CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ARAKAIN - S.O.S

Krize uvnitř Arakainu, kterou odstartovala Brichtova sólová kariéra, byla jednou z největších a táhla se kapelou jako babí léto podzimem. Coverová deska „Legendy“ sice znamenala nadmíru úspěšný „výplňkový“ počin, vlastní tvorbu se ale od vnějších problémů odstřihnout nepovedlo. Brichtovi se do nahrávání alba „S.O.S“ nechtělo, materiál považoval za nevýrazný, což si ostatní přeložili jako hvězdný manýrismus. Ať to bylo jakkoli, pravdou zůstává, že nahrávka z roku 1996 je jedním ze dvou nejslabších zápisů celé „brichtovské éry“.

Výrazově Arakain zůstává na úrovni „Salta Mortale“, skladby jsou však daleko méně energické, mnohdy působí vyloženě líně. Album se opět nahrávalo v ostravském studiu Citron, tentokrát ale nikoli pod doslechem Dodo Doležala, ale Petra Slezáka. Zvuk je, pravda, naprosto vynikající, aranže a celková dynamika písní ovšem nikoli. Navzdory proklamování titulu úvodního songu „To jsme my“ se posluchač zdráhá daným slovům uvěřit. Pochodové tempo sice jakž takž udrží pozornost, závan energické vyčpělosti se ale nebezpečně probouzí. Pomyslnou chůzi po skladatelském povrchu ještě zvýrazní další skladby, z nichž až do šestého kusu „Adrian“ není příliš o čem vyprávět („Páteční flám“ je každopádně lepší slyšet, nežli vidět ve formě videoklipu).

„Adrian“ už zaujme pěkně lámanými riffy, posléze i zklidněnými slokami s důvtipným textem („starej křivák páře svědectví“), účinnou gradací nebo nezanedbatelnou atmosférickou dávkou v refrénu. Po „Schodech nikam“ vycupitáme zásluhou na albu hříšně opomíjeného svižného tempa, díky čemuž pookřeje nejen posluchač, ale i samotná kapela. Sloky frčí na dynamických vibracích, výborné sólo zase nabírá silné groovemetalové poryvy. Příspěvek „Hladit vlasy tvý“ má natolik klišovitý název a text, že Brichtu podezřívám ze záměrné parodizace nejtrapnějších lyrických klišé. Vtahující melodické klenutí ve slokách i zasekávaný riff každopádně řadí skladbu do nejpovedenější sekce nahrávky.

„Hanibal“ se vrátí ke groovu, ale také k nikterak zábavnému vyznění. „Hlas krve“ oproti tomu zasáhne pochodově driftovaným riffem, jehož síla dokáže - ve spojitosti s kontra melodickým bridgem - utáhnout celý song (ačkoli hlavně proto, že je krátký). „Blázni víry“ jsou po „Třinácté komnatě“ druhým baladickým příspěvkem, tentokrát s vrstvenými akustickými kytarami à la „Marilyn“, emotivní dopad je nicméně podobně chladný. Do pomalejších skladeb údajně kapelu tlačila firma Popron, v rádiu se ale stejně stabilně hrála pouze „Slečna závist“. „Tuším zradu“ se naopak dá s jistou dávkou velkorysosti přirovnat k rozlučkovému válu „Stárnem“ z kotouče „Salto Mortale“. Svižné tempo pohání naboostované riffy, které jedou téměř od začátku do konce, jejich metalová sugesce je ale dostačující, podobně jako hravý sólový výlet, díky čemuž jde o povedenou tečku za tímto ne úplně povedeným albem.

Nebyly to pro Arakain lehké časy. V hudbě je cítit nejistota, problém vlastně znamená už samotný titul alba. Na obalu a v bookletu totiž nejsou tečky za závěrečným "S". Pokud to tak má opravdu být, pak jsou všechny další varianty s tečkou špatně - včetně té na oficiálních stránkách kapely. My respektujeme booklet, i když se selská logika kloní spíše ke druhé verzi: pokud jde o známou zkratku Morseovy abecedy, pak by tečky neměly být nikde. Pokud se jedná o zkratku slov, tečka by měla být za všemi písmeny. Ale zpět k faktům: album se dobře prodávalo, nicméně tento úspěch lze přičíst spíše minulosti kapely (jako u mnoha jiných spolků si na trhu paradoxně lépe vedlo dílo, které přišlo po kvalitnějších studiových zápisech), stejně jako Brichtově popularitě, jehož práci začalo sledovat větší množství lidí. Situace se ale postupem času autorsky stabilizovala a posluchači se měli v poslední „brichtovské šestiletce“ dočkat opravdu výjimečných hudebních událostí.

Petr Štěpnička             

Po předělávkové desce „Legendy“ se Arakain opět vrátil k vlastní tvorbě. Na albu nazvaném „S.O.S“ se kapela zase o kousek posunula a to především po zvukové stránce. Stále ovšem platí, že veškerý progres probíhá takříkajíc v mezích zákona. Na nahrávce můžeme slyšet lehký příklon ke groove metalu a také výrazné zpomalení. Vždyť většina skladeb pochoduje ve středním tempu. To je u Arakainu věc doposud nevídaná a ne zcela vítaná. To ovšem neznamená, že se „S.O.S“ nepovedla (to vůbec ne!), protože zajímavých momentů nabízí pořád víc než těch nudných. K těm povedeným skladbám patří například hymnická „Adrian“ s úderným refrénem. Skvělým textem zaujmou „Loutky“ a na závěr se dočkáme svižného tempa v podobě energické „Tuším zradu“. Zbylé songy (včetně otřesně klipově ztvárněného „Pátečního flámu“) představují standard, který sice není úplně špatný, ale nějak zvlášť nenadchne. Snad jediné, co se tentokrát vůbec nepovedlo, jsou ploužáky. „Třináctá komnata“ a „Blázni víry“ budou možná navždy v dlouhém seznamu povětšinou nádherných arakainosvkých balad zaujímat dvě poslední pozice. Pátá řadová deska pražského kvinteta přinesla vesměs průměrný materiál. Jenže tam, kde má Arakain průměr, má drtivá většina ostatních českých skupin strop.

Moloch 7/10

www.arakain.eu

YouTube ukázka - Adrian

Seznam skladeb:
1. To jsme my
2. S.O.S
3. Páteční flám
4. Třináctá komnata
5. Loutky
6. Adrian
7. Schody nikam
8. Hladit vlasy tvý
9. Hanibal
10. Hlas krve
11. Blázni víry
12. Tuším zradu

Sestava:
Aleš Brichta - zpěv
Jirka Urban - kytara
Mirek Mach - kytara
Zdeněk Kub - baskytara
Marek Žežulka - bicí

Rok vydání: 1996
Čas: 46:22
Produkce: Petr Slezák
Label: Popron Music
Země: Česká republika
Žánr: heavy metal/thrash metal

Diskografie:
1990 - Thrash The Trash
1991 - Schizofrenie
1992 - Black Jack
1993 - Salto Mortale
1994 - Thrash!
1995 - Legendy
1996 - S.O.S
1998 - Apage Satanas
1999 - Farao
2001 - Forrest Gump
2002 - Archeology
2003 - Metalmorfoza
2005 - Warning!
2006 - Labyrint
2009 - Restart
2011 - Homo Sapiens..?
2014 - Adrenalinum
2016 - Arakadabra
2019 - Jekyll & Hyde

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.09.2019
Přečteno: 4347x




počet příspěvků: 15

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pro mě dost dobrá...4. 10. 2019 0:40 Guns
Ja by som dal...29. 09. 2019 20:42 xyz
Já s tímto albem...29. 09. 2019 18:28 Majk
Písničkovější...27. 09. 2019 17:32 ToPi
Chodit na koncerty...27. 09. 2019 12:49 mr.deadhead


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09162 sekund.