DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




INSOMNIUM - Heart Like a Grave

Fanoušci finského melodického death metalu se konečně dočkali a dostávají odpověď na otázku, co se bude dít po veleúspěšném neortodoxním eposu „Winter’s Gate“. Rovnou na začátek se patří říct, že o jeho pokračování se nejedná, s „Heart Like a Grave“ se v čase spíše budeme vracet. Parta z Joensuu do své rodiny nastálo přijímá Janiho Liimatainena (Cain’s Offering, ex-Sonata Arctica), a tím se rozšiřuje o třetí kytaru a o druhý čistý zpěv. Co Insomnium s novou posilou uklohnili v kotli, v němž hlavní ingrediencí jest melancholie, tentokrát?

Po koncepčním a zcela vybočujícím albu „Winter’s Gate“ se těžko odhadovalo, co očekávat a s prvně uvolněnými kousky „Valediction“, „Heart Like a Grave“ a „Pale Morning Star“ přišly spíše rozpaky. „Valediction“ je instrumentálně slušná (ne-li skvělá) melodeathová věc, jenomže čisté zpěvy k ní nepasují, působí nuceně a jsou protivné. Titulní „Heart Like a Grave“ má být velkolepá balada, ta však postrádá ono „něco“, kvůli čemu se posluchač do metalových balad zamilovává a místo sladkého oddávání se něžnostem je tato položka spíše otravná. Z pilotní trojice si nejlépe vede „Pale Morning Star“. Byť i ta pracuje se silně melancholickou náladou, její vrstvené zběsilé kytary jí pomáhají neplácat se na jednom místě a ženou ji hezky kupředu.

Po roztočení celého kotouče „Heart Like a Grave“ zahajuje novou insomniáckou jízdu opravdu výtečný otvírák „Wail of the North“, na který navazuje „Valediction“. Ve spojení s úvodníkem funguje tento příspěvek o poznání lépe, než tomu je v případě samostatného singlu. Čisté zpěvy jsou tak více zabalené a vnímatelné více jako doplněk. Dále (zřejmě pro svou snadnou zapamatovatelnost) významněji zaujme až dvojice skladeb „Mute is My Sorrow“ s překvapivě mrazivou vsuvkou v závěrečné části a hymnická „Twilight Trails“, která se z ostatního předloženého materiálu vyjímá. Strunohry a klávesy zde pracují na výstavbě řádně husté meloblackové sítě, do níž se chytíte jako moucha do pavučiny a užijete si grandiózní atmosféru, která vás konečně odtáhne pryč z obýváku.

U Insomnium bývají zvykem strhující kytarová představení. Na „Heart Like a Grave“ kytary kdovíjak nezáří. Když vezmeme v úvahu skutečnost, že kapela teď má o jednoho kytaristu navíc, jde o – v porovnání s odzbrojující vrstvenou kytarovou magií na „Winter’s Gate“ – poměrně slabý výkon. Až na pár výjimek jsou riffy těžko zapamatovatelné, posluchače vedou ke ztrátě pozornosti a napříč skladbami se slévají jeden do druhého. Potenciál trojice kytaristů lze zaznamenat až ve vrstvené řezanici v „Pale Morning Star“, do této chvíle přítomnost tří kytar vůbec nepoznáte.

Zatímco tvůrčí schopnost a emoční vypětí na koncepční „Winter’s Gate“ (ta zůstává nejvyšším diskografickým vrcholkem Finů) naprosto excelovaly, osmá deska Insomnium je trochu rozporuplná. V první řadě chce uspokojit tradičního fanouška, a proto nejvíce vsází na zaběhnutý úřad, přitom na inovátorské kousky by chuť měla. Hlavním atributem těchto borců je melancholie, jenomže tentokrát se do ní ponořili přespříliš hluboko a svůj um v ní utopili. To má za následek, že namísto konstantního poslechu nahrávky na její skvělé momenty čekáte.

Peťulín             


www.insomnium.net

YouTube ukázka – Pale Morning Star

Seznam skladeb:
1. Wail of the North
2. Valediction
3. Neverlast
4. Pale Morning Star
5. And Bells They Toll
6. The Offering
7. Mute Is My Sorrow
8. Twilight Trails
9. Heart Like a Grave
10. Karelia

Sestava:
Niilo Sevänen – zpěv, baskytara
Ville Friman – kytara, čistý zpěv
ani Liimatainen – kytara, čistý zpěv
Markus Vanhala – kytara
Markus Hirvonen – bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 1:00:57
Label: Century Media Records
Země: Finsko
Žánr: melodický death metal

Diskografie:
2002 – In the Halls of Awaiting
2004 – Since the Day It All Came Down
2006 – Above the Weeping World
2009 – Across the Dark
2011 – One for Sorrow
2014 – Shadows of the Dying Sun
2016 – Winter’s Gate
2019 – Heart Like a Grave

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.10.2019
Přečteno: 2909x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
To můžeš za dva...9. 11. 2019 10:26 Peťulín
Výborný...7. 11. 2019 18:59 Kamzo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09175 sekund.