Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HAMMERFALL - Dominion

Švédští kovotepci stvořili nový disk, kterým načali druhou desítku tradičních studiových zářezů. Při jeho poslechu je nutné počítat s tím, že se v ovzduší kolem vás drasticky navýší výskyt těžkých kovů. Nejde však o nic životu nebezpečného (takže švédská aktivistka Greta Thunberg může zůstat v klidu), účinek je naopak povzbuzující, zvlášť pokud se řadíte mezi příznivce této letité kapely. Dobrou zprávou je, že ani ostatní nemusí mít z novinky Kladivářů strach, jelikož jde o nahrávku značně zdařilou.

Pánům se totiž povedlo navázat na kvalitativní linii předešlé placky "Built To Last". V žádném případě se nevzdávají nejklišovitějších heavymetalových postupů, na něž jsou také náležitě hrdí, viz. titulka "Dominion", ke které byl stvořen videoklip a jejíž ústřední riffovaná je jen minimálně pozměněnou variací na Acceptovskou "Balls To The Wall" (popřípadě tisíce jiných žánrových songů). Jenže tam, kde ostatní kapely jenom dutě kopírují dávné vzory, dokážou Hammerfall přicházet s osvěžujícími prvky, které zatuhlé archaismy provzdušňují a mnohdy jim dokonce nasazují křídla k opětovnému vzlétnutí.

Zmíněnou titulku takhle "spasí" refrénové linky, následnou "Testify" zdvojené sólo, Manowarovsky rozehranou "One Against The World" pak rovnou obojí. Že to švédským autorům pořád zapaluje, dosvědčí hned úvodní vál "Never Forgive, Never Forget", jehož svižné tempo jakoby chtělo dát vzpomenout na otvírák "The Dragon Lies Bleeding" z debutové desky. Tyto reminisence nejsou ojedinělé, nájezdové vokály balady "Second To One" dokonce kopírují tentýž úsek nesmrtelné písně "Glory To The Brave", v tomto případě však zůstává u pouhých náznaků, neb aktuální pomaláč za tím legendárním zaostává o několik světelných let. Většinou to nicméně autorům skládá jako zamlada...

Jako důkaz si poslužme skladbou "(We Make) Sweden Rock". Tato nostalgicko-rekapitulační věc vítězí velmi chytlavými slokovými linkami, jež jsou posléze korunovány ještě chytlavěji vyklenutým sólem. Při jeho melancholických zlomech se dojetím podlamují kolena, když pak do trylkující Dronjakovy kytary zazní sborové popěvky, je o vrcholu nahrávky rázem rozhodnuto. Parádní hymnická věc a nadmíru důstojná pocta švédské rock-metalové historii. Tím ale dobré momenty nekončí. V následujícím průběhu příjemně překvapí naspídovaný refrén válu "Scars Of a Generation" (sólo rovněž není k zahození), ještě více potěší další celkově zdařilý kvapík "Bloodline" s úžasně procítěnými Cansovými vokály v post-sólové části, a nakonec i rozlučková položka "And Yet I Smile" s nádhernou popově oslazenou refrénovou linií.

Švédové si zaslouží uznání. Podruhé v řadě přišli s albem, které se nezříká nejtradičnějších heavíkových postupů, autoři z toho ale nějakým zázrakem nevycházejí jako neosobití zpátečníci, nýbrž jako vítězové, jejichž skladatelský důvtip zas a znova nalézá cesty k oživení tři až čtyři dekády starých žánrových struktur. Onen zázrak přitom není až tak složité rozkrýt - pointa tkví v silných melodiích. A právě takových je na novince Hammerfall požehnaně.

Petr Štěpnička             

Vše nasvědčuje tomu, že Hammerfall po nepovedeném a fanoušky nepřijatém albu „Infected“ nadobro zahnali všechny choutky experimentovat a radši se drží svého kopyta. Tato taktika jim ovšem i na potřetí vychází, protože „Dominion“ (stejně jako jeho dva předchůdci) sice nepřináší nic nového ani nečekaného, ale za to nabízí příznivcům této heavy power metalové grupy přijatelně namíchaný koktej ze všeho, co mají na její hudbě rádi.

Co se tentokrát kladivářům opravdu povedlo, jsou kytarová sóla, ve kterých vsadili na větší propracovanost a zároveň melodičnost. To platí také u příjemně svižného otvíráku „Never Forgive, Never Forget“, který nás do nahrávky uvede ladnými tóny klavíru. Hymnická „(We Make) Sweden Rock“ má potenciál stát se nedílnou součástí koncertních set listů kapely. Hodně baví i svižné pecky „Scars of a Generation“ a „Bloodline“. Co se naopak moc nepovedlo, je balada „Second to One“, která díky využití klavíru dá vzpomenout na legendární „Glory to the Brave“, ale jejích kvalit ani zdaleka nedosahuje. Sečteno a podtrženo Hammerfall odvedli dobrou práci, jejímž výsledkem je poměrně slušná deska.

Moloch 8/10

www.hammerfall.net

YouTube ukázka - (We Make) Sweden Rock

Seznam skladeb:
1. Never Forgive, Never Forget
2. Dominion
3. Testify
4. One Against the World
5. (We Make) Sweden Rock
6. Second to One
7. Scars of a Generation
8. Dead by Dawn
9. Battleworn
10. Bloodline
11. Chain of Command
12. And Yet I Smile

Sestava:
Joacim Cans - zpěv
Oscar Dronjak - kytara, vokály
Pontus Norgren - kytara, vokály
Fredrik Larsson - baskytara
David Wallin - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 50:29
Mix, mastering: Fredrik Nordström
Label: Napalm Records
Země: Švédsko
Žánr: heavy/power metal

Diskografie:
1997 - Glory To The Brave
1998 - Legacy Of Kings
2000 - Renegade
2002 - Crimson Thunder
2005 - Chapter V : Unbent, Unbowed, Unbroken
2006 - Threshold
2009 - No Sacrifice, No Victory
2011 - Infected
2014 - (r)Evolution
2016 – Built To Last
2019 - Dominion

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.08.2019
Přečteno: 6072x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
pro ov42Souhlasím, že No...30. 08. 2019 23:08 Moloch
S r(E)volution to...30. 08. 2019 21:12 Petr Z.
InfectedNemyslím si, že...30. 08. 2019 8:27 ov42
Mě album také...26. 08. 2019 13:02 htaedas
Takrecenze včetně EM...26. 08. 2019 12:19 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11792 sekund.