepohráli se základní stavbou písní. Práce se zvukem dosáhla nového "sci-fi" levelu a skladby jsou prosyceny aranžemi, které svědčí o jejich důmyslné přípravě. Jenže ve výsledku forma zvítězila nad obsahem a je na pováženou, jak malý náladový přepad na posluchače nakonec dolehne. Nejlépe každopádně vyznívá úvod díla. Song „The Reckoning" startuje moderně vyboosterovaný sound, jenž slouží elektronickým vstupům i zasněným vokálům, na kterých tato deska stojí a padá navzdory všem aranžím, případně hostujícím mužským hrdlům. Sharon je pořád ve výtečné kondici, což ještě více prokáže v navazujícím a celkově nejzdařilejším příspěvku „Endless War“. V něm autoři tkají jemnou pavoučí strukturu, nechybí výborně klenuté sloky, emotivní popěvky či epické (nikoli však invazivní) sbory a hlavně refrén s kosmicky magickou aurou. Tohle je komerčně laděná, a přesto skladatelsky vysoce promyšlená kompozice, být takové celé album, tak je vyhráno. Jenže není.

Ještě navazující „Raise Your Banner“ umí celkem spolehlivě vtáhnout (Sharonino opakování požadavku „don´t fight with me“ je stejně tak naléhavé jako úzkostné), odsoudit nelze ani další pohodovku „Supernova“ či v refrénu trochu živější „Holy Ground“, když se ale během druhé poloviny nahrávky nastolená tvůrčí taktika nijak nerozvine a naopak se začne prohlubovat repetiční stigma s ubývajícím počtem chytlavých okamžiků (s drobnou výjimkou položky „Mercy Mirror"), jde náhle kvalitativní potenciál díla hodně dolů. Hudba začne být vyloženě líná a zpěvaččino ustavičné „naříkání“ ztratí půvab. Holanďané stvořili album, které se až příliš zacyklilo v melancholických vzorcích a ve výsledku ani nedojímá, ani nejiskří kompoziční invencí, pouze tak bezkrevně prošumí.

Petr Štěpnička             


www.resist-temptation.com

YouTube ukázka - In Vain

Seznam skladeb:
1. The Reckoning
2. Endless War
3. Raise Your Banner
4. Supernova
5. Holy Ground
6. In Vain
7. Firelight
8. Mad World
9. Mercy Mirror
10. Trophy Hunter

Sestava:
Sharon den Adel - zpěv
Robert Westerholt - kytara
Ruud Jolie - kytara
Stefan Helleblad - kytara
Jeroen van Veen - baskytara
Martijn Spierenburg - klávesy
Mike Coolen - bicí

Hosté:
Jacoby Shaddix - zpěv (1)
Anders Fridén - zpěv (3)
Jasper Steverlinck - zpěv (7)

Rok vydání: 2019
Čas: 47:28
Label: Spinefarm Records
Země: Holandsko
Žánr: emo-rock/pop-electronic/modern metal

Diskografie:
1997 - Enter
2000 - Mother Earth
2004 - The Silent Force
2007 - The Heart Of Everything
2011 - The Unforgiving
2014 - Hydra
2019 - Resist

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.02.2019
Přečteno: 6031x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Sračka? To jsou...22. 02. 2019 10:34 Jake
Už předešlá...11. 02. 2019 20:30 Kovi
Teplá...11. 02. 2019 13:24 Meres
:-) technická...11. 02. 2019 11:34 Pagan
FaJTo album z roku...11. 02. 2019 11:26 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10815 sekund.