ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PERTNESS - Metamorphosis

Možná mají v okolí Bernu nějaký utajený pramen, co zabarvuje hlasivky tamních zpěváků do takhle osobité formy – humpolácký, našlápnutý, ochraptělý a relativně neohebný hlas Toma Schluchtera je jedním z jednoznačných poznávacích znamení švýcarských Pertness. A pokud dumáte, kdo by to mohl být Tomovým hlasovým dvojčetem, stačí jen zlehka vystrčit paty do nepříliš vzdáleného Koppigenu a navštívit lídra Excelsis Münggu Beyelera, který chrčí naprosto obdobným způsobem – ostatně Münggu také na jedné z minulých desek u Pertness hostoval.

Ale nejen hlasivky jsou tím, na čem mohou na albu „Metamorphosis“ Pertness stavět. Poměrně syrový a přirozeně natlakovaný sound, sympatické prolínání metalových stylů, v němž základ tvoří power metalové melodie, zhutnělé díky houževnatému heavíkovému výrazu, agresivita, občas brousící až kamsi k sekanému thrashi, uspěchaně ubzučené kytary a živě klokotající rytmika jsou zárukou toho, že necelá čtyřicetiminutovka se švýcarskou čtveřicí posluchače nabije docela svéráznou, ale rozhodně akční energií. A je velmi sympatické, jak do téhle valivé síly kluci dokážou stříknout i špetičku atmosféry. Úvodní titulní skladba je tak ideální pozvánkou do světa Pertness – napínavé vybrnkávání sjede do snadno zapamatovatelného motivu, našlápnutá rytmika si skvěle rozumí s medvědím Tomovým brumláním, kytara se občas chytne cvrlikání ve stylu Running Wild (k tomuto přístupu se Pertness v průběhu alba rádi vrací) a ta kombinace šťavnaté agresivity a melodické chytlavosti je nesmírně jednoduchá a přitom funkční. Klávesy ve světě Pertness nehrají kdovíjak zásadní roli, ale když už díky nim kapela nechá prosáknout na povrch své hrubosti tajemnou poetiku jako v úvodu „Left Behind“, která záhy pochopitelně sklouzne do přehledně sekaného riffu a skákacího melodického motivu, má to své kouzlo, obzvlášť, když se Tom Schluchter záhy pustí do jedovatého pološepotu. Že i s majestátností a drsnou romantikou umí Pertness šikovně zacházet prozradí závěrečná nadýchaně hrubá „There`s Are Storm In My Mind“. Ale stejně to Pertness sluší nejvíc v momentech, kdy prim hraje agresivita – masivní „I`m Slave“ s kytarovou honičkou, či přímočaře dynamická „Flying To the Sun“ jsou jasným důkazem toho, že v jednoduchosti je síla.

Železné jádro kapely, zpěvák a kytarista Tom Schluchter a kytarista Tom Zurbrügg to spolu pod vlajkou Pertness táhnou již více než čtvrt století. Za tuto dobu se dopracovali teprve ke své čtvrté desce, ale i tohle pomalé tvůrčí tempo zapadá do osobitého světa kapely. Jednoduchého, staromilského, ale strašně snadno uvěřitelného.

Savapip             


pertness.ch

YouTube ukázka - Metamorphosis

Seznam skladeb:
1. Metamorphosis
2. Fortress
3. Words of Lies
4. Firestorm
5. Left Behind
6. I`m a Slave
7. Face to Face with Hell
8. Flying to the Sun
9. Waves of Pain
10. There`s a Storm in My Mind

Sestava:
Tom Schluchter - zpěv
Tom Zurbrügg - kytara
Märs Bühler - baskytara
Tobi Hari - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 38:29
Label: Pure Steel Records
Země: Švýcarsko

Diskografie:
2007 – Seven Times Eternity
2010 – From The Beginning To The End
2012 – Frozen Time
2018 - Metamorphosis

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.08.2019
Přečteno: 1625x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Dnesjsem nasadil...14. 11. 2019 16:45 b.wolf
To zní jako album...9. 08. 2019 7:28 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08794 sekund.