RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Petr DOLÉNEK (KREYSON MEMORIAL) - Kreyson neexistoval, tak jsme se rozhodli pokračovat dál

V současné době fungují hned dvě kapely, které mají v názvu pojem Kreyson. Zpěvák Ladislav Křížek vede kapelu pod názvem "Láďa Křížek & Kreyson" a bývalí členové této kapely v čele s Danielem Krobem (ex-Arakain, ex-Ferat) založili projekt "Kreyson Memorial", který se následně stal regulérní kapelou. Ti před pár týdny vydali své první studiové album s názvem "Strážce plamenů", které přibližuje zpěvák Petr Dolének.

Před otázkami, které se týkají kapely Kreyson Memorial bych byl rád, kdybyste ve stručnosti zmapoval svou hudební historii. Jak jste se dostal k hudbě a v jaké kapele jste začínal?
S hudbou jsem začínal někdy v osmé třídě, když mi táta koupil kytaru. Chodili jsme s kamarády hrát pod okna dívčího internátu. Hráli jsme slaďárny, folkové a country písně k ohňům. Později jsme si založili kapelu a zkoušeli různé styly. Moje počátky byly ale v punkové kapele Falcon v Bechyni.

Jaké jsou vaše hudební vzory? Poslechnete si i interprety, které hrají jiný styl, než je rock a metal?
Hudebních vzorů mám určitě hodně a rád bych se jim aspoň trošku přiblížil. V těch osmdesátých letech jsem poslouchal AC/DC, Accept, Saxon, Iron Maiden. Později Kreyson, Helloween, Nevermore, Soilwork, Dream Theater. Takže je toho požehnaně.

Jak jste se dostal ke kapele Kreyson Memorial?
Kreyson Memorial zakládali původní členové. S Danem Krobem jsem spolupracoval již dvě léta v jeho projektu DK – Daniel Krob. Takže jsem byl osloven a tuto výzvu jsem přijal.

Jak jste se cítil v roli frontmana, který si na svá bedra vzal nelehký úkol: převzít skladby po zpěvákovi Ladislavu Křížkovi? Měl jste obavy?
Nelehký úkol to byl a stále je. Ladislav byl v mých raných létech vzor a každý, kdo trochu zpívá, jistě ví, v jakých hlasových rozmezích zpívá. My jsme se ale jasně dohodli, že to budu zpívat po svém, jelikož nejsem imitátor a nejsem Ladislav. Samozřejmě bylo jasné, že základní linky se musí zanechat.

Kreyson Memorial měl být původně projekt založený k výročí turné k albu “Anděl na útěku” kapely Kreyson. Kdo přišel s nápadem, že se z projektu stane skutečná kapela?
Ano, tak to také bylo a v této rovině jsme odehráli nesčetně koncertů po celé republice. Jenže v té době již kapela - Ladislav Křížek a Kreyson neexistovala a tak jsme se rozhodli pokračovat v duchu původního Kreysonu dál.

V současnosti máme tedy dvě kapely Kreyson. Váš Kreyson Memorial a “Láďa Křížek a Kreyson”. Jak se na tuto skutečnost díváte? Mnozí fanoušci totiž ani netuší, který Kreyson je vlastně ten “pravý”. Někteří vám fandí, jiní vás odsuzují a ostatním jsou rádi, že tu mají hned dvě kapely místo jedné. Jak se vypořádáváte s kritikou?
Kdo se zajímal trochu podrobněji o to, jak to vše vlastně bylo, tak ví, že první byl Kreyson, pak se ale kapela začala jmenovat Ladislav Křížek a Kreyson. Proč to tak bylo, to nemám právo rozebírat, to není v mé kompetenci. Toto uskupení se po dlouhých pětadvacet let měnilo, končilo, začínalo a zase končilo. Opět z důvodů, které tady raději nebudeme rozebírat (zasvěcení vědí své). Pokud vím, tak se tam vystřídalo asi na dvě desítky muzikantů, což není normální. Takže ano, asi existují dvě kapely. První je tady již zmiňovaný Ladislav Křížek a Kreyson a druhá kapela byla vytvořena na počest původní sestavě a to je Kreyson Memorial. Myslím si že na tom není nic špatného a každý posluchač si může vybrat, co chce poslouchat a na co se chce podívat. Samozřejmě kritika je tvrdá, ale to se nedá nic dělat. I toto je jeden z důvodů, proč jsme udělali své písně a pokračujeme v duchu Kreyson.

Zpěvák Ladislav Křížek se již k této situaci vyjádřil na svých webových stránkách. Jaký máte na jeho prohlášení názor? Měl s tím někdo z Vaší kapely problém nebo jste se tuto nepříjemnost snažili ignorovat a nemáte problém s autorskými právy na skladby, pod kterými je podepsaný právě Ladislav Křížek?
Já abych pravdu řekl, jsem to prohlášení nečetl ani neslyšel. Autorská práva a zákon jasně říká, jak smíme s písněmi nakládat a pořadatelé platí poplatky na OSA za autorská práva a použití těchto písní na koncertech. Jinými slovy řečeno, čím více se budou Ladislavovy písně hrát, tím více dostane tantiémů.

Kdo přišel s nápadem k nahrání studiové desky?
To tak nějak vyplynulo ze situace a nemuseli jsme se dlouho rozmýšlet.

Jak skladby pro desku vznikaly? Společně ve zkušebně nebo jste si každý své nápady doma skládali sami? Na obalu jsem se totiž pouze dočetl, že pod veškerými skladbami je napsána celá kapela (kromě coveru “Lásko, voníš deštěm” od Marie Rottrové).
Každý z nás měl nějaké nápady, ale ve zkušebně to nevznikalo, tam se to pouze aranžovalo. V podstatě se na všem pracuje doma na počítači, navzájem si to posíláme i ve více verzích a pak se udělá finální podoba. Nechtěli jsme to rozebírat, co kdo kde udělal, nebo vymyslel, tak se navrhla tato varianta.

Desku jste natáčeli ve studiu Gallery Sound. Jaké máte vzpomínky na natáčení?
Já nemám z Plzně vlastně žádné vzpomínky. Já jsem tam fyzicky nebyl. Vše jsem si nahrál doma, včetně kláves a samplů, pak nazpíval a poslal do studia. Kluci tam pak dělali zbytek.

Některé skladby z alba jste již na svých koncertech hráli ke konci loňského roku. Jak si na ně publikum zvyklo a je možné, že se staré skladby postupně vyřadí a budete kapelu prezentovat pouze novinkami? Některé skladby z alba si o živé provedení doslova koledují.
Minulý rok jsme některé nové skladby samozřejmě hráli, abychom viděli reakci publika. Na základě toho jsme začali vynechávat staré písně z Kreysonu. Letos určitě budeme hrát nové CD a jen někdy zahrajeme jako bonus něco ze starých věcí.

Na albu se nachází hned několik skladeb, které se dají považovat za hity (“Prachy”, “Motorka”, “Trojský kůň”). Hodláte k některé ze skladeb pořídit i videoklip?
Ano už se na tom pracuje, pokud je mi známo, tak něco by mohlo spatřit světlo světa již asi v červnu.

Neuniklo mi, že se u vás vyměnila sestava. Můžete popsat podrobnosti zejména o náhlém zmizení bubeníka Roberta Vondrovice, který byl jedním z nejdůležitějších článků vaší kapely?
Sestava se vyměnila a to hlavně z časových a rodinných důvodů bývalých spoluhráčů. Robert měl bohužel před rokem vážný úraz a od té doby nemůže naplno hrát, je nám to moc líto, ale i tam proběhla změna.

Co od kapely Kreyson Memorial fanoušci mohou očekávat v budoucnosti? Máte v plánu pokračovat v turné?
Letos jsme ukončili takové jarní turné právě křestem CD v Praze. Kapela Jerem I. z Brna nás na podzim oslovila, jestli bychom se nechtěli zůčastnit jejich turné. Kluci se dohodli a tak se jelo. Teď začnou festivaly a podzim je otevřený, ale je toho poměrně dost, tak si myslím, že fanoušci o nic nepříjdou. Kdo chce může se přidat k našemu Fans a jinak nás můžou sledovat na Facebooku.

František Šafr             


www.kreyson.cz

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.04.2019
Přečteno: 4034x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jako dobrý....17. 07. 2019 14:36 Avram
Pánové, opravdu...17. 07. 2019 12:40 Martin
A co okolo Kroba...17. 07. 2019 12:35 Majk
Nedávno jsem na...17. 07. 2019 11:30 Pepa z Depa
Krob je jen obyčejný zloděj a Dobře ví, že on...28. 05. 2019 10:05 Lukáš


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10119 sekund.