Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CORONATUS - The Eminence Of Nature

Byť od vydání dosud posledního alba německých Coronatus uplynuly pouhé dva roky, nelze začít jinak, než v případě této kapely již tradiční otázkou – jak velký průvan proletěl sestavou tentokrát? Inu, řádný. Svůj horký post si udržela jen zpěvačka Mareike Makosch a pochopitelně principál s paličkami Mats Kurth, jinak Coronatus tvořili novinku zase v úplně novém složení. Omezili zejména v pěveckých partech pár stereotypů (už minule měl mužský zpěv svůj prostor, který se aktuálně rozšířil, ženské pěvecké parťačky mají typově dost odlišné hlasy), upustili od koncepčního sevření, byť i zde se to zásadní motá kolem klíčového tématu, patrného ze samotného názvu alba, a i přes to, že téměř výhradním autorem zůstává zakladatel Mats, udělali desku náladově pestřejší, než bývalo v posledních letech zvykem.

Tak jako obvykle, Coronatus do symfonického základu, kdysi dávno okoukaného od Nightwish, míchají slušnou porci lidových pramínků. V případě singlové „Midsommar“ dokonce tak intenzivně, že jim z toho folkovina v irském stylu čpí na všechny strany. Na jednu stranu se není co divit, že ji Coronatus vybrali ke klipovému zpracování, jelikož se jedná o nejchytlavější část celé kolekce, rozverné housličky a píšťalky mají v takhle lehkonohé melodice tradiční sílu a civilní hlas Teddyho Nadje k té bezprostřední prosvícené náladě sedne. Problémem může být, že Coronatus touhle cestou lákají na chuťově odlišnou laskominu, než jakou pak servírují ve zbytku menu. Ještě ve spojení s úvodní nasládlou „Planet B“ s romanticky ultraoptimistickou melodií a oslavně vzdušným a návykovým refrénem může bliknout naděje, že Coronatus letos přece jen sáhnou výš, než se jim to dařilo na posledních deskách, dravější „The Wilderness Of The North“ s akční symfo-aurou raných Rhapsody dokonce (především zásluhou dramatičtějšího a syrovějšího hlasu Mareike) nabídne i slušnou porci dramatičnosti, ale už tady se jako určitá brzda jeví soprán novicky Katharinne G. Man. Oč přirozeněji zní nepřehrávaný písničkářský duet Mareike a Teddyho v „End Of Soul“, než afektované Katharinnino výškaření v „The Place I Love“ (především díky němu se vyplatí ochutnat i orchestrální verzi alba). A navíc nejpozději od této skladby začíná sílit pocit, že Coronatus zase začínají hrát víc na opulentní efekt než na nápaditost a nezmění to ani sympatický hlas Mareike, živá lidovost, či marná snaha o velkolepost ve finální „9000 Years Ago“.

Svůj nepříliš vysoký stín Coronatus znovu nepřekročili. To nakročení v úvodu alba šanci dávalo, jenže Mats Kurth jako autor zjevně má své limity, sestava překopaná při každém albu patrně klid a suverenitu nepřinese a pravidelné sekání desek v dvouletém rytmu je spíš o rutině než kreativitě. A tak je otázka, jestli to finální konstatování, že Coronatus drží svůj standard, je zpráva dobrá nebo špatná.

Savapip             


coronatus.de

YouTube ukázka - Midsommar

Seznam skladeb:
1. No Planet B
2. Midsommar
3. S.O.P.
4. The Wilderness of the North
5. Echo of Souls
6. The Place I Love
7. Human Mania
8. Set Sail to North
9. 9000 Years Ago

Sestava:
Mareike Makosch - zpěv
Katharina G. Mann - zpěv
Teddy Nadj - zpěv
Jörn Langenfeld - kytara
Kristina Julich – housle
Markus Stock – baskytara
Mats Kurth - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 39:08
Label: Massacre Records
Země: Německo

Diskografie:
2007 – Lux Noctis
2008 – Porta Obscura
2009 – Fabula Magna
2011 – Terra Incognita
2013 – Recreatio Carminis
2014 – Cantus Lucidus
2015 – Raben Im Herz
2017 – Secrets Of Nature
2019 – The Eminence Of Nature

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.12.2019
Přečteno: 1172x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16462 sekund.