12.08.2020
ARMORED SAINT
Američané, vedeni už od osmdesátých let někdejším ..více

12.08.2020
HAMMERFALL
Švédští heavymetalisté pořídili během turné "World ..více

12.08.2020
LIKE MONTHS TO FLAMES
Jedni z lídrů současné metalcorové scény si najmuli ..více

12.08.2020
NYKTOPHOBIA
S ustálenou sestavou se potřetí hlásí o slovo tito ..více

12.08.2020
PRIMITIVE MAN
Sludge/doom metal, to je styl, který už několik let hraje ..více

12.08.2020
KRALLICE
Už třináct let se prezentuje tato newyorská čtveřice ..více






VEONITY - Sorrows
už jsem se bál nějakých "inovací" ... ..

VEONITY - Sorrows
už jsem se bál nějakých "inovací" ... ..

TOKYO MOTOR FIST - Lions
Párkrát už jsem si album poslechl – a utvrzuj ..

SALAMANDRA - Imperatus
Nezatížen jakoukoli nostalgií nebo vztahem k p ..

ONSLAUGHT - Generation Antichrist
Zpěvák mi připomíná Souzu nebo Ellswortha. Hu ..

KING DIAMOND - Conspiracy
to rumcajs: v pohodě, stanou se horší věci ;-) ..

KING DIAMOND - Conspiracy
Za ten odkaz se omlouvám, netušil jsem, co to zp ..

KING DIAMOND - Conspiracy
Petronius: á pravda, neb Mozillu to nenabourá, n ..

KING DIAMOND - Conspiracy
Neplechu tropí ten rumcajzův dlouhatánský webo ..

KING DIAMOND - Conspiracy
Já proti designu nemám námitky, ale pokud by se ..




Za poslední měsíc:
KING DIAMOND - Fatal Portrait
1265x

KING DIAMOND - Abigail
1107x

KING DIAMOND - Them
1062x

U.D.O. / Musikkorps der Bundeswehr - We Are One
990x

KING DIAMOND - Conspiracy
928x

POWER 5 - Progres Time
700x



23.08.2020
Folková zahrádka v Nároďáku Kapela MELISSA A DUE, instrumentáln folk r..
NÁROĎÁK JAROMĚŘ, začátek od:16:00, vstupné: Dobrovolné

05.09.2020
IRON ANGEL (Germany), INSULTER (Germany), STÍNY PLAMENU, KRYPTOR, SATOR MARTE, ..
Plzeň-Kalikovský mlýn., začátek od:13:00., vstupné: 500 Kč / 550 Kč.



článků celkem: 7781
recenzí: 6392
reportů: 573
rozhovorů: 428













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


PANTERA - Vulgar Display of Power

Po veleúspěšném vydání „Cowboys from Hell“ se kapele začaly otvírat přesně ty dveře, o kterých vždy snila. Hned rok po vydání Pantera předskakovala opěvovaným Judas Priest a když se opět vrhla do studia, odskočila si ještě texaská čtyřka do Moskvy, kde společně s Metallicou a AC/DC narvala do půl milionu osvobozených Rusů trochu toho západního metalu. Tehdejší krátký koncert Pantery je dodnes ukázkou nespoutané energie a patří mezi nejlegendárnější metalová vystoupení.

Pokud by se mělo u Pantery vyslovit jedno album, které dokonale vystihuje jejich tvorbu, bylo by to právě „Vulgar Display of Power“. Ta čirá esence agresivity a brutality zpěvu Anselma a vražedných střednětempých riffů (tehdy už) Dimega Darrella je naprosto nepřekonatelná a společně s „Cowboys from Hell“ se Pantera zapsala do historie tučným písmem jakožto pionýři groove metalu, jenž následně po další dekády ovlivnil desítky kapel a subžánry jako hardcore, nu-metal či metalcore. Vraťme se ovšem do roku 1992.

Nacházíme se v době, kdy Metallica vydala „Black Album“ a změnila pravidla hry. Navíc se hudební svět točil kolem Nirvany a MTV. Tvrdý, rychlý a nekompromisní metal byl najednou utlumen a Pantera udělala to nejrozumnější rozhodnutí, které se nabízelo. Místo následování trendů ještě přitvrdila, zatěžkala písničky a v podstatě zaplnila místo na trhu ještě extrémnější muzikou. Mistrný tah se okamžitě vyplatil.

„Mouth for War“ a „A New Level“ je pouze předkrm před hitovkou „Walk“, které v podstatě stačí skvělý riff a Anselmův hrubý projev. Recept úderného repetitivního riffu byl kapelním trademarkem a „Walk“ je tím nejpříznačnějším příkladem. Sloka i refrén se i v závislosti na rytmu bicích lehce odlišují a po rozčeření kytarovým sólem následuje opět návrat zpět na začátek a s další menší obměnou song finišuje. Jednoduché a účelné.

Album samozřejmě nabízí mnohem víc než jen zprofanovanou „chůzi“. Ať už je to „Fucking Hostile“, „Rise“ nebo „By Demons Be Driven“, pokaždé je zaděláno na hutné riffy a skvělou rytmiku, podpořenou vždy vynalézavým kytarovým sólem. Po vzoru „Cemetery Gates“ se i zde dočkáme balady, jakou umí jen Pantera. „This Love“ skvěle kombinuje uvolněnější zpěv s čistou kytarou a následně nariffovanou pasáž s nasraným zpěvem.

Oproti „Cowboys from Hell“ je novější přírůstek agresivnější a brutálnější a jako celek působí soudržnějším dojmem. I zde se samozřejmě najdou houpavější pětiminutové skladby, které vedle výše zmiňovaných písní hrají druhé housle, ale ten vklad a dopad obou desek na metalovou scénu je tak výrazný a nepopiratelný, že pár šrámů lze s klidným svědomím odpustit.

Eagle             


Pantera.com

YouTube ukázka – Walk

Seznam skladeb:
1. Mouth for War
2. A New Level
3. Walk
4. Fucking Hostile
5. This Love
6. Rise
7. No Good (Attack the Radical)
8. Live in a Hole
9. Regular People (Conceit)
10. By Demons Be Driven
11. Hollow

Sestava:
Phil Anselmo – zpěv
Dimebag Darrell – kytara
Rex Brown – baskytara
Vinnie Paul - bicí

Rok vydání: 1992
Čas: 52:48
Label: Atco Records
Země: USA
Žánr: groove metal

Diskografie:
1983 – Metal Magic
1984 – Projects in the Jungle
1985 – I Am the Night
1988 – Power Metal
1990 – Cowboys from Hell
1992 – Vulgar Display of Power
1994 – Far Beyond Driven
1996 – The Great Southern Trendkill
2000 – Reinventing the Steel

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.07.2019
Přečteno: 1588x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Schovej se kdo můžešPantera...26. 05. 2020 8:13 David Svoboda
8/10První půlka ok,...23. 07. 2019 13:31 Aldys83
V době vydaní...18. 07. 2019 18:56 htaedas
10/10Tak toto je opravdu...18. 07. 2019 14:44 SvojPat
8/10Legendárny album a...18. 07. 2019 9:56 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2020     RSS - články

stránka byla načtena za 0.35533 sekund.