PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FREEDOM CALL - M.E.T.A.L.

Srdeční náklonnost se může projevit různými způsoby. Třeba tím, že vám na někom něco vadí, pozitivní stránka věci je ale natolik zásadní, že veškeré nedostatky nakonec hravě přehlédnete. Podobný vztah mám v poslední k době k Freedom Call. Vadí mi nejprvoplánovější prosazování metalových klišé, v čele s titulem a obalem novinky, které jsou prostě strašné. Po chuti mi není ani sluníčkové culení Chrise Baye, pročež v podstatě nemůžu sledovat nové videoklipy kapely. Jenže to vše bledne pod září samotné hudby, jejíž komponování se Němcům v posledních letech prostě neuvěřitelně daří!

Ta kvalita je obrovská a hlavně všeříkající, takže opravdu není nutné snažit se uměle zviditelnit přehlídkou výše zmíněného patetismů, nehledě k tomu, že to nedává smysl ani z pohledu základní logiky. Kdyby aktuální obal zdobil dílo nějaké zapřísáhlé heavymetalové kapely, dalo by se to ještě pochopit, v případě Freedom Call se ale pravidelně nacházíme na nejveselejším hudebním území, kde drsné pózy vyznívají směšně (když už, tak se Němci pocitově mnohem víc blíží metro či homosexuálům), a kdyby byl na coveru místo hrozící pracky umístěn výjev vykvetlé louky se zářícím sluncem v pozadí, realitu by to vystihovalo daleko přesněji.

A teď už konečně k obsahu nové, v pořadí jubilejní desáté desky. Ta nabízí kolekci mimořádně svěžích písní, jež si kvalitou nezadají s nejpovedenějšími hitovkami kapely (aktuální výměna rytmické sekce je proto věcí pouze kosmetickou). Z tónů vyloženě prýští bezbřehý optimismus a pocit, že svět je nejkrásnější místo k životu a nikdy nekončící dovolená. Energie desky je nasycená letní pohodou, všichni se smějí a radují. Tuto atmosféru navíc často doprovází svižná rytmika, jíž se pánové pranic neštítí a svojí novinkou tak nádherně oživují bazální podstatu škatule "melodický power-speed metal". Spíďáren zaslechneme několik, ty nejlepší se nazývají "Spirit Of Daedalus", "Wheel Of Time" a "Ronin".

Tvůrčí hravost se půvabně profiluje v položkách "One Step Into Wonderland" (s přímým textovým návodem na dobrou náladu) nebo "Ace Of The Unicorn", kde si power metal tyká s popem a jako vždy jde o vítanou a zábavnou kooperaci. Obrovskou výhodou díla je rozumná, ani ne třičtvrtěhodinová stopáž, která uteče jako voda nejen díky mnoha svižným pasážím, ale i proto, že se dá v pohodě ustát i několik běžnějších momentů. Ve skladbě "Sail Away" se autoři snaží o malinko zadumanou polohu, což jim nejde od ruky s takovou lehkostí. Největším důkazem budiž titulní song, který ochromuje protivná metalová podbízivost. I v tomto příspěvku ale nakonec dojde na uvolňující gradaci, když už ne textovou, tak alespoň náladovou. Zdá se totiž, že aktuální rozpoložení německých hudebníků nemůže přebít žádná temnota. Freedom Call jsou nejpozitivnější metalovou kapelou současnosti, přičemž v tomto ranku nenacházejí žádnou konkurenci.

Petr Štěpnička             

Kromě dvou nových tváří v sestavě kapely je u německých zarputilých optimistů vše při starém. Freedom Call totiž přicházejí s jubilejní desátou porcí svého typického happy metalu. I když jsem po vyslechnutí prvních ochutnávek v podobě nevýrazné „111“ a podivného pochoďáku „M.E.T.A.L.“ od novinky s příšerným obalem a ještě horším názvem moc nečekal, musím nakonec uznat, že se jedná o poměrně slušnou fošnu, která rozhodně uspokojí ucho každého melodysiláka. Pořádných speedovek tu najdeme hned několik. K těm nejpovedenějším patří „Spirit of Daedalus“, „Fly with Us“ a „Ronin“. Za zmínku stojí i příjemně šlapavá „Ace of the Unicorn“ či závěrečná „Sole Survivor“. Za velké pozitivum rovněž považuji úbytek „oooo“ popěvků, kterých zejména na předešlé řadovce „Master of Light“ bylo přehnaně moc, a jak je vidět, kapela se (až na pár výjimek) dokáže obejít i bez nich. Freedom Call prostě opět potvrdili, že patří na evropský power metalový Olymp.

Moloch 8/10

www.freedom-call.net

YouTube ukázka - 111 - The Number of the Angels

Seznam skladeb:
1. 111 - The Number of the Angels
2. Spirit of Daedalus
3. M.E.T.A.L.
4. Ace of the Unicorn
5. Sail Away
6. Fly with Us
7. One Step into Wonderland
8. Days of Glory
9. Wheel of Time
10. Ronin
11. Sole Survivor

Sestava:
Chris Bay - zpěv, kytara, klávesy
Lars Rettkowitz - kytara
Francesco Ferraro - baskytara
Tim Breideband - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 43:25
Label: Steamhammer
Země: Německo
Žánr: melodický power-speed metal

Diskografie:
1999 - Stairway To Fairyland
2001 - Crystal Empire
2002 - Eternity
2005 - The Circle Of Life
2007 - Dimensions
2010 - Legend Of The Shadowking
2012 - Land Of The Crimson Dawn
2014 - Beyond
2016 - Master Of Light
2019 - M.E.T.A.L.

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.09.2019
Přečteno: 4734x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Sorry. Samozřejmě...5. 09. 2019 11:16 Majk
Freedom Call mají...5. 09. 2019 11:15 Majk
Tak naopak pro mě...3. 09. 2019 12:00 Franta
Po dvou slabších...3. 09. 2019 7:57 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10712 sekund.