RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SABATON, CITRON - 4.5.2019, Plzeň

Před čtyřiasedmdesáti lety americká armáda postupovala od našich západních hranic směrem na Plzeň, zatímco sovětské síly si probojovávaly cestu ku Praze. Adolf Hitler byl již po smrti a nacistické Německo spělo k zániku. Právě v těchto dnech si nejen plzeňští občané připomínají konec 2. světové války. Letošní plzeňské slavnosti využila metalová kapela Sabaton pro svůj první koncert z turné The Great Tour. Švédové si na podporu pozvali legendární tuzemskou kapelu Citron a pro své vylodění si vybrali profláklý Lochotínský amfiteátr, který i přes velmi nehostinné (až trochu severské) počasí dokázali celý zaplnit.

První na scénu nastoupila již zmíněná kapela Citron v čele s Láďou Křížkem. Přestože se jedná o českou klasiku s velkým okruhem posluchačů, v kotli pod pódiem se shromáždilo jen pár jedinců, kteří přišli spíše kvůli českému předskokanovi než švédské kapele. Citron zařadil do playlistu i jeden ze svých nejznámějších songů „Rock Rock Rock“, který dokázal rozpohybovat i zbytek diváků v “amfíku“ a i když kapela hrála pouze hodinu, obecenstvo už netrpělivě očekávalo kapelu, kvůli které většina přišla.

Bujarý potlesk, aplaus a skandování klasického sloganu „Je čerstvá! Není čerstvá!“ nastal ve chvíli, kdy spadla první opona a z reproduktorů zaznělo intro „In the Army Now“, které pomalu přešlo ve skladbu „Ghost Division“, během níž se na plátně postupně zobrazily siluety všech členů kapely Sabaton. Když konečně za doprovodu pyrotechnických efektů spadla i druhá opona, objevilo se pódium stylizované do období první světové války. Mezi dekoracemi nechyběl improvizovaný zákop, polní děla, ostnaté dráty a v pozadí vlající česká vlajka. Bubenická rampa byla jako obvykle ve stylu tanku, ze kterého šlehaly plameny. Napravo od pódia byl přistaven stíhač tanků M10 Wolverine a obrněný transportér M3 half-track.

První song následovaly dvě klasické pecky „Winged Hussars“ a „Resist and Bite“, po nichž kapela poprvé zahrála naživo skladbu „Fields of Verdun“, která vypráví (jak už název napovídá) o bitvě u Verdunu. Nebyla to ovšem jediná premiérová skladba, po třech písních, mezi nimiž byla i „The Price of Mile“, na kterou si frontman Joakim Brodén pozval Velký válečný sbor (neboli mužskou část Českého akademického sboru), následoval těžkotonážní singl „Bismarck“, který obecenstvo podle prvních tónů tipovalo na „Carolus Rex“. Ta přišla hned poté, spolu se skladbou „Lion from the North“, ze stejnojmenného alba, které se soustředí na švédskou historii.

Následovala krátká předehra písně „The Lost Battalion“. K překvapení všech přítomných se na pódiu objevila skupinka lidí, která předala kapele pamětní medaili ke sto letům československého letectví za texty o československých hrdinech. Takovýto akt nemohl zůstat bez odezvy, proto následovala skladba „Far from the Fame“ o našem letci Karlu Janouškovi, který se později stal maršálem RAF. Posledním hitem první části koncertu byla skladba „The Last Stand“, po níž se kapela odebrala do zákulisí.

Ještě se ani všichni muzikanti nestihli odebrat z pódia a publikum už začalo vybízet k přídavku skandováním klasického pokřiku: „Ještě jedno pivo“ . Toho se fanoušci dočkali po pár minutách, kdy kapela spustila své nejúspěšnější skladby „Primo Victoria“, „Swedish Pagans“ a „To Hell and Back“. Poté se Sabaton rozloučili a definitivně se odebrali z pódia. Problémy s hlasitostí byly během prvních minut vyřešeny a tak všichni, kteří byli téhle podívané přítomni, budou jistě souhlasit konstatováním, že šlo o jednu z největších show, kterou Sabaton kdy v Čechách předvedl.
Playlist: Ghost Division, Winged Hussars, Resist and Bite, Fields of Verdun, The Price of Mile, Shiroyama, 40:1, Bismarck, Lion from the North, Carolus Rex, Night Witches, The Lost Battalion, Far from the Fame, The Last Stand, Primo Victoria, White Death, Swedish Pagans, To Hell and Back

Jaroslav Hubka             


Související články


Vydáno: 13.05.2019
Přečteno: 2400x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09386 sekund.