RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MÄGO DE OZ - Ira Dei

V současné době desetičlenný svérázný ansámbl Mägo de Oz vydal své čtrnácté album a statistici si mohou zamnout ruce, protože s novinkou „Ira Dei“ si tito Španělé připsali dosud nejdelší studiovou pauzu ve svých dějinách. Zkušení už vědí, že tohle konstatování v případě madridského čaroděje může být dvojsečné – Mägo de Oz už léta mají rádi, když je všeho hodně. A jestliže na tuhle svoji jedinečnou vlastnost máte navíc dostatek prostoru, hrozí, že vznikne podobně opulentní nahrávka, jako v případě dvojalba „Ira Dei“.

Problém může být, že ta opulentnost se týká spíš kvantity než kvality. Je to už sedm let, co po uzavření čtyřdílné (a byť kvalitativně kolísavé, tak vydařené) kolekce „Gaia“ došlo k poměrně znatelnému otřesu v sestavě a dokonce i krátkodobému zastavení činnosti kapely. Jen krátce po zkonsolidování sestavy přišli Mägo de Oz s albem „Hechizos, pócimas y brujería“, které ještě udrželo prapor kapely hodně vysoko, i když už se začalo nenápadně mluvit o tom, že nová tvář kapely, zpěvák Zeta, za svým předchůdcem José Andrëaou lehce zaostává. Ovšem ve zpěvácích bych nehledal problém toho, že Zetovská éra se jeví o něco slabší, než ta předchozí. Protože první polovina alba „Ira Dei“ nabízí tradičně řadu chytlavých motivů a pokud se Mägo de Oz drží chytlavě zpěvné a nekomplikované folkoviny, ta bezprostřední zábavnost z alba docela svítí. Dokonce i v případě, že se kapela nebrání svému (také ne zcela neobvyklému) pejsko-kočičkovském plácání všeho možného na jednu hromadu – takže křížení klasického folk metalu s klasikou určitě nepřekvapí, byť tahle strategie plně vychází snad jen v „In Eternum“ (těšit by nás mohlo, že infiltrovanou klasikou je v tomto případě fragment Dvořákovy „Novosvětské“, ovšem i v dalších klasických výletech Mägo De Oz sází na příspěvky, které už v metalovém zpracování své zastoupení mají). Proplétání symfoničnosti s lidovou rozverností plně funguje ve většině skladeb první poloviny nového díla Mägo de Oz, za pozornost pak stojí především dravá „Ciudad Esmeralda“, zejména proto, že v ní jednak skvěle vynikne ostrý a řezavý zvuk nahrávky (velká přednost tohoto alba), jednak nabídne jeden z nejchytlavějších nadýchaných refrénů a nakonec i proto, že poměrně standardního Zetu zde zastoupí pěkně nabroušená Patricia Tapia, náladu po vcelku nekompatibilní „Opera Mortiis“ (operní ženský zpěv + piáno) pak hodně zvedne zpočátku křehká, následně velmi energická a chropotem zahuštěná „La Cantiga De Las Brucas“ s chorálově skočným refrénem.

Nutno zdůraznit, že druhá půlka desky skladatelský rukopis nějak výrazně nezmění, ovšem rozprostřít jej na plochu výrazně delší než devadesát minut je prostě vyčerpávající (i proto je určitou záchranou, že pouhý jeden nosič tuhle nálož nepojme). Snaha vstřebat celé album jako jednolitý kus zákonitě vede ke ztrátě posluchačovy pozornosti a nezachrání ji ani využití diskotékových motivů, ani živě skotačivé folkové nástroje (které Mägo de Oz samozřejmě rádi a hojně využívají v rámci celého alba) v nejpovedenější položce druhé části „Y que nunca te falte un "te quiero"“. Finále v podobě téměř dvacetiminutové romantikou, symfoničností a pompou načichlé titulní skladby pak představuje jakýsi souhrn všeho, co se na albu dosud odehrálo, jenže se obávám, že tou dobou už je kdekdo touhle přepestrou náloží přesycen. Snad těm, které oslovuje náboženské téma alba, by mohla tahle deska nabídnout o něco hlubší zážitek, než jen postupně rozmělněné kouzlo tradičního power-folk-metalu s občasným výletem do všemožných stylových zákoutí. Nahrávka, jejíž zpočátku hodně živá energie a záživnost systematicky a pozvolna (nicméně neúprosně) klesá.

Savapip             


www.magodeoz.com

YouTube ukázka - El amor brujo

Seznam skladeb:
CD 1:
1. Jerusalem D.C.
2. In Eternum
3. El amor brujo
4. Tu funeral
5. Ciudad esmeralda
6. Tequila mucho por vivir
7. Te traeré el horizonte
8. Opera Mortis (O mio babino caro / Nessum dorma version)
9. La cantiga de las brujas
10. Espera en el cielo

1. Opus Tenebrae
2. Suspiria
3. Y que nunca te falte un "te quiero"
4. Bajo mi piel
5. La triste historia de Jimmy "Tiro en el pie"
6. Infinitum
7. El séptimo sello
8. Ira Dei (Apocalipsis)

Sestava:
Zeta- zpěv
Patricia Tapia - zpěv Carlitos - kytara
Carlitos - kytara
Frank - kytara
Manuel Seoane - kytara
Fernando Mainer - baskytara
Javier Diez - klávesy
Mohamed – housle Josema - píšťalky Txus di Felatio - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 51:11 / 44:55
Label: DRO
Země: Španělsko

Diskografie:
1994 - Mägo de Oz
1996 - Jesús de Chamberí
1998 - La leyenda de La Mancha
2000 - Finisterra
2003 - Gaia
2004 - Belfast
2005 - Gaia II: La voz dormida
2007 - La ciudad de los árboles
2010 - Gaia III: Atlantia
2010 - Gaia - Epílogo
2012 - Hechizos, pócimas y brujería
2014 – Ilussia
2015 – Finisterra Ópera Rock
2019 – Ira Dei

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.04.2019
Přečteno: 1551x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09565 sekund.