ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CALICO JACK - Calico Jack

Kapitán John Rackham, poté, co před šesti lety při svém prvním cvičném čvachtání způsobil v přístavu paniku, vyráží na svou první zaoceánskou plavbu. A jelikož posádka zůstala až na jeden lodnický post (baskytara) beze změn, lodní kompas se zasekl v tom samém směru a sudy s rumem jsou na jeho lodi patrně bezedné, je jasné, že debutové dlouhohrající (velmi dlouho hrající) eponymní album italských pirátů Calico Jack nabídne velmi podobnou zábavu, jako jejich EP „Panic In Harbor“.

To ostatně potvrzuje samotný fakt, že do konceptu alba dokonale zapadají dvě skladby, které Calico Jack měli na palubě už minule - pitvořivá halekací vyřvávačka „Grog Jelly Grog“, i podobně laděná až punkově nevázaná skákačka „Where Hath th` Rum Gone“ se sekaným rifem a zdivočelými houslemi. A stejně jako na kraťasu, i tentokrát ta druhá jmenovaná patří k tomu nejsilnějšímu (alespoň z pohledu množství strhující energie a potenciálu na davové křepčení), co pir8ti nabídnou. Zdá se, že za těch šest let, na která se Calico Jack odmlčeli, panoval u kapely silný tvůrčí přetlak, který se projevuje jednak na tom, že kapela natáhla své album na celých sedmdesát minut a dále na tom, že občas se jim podaří splácat na hromadu tolik motivů, až skladby působí roztříštěně a chaoticky. Nejlepším příkladem budiž úvodní „The Secret Of Cape Of God“ s pichlavými skřipkami, agresivním zpěvem a finálním hospodským šramlem, v níž vír motivů s člověkem mává ze strany na stranu. Hlavním důvodem přepálení délky alba je pak troufalá vlajková píseň – „Under The Flag Of Calico Jack“. Pokud jsem u „The Secret Of Cape Of God“ žehral nad neuspořádanou smrští motivů, co asi můžete očekávat od osmnáctiminutové výpravné písně? Ke cti Calico Jack nutno přiznat, že řada motivů této skladby je zábavná, byť pochopitelně nápadově se lítá nahoru – dolů, ale není problém si představit, že na koncertech se u písně, která hodně těží z instrumentálních pasáží, bude živě skákat. Ostatně to je hlavní motto celého alba – s naplněným kalichem v ruce tahle energická nekomplikovaná a divoká hudba musí fungovat.

Znovu je třeba vyvěsit varovnou vlajku – pokud je pro vás pirátská tématika stěžejní a čekáte na vlny od lodí Running Wild, Alestorm, či Swashbuckle, vězte, že sice vás sem tam nějaká ošplouchne, ale že vítr plný vyřvávaných halekaček stále fouká spíš od lesa mladých Korpiklaani a z přístavních krčem, plných neohrabaných, obhroublých, ale zábavných odrhovaček. Takže stejně jako minule – vzhůru na stoly a johohó, ať teče rum!

Savapip             


www.calico-jack.net

YouTube ukázka - Grog Jolly Grog

Seznam skladeb:
1. The Secret of Cape Cod
2. Where Hath th` Rum Gone?
3. Death Beneath the Wave
4. Devil May Care
5. Caraibica
6. Songs from the Sea
7. Sharkbite Johnny
8. Grog Jolly Grog
9. Straits of Chaos
10. Under the Flag of Calico Jack
11. Jolie Rouge

Sestava:
Gió - zpěv
Melo - kytara
Toto - kytara
Giggi - baskytara
Dave - housle
Caps - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 1:09:28
Label: Underground Symphony
Země: Itálie

Diskografie:
2019 – Calico Jack

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.08.2019
Přečteno: 1089x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10926 sekund.