24.01.2020
ROSS THE BOSS
Bývalý kytarista Manowar a punkových The Dictators Ross ..více

24.01.2020
SODOM
Legendární němečtí thrasheři oficiálně oznámili, ..více

24.01.2020
SILENT TIGER
"Ready For Attack" je název nového alba této AOR kapely, ..více

24.01.2020
STEELCITY
Americká hardrocková parta, kde působí i současný ..více

24.01.2020
PUBLIC RELATIONS
2.2.2020 vychází páté album ostravské elektro-rockové ..více

24.01.2020
BRATRSTVO LUNY
Jedinečný mix výpovědí osobností mnoha tvůrčích ..více






LIMETALL - Znamení
Já naopak s recenzí vcelku souhlasím. Na rozdí ..

Radek SLADKÝ (TÖRR) - Letos bychom chtěli vydat novou desku
Zatím vyjde ep - novinky, plus nikdy nevydané p ..

Dokáže australská elektrárna vydolovat poslední zbytky energie?
Můžeš být jakákoliv profík, věk a zdravotn ..

Radek SLADKÝ (TÖRR) - Letos bychom chtěli vydat novou desku
Rozhovor s Trezorem být klidně může, ale v tom ..

Dokáže australská elektrárna vydolovat poslední zbytky energie?
Fiaska se v případě ACDC nebojím, jsou to dost ..

Radek SLADKÝ (TÖRR) - Letos bychom chtěli vydat novou desku
Kapela Trezor udělala Reunion ! To Pepsi stone ..

LIMETALL - Znamení
Podpořil jsem kapelu koupi jejího cd. Nejsem ani ..

LIMETALL - Znamení
...ovšem recenze i bodové hodnocení k tomuhle o ..

LIMETALL - Znamení
Pro mě jsou Limetall velkým zklamáním. Hodně ..

Dokáže australská elektrárna vydolovat poslední zbytky energie?
Když ejsýci vydají novou desku tak to bude por ..




Za poslední měsíc:
Kolinss (DEBUSTROL) - Osobní setkání s idoly z dětství je zážitek, který se ti z paměti nikdy nevymaže
3389x

DEBUSTROL - Neuropatolog
1876x

DEBUSTROL - Chytrá past
1265x

Redaktorská bilance roku 2019 - Pepsi Stone
1114x

Redaktorská bilance roku 2019 - Pagan
1102x

Radek SLADKÝ (TÖRR) - Letos bychom chtěli vydat novou desku
1034x



24.01.2020
THE FIALKY, NEŽFALEŠ, TRAGEDIS, ŽÁDNEJ STRES...
Havlíčkův Brod - KD Ostrov, začátek od:20:00, vstupné: 200/250

03.04.2020
MOTÖRHEAD Czech Republic revival JUDAS PRIEST revival Praha IRON MAIDEN reviv..
kc semilasso, začátek od:18:00, vstupné: 290

12.06.2020
GOSPEL OF THE FUTURE, DROM, OR, atd......
Dub nad Moravou, začátek od:13:00, vstupné:



článků celkem: 7401
recenzí: 6065
reportů: 570
rozhovorů: 388













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


XIII. STOLETÍ - Nosferatu

Jen rok po rozporuplné desce „Gotika“ vrhá XIII. století na trh další řadovku. Sestava kapely žádných změn nedoznala, zato její hudební směřování se opět otřáslo v základech. Od klávesových zvuků a synťáků se pánové opět vrací k říznějšímu rocku, kde prim hrají kytary. Ovšem na rozdíl od debutu je deska s upírským názvem „Nosferatu“ výrazně temnější a také tvrdší. Více než hodinu trvající nahrávka se odvíjí ve středním tempu a její základ tvoří hutné a kovem obtěžkané kytarové riffy, prošpikované pochmurně znějícími vyhrávkami. Kapela si vždy zakládala na tom, že hraje gothic rock a nikdy si nepřála být spojována s označením „metal“. Nicméně v tomto případě se nejtvrdšímu hudebnímu žánru přiblížila natolik, že označení „rock“ může působit lehce zavádějícím dojmem. Duch sedmdesátkových Black Sabbath je z alba cítit na sto honů a skladby jako „Svatá válka“ či „Černý měsíc“ jsou toho jasným důkazem.

„To je ta víra vláda a moc,
znamení černá temná jak noc,
kde je tvá síla, kde je tvůj um,
Nosferatu přináší své evangelium.“


I přes svoji poněkud obsáhlejší stopáž nemá nahrávka jediné slabé místo a ani jedna z jedenácti skladeb nenudí. Největšími hity alba se staly šlapavá „Nosferatu is dead“, melancholická kytarovka „Nevěsta temnot“ a píseň inspirovaná osobností Niccoló Paganiniho „Upír s houslemi“. Své místo na slunci by si zasloužil i trochu opomíjený kousek „Torquemado“. Jeho silně návykový refrén nedostanete z hlavy, ani kdyby vás tento španělský inkvizitor natahoval na skřipec.

Jestliže jsem na začátku tvrdil, že „Nosferatu“ je nahrávka postavená na kytarách, musím upřesnit, že i zde se najdou výjimky, kdy muzikanti odložili strunné nástroje, a prostor dostaly temné tóny kláves. Kromě již zmíněné „Upír s houslemi“ se to týká skladby „Legenda o krysaři“ a závěrečné více než desetiminutové záležitosti „Květy zla“, ve které Petr Štěpán pološeptem promlouvá k samotnému Satanovi.

Na své třetí řadové desce ukázala jihlavská čtveřice svojí tvrdší a zároveň temnější tvář. „Nosferatu“ je tak výbornou nahrávkou, která si kromě příznivců gotického rocku našla cestu i k vyznavačům žánrů jako heavy, doom či gothic metal. Tuzemští metal fans si tak mohli do seznamu svých oblíbených uskupení připsat další jméno.

Moloch             


xiiistoleti.com

YouTube ukázka – Nosferatu is dead

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Nosferatu is dead
3. Nevěsta temnot
4. Antikrist
5. Evangelium
6. Svatá válka
7. Legenda o krysaři
8. Torquemado
9. Upír s houslemi
10. Černý měsíc
11. Květy zla

Sestava
Petr Štěpán – kytara, klávesy, zpěv
Michal Kourek – kytara
Jiří Šindelka – baskytara
Pavel Štěpán – bicí

Rok vydání: 1995
Čas: 1:04:37
Label: Happy Music Production
Země: ČR
Žánr: gotický rock/metal

Diskografie:
1992 – Amulet
1994 – Gotika
1995 – Nosferatu
1996 – Werewolf
1998 - Ztraceni v Karpatech
2000 – Metropolis
2004 – Vendetta
2009 – Dogma
2016 – Intacto

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.01.2020
Přečteno: 529x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Opus MagnumPro mě osobně...16. 01. 2020 15:11 Domy
Ano...16. 01. 2020 12:02 Chroust
NosferatuDalší výborná...16. 01. 2020 10:09 rumcajs
Další černý klenotDo té doby...16. 01. 2020 8:50 David Svoboda


 
Metalforever.info © 2006 - 2020     RSS - články

stránka byla načtena za 0.21434 sekund.