RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EDENBRIDGE - Dynamind

Rakouští Edenbridge vloni oslavili dvacet let svojí činnosti, letos představili desátou řadovou desku svojí kariéry a po celou tuto dobu a na každém dalším albu si pěstují svůj osobitý jemný výraz tak intenzivně a systematicky, že je poznáte prakticky za jakékoliv situace a z jakékoliv skladby. Můžete jim otloukat o hlavu, že už léta hrají na jistotu, že zpěvačka Sabine Edelsbacher se svým decentním a umírněným projevem příliš vzruchu do děje nepřinese, že romantické melodie prakticky výhradního autora a multiinstrumentailsty Lanvalla nejsou kdovíjak strhující ani chytlavé, i to, že se i přes výrazný vliv kláves nepouští do kdovíjaké přeplácané bombastičnosti… Jenže zmíněné ústřední dvojici, kolem které se točí všechno podstatné, je to zjevně úplně jedno a dělají to už léta tak, jak jsou zvyklí, jak jim to vyhovuje a jak to mají rádi.

Na novinkovém albu „Dynamind“ Edenbridge konečně (alespoň zlehka) pozastavili svou stále ještě funkční hru na jistotu. Jasně, že je opět v každé skladbě můžete snadno identifikovat a začátek alba v podobě nadýchané „The Memory Hunter“ a nasládlé „Live And Let Go“ jede přesně v osvědčeném duchu - hodně kláves, výrazný prostor pro Lanvallovu kytaru, hodný zpěv s úzkým vztahem k romantismu a přesně ta melodická vzdušnost, na kterou kapela najela už před lety. S „Where Oceans Collide“ Edenbridge začnou velmi sympaticky přisypávat do své romanťárny decentně ostřejší koření, kterému se občas kupodivu úplně nebrání ani Sabine (berte tato konstatování ryze v rámci už dávno uzavřeného světa kapely). Vyjma folkem načichlé „On The Other Side“ s taneční rozverností a velmi uvolněným optimismem (i tady lze připočítat body za lehký posun z komfortní zóny) a andělsky neškodné balady „Tauerngold“ lze lehce zvýšenou akčnost sledovat až do rozsáhlé skladby „The Last Of His Kind“. To, že podobně rozsáhlá výpravná kompozice je pevnou součástí téměř každého alba kapely, ještě neznamená, že hračička Lanvall dokáže každou její část udělat natolik dramatickou a zajímavou, aby ji bylo možné považovat za stěžejní part alba, obzvlášť přemýšlivá instrumentální pasáž docela intenzivně zatáhne za brzdu – o to sympatičtější je mohutné probrání se z téhle uspávané. Paradoxně vše znovu utlumí krátká titulní éterická tečka.

Edenbridge žijí sami ve svém světě, který si nastavili a definovali už na začátku tisíciletí. Na tom se nic nemění. Na „Dynamind“ dokázali některým ze svých barev dát až možná nečekaný lesk a znějí chvílemi hodně svěže, ale překonávání sama sebe (navíc, když tu laťku máte nastavenu docela vysoko), je zjevně náročná disciplína. Na téhle desce k tomu kapela už několikrát směřovala, nicméně rozpačitý závěr, který snahu o větší živočišnost spolehlivě utlumí, je důvodem toho, že v součtu všech plusů a mínusů z toho Rakušané vycházejí stejně jako v kole minulém – typicky vydařený pozitivní, vypiplaný a neposkvrněný symfometal tak, jak jej od Edenbridge známe.

Savapip             


www.edenbridge.org

YouTube ukázka - On the Other Side

Seznam skladeb:
1. The Memory Hunter
2. Live and Let Go
3. Where the Oceans Collide
4. On the Other Side
5. All Our Yesterdays
6. The Edge of Your World
7. Tauerngold
8. What Dreams May Come
9. The Last of His Kind
10. Dynamind

Sestava:
Sabine Edelsbacher - zpěv
Lanvall – kytara, klávesy
Dominik Sebastian – kytara
Stefan Gimpl - baskytara
Johannes Jungreithmeier - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 55:06
Label: Steamhammer
Země: Rakousko

Diskografie:
2000 – Sunrise In Eden
2001 – Arcana
2003 – Aphelion
2004 – Shine
2006 – The Grand Design
2008 – MyEarthDream
2010 – Solitaire
2013 – The Bonding
2017 – The Great Momentum
2019 – Dynamind

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.11.2019
Přečteno: 2560x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11049 sekund.