PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEBUSTROL - Neuropatolog

"Tak se všichni userte, je tady Debustrol". Ideální věta pro uvedení hlavních průkopníků thrash metalu v Československu. Kapelu, která je často a opodstatněně nazývána českými Slayer, založil v prosinci 1986 kytarista a zpěvák Kolinss a bubeník Melmus. Debustrol si nikdy nijak zvlášť nelámali hlavu s tím, co a jak hrají, což kromě spousty fanoušků přilákalo i pozornost úřadů, které v předrevolučním období nebyly tvrdé hudbě moc nakloněny. Ještě téhož roku se ke kapele přidává basák Charvos, který je však hned na jaře následujícího roku povolán na vojnu.

Zhruba půl roku se v kapele nic neděje, to však prolomí kytarista Trifid, který je po pár zkouškách definitivně přijat. Debustrol se přihlašují na Rockfest, kde sice lidi pod pódiem zaujmou, ale porota je nespokojena, takže kapela po vyřazení jen tak přežívá. V tomto období se na jednom z koncertů podaří natočit na kazetu něco jako první neoficiální demo „Nukleární pozdravy“. V únoru 1988 přichází baskytarista Cizák, který předtím působil v kapele Taler. Ve stejném roce se Kollins a Melmus setkávají s Vlastou Henychem z Törru, který je pozve na první ročník festivalu Death Metal Session. Pro kapelu to znamená, že si na podzim mohla zahrát po boku budoucích legend jako Törr a Kryptor. Díky tomuto úspěchu a podpoře fanoušků se Debustrol odhodlal k natočení prvního oficiálního dema „Vyznání smrti“, které se začalo rychle šířit. Jenže přišel problém v podobě odchodu Kolinsse a Cizáka na vojnu, kromě toho bubeník Melmus přestupuje k Törru, proto je Debustrol nucen se na nějakou dobu opět odmlčet.

Po návratu z vojny za bicí usedl Trůka z kapely Baracuda a kapela hned po svém prvním “povojenském“ koncertu podepisuje smlouvu s Vladimírem Kočandrlem a firmou Monitor s nabídkou natočení desky. Krátce na to se Debustrol účastní natáčení sampleru Ultra Metal spolu s kapelami Kabát, Master`s Hammer, Moriorr, Ferat a V.A.R. v ostravském studiu Citron, kde se seznamují s Milošem „Dodo“ Doležalem, který s kapelou později natočí její debut. V listopadu 1990 se začalo album „Neuropatolog“ natáčet. Od samotného nahrávání až po finální produkci si vše vzal na starost přímo Dodo, deska vyšla již 21. března následujícího roku, její křest proběhl ještě ten den v Barče. Na akci je samozřejmě pozván Miloš Doležal, který oficiálně „Neuropatologa“ pokřtil.

Deska slavila obrovský úspěch. Taky se není čemu divit! Debustrol na ní předvádí věci, které u nás nikdo jiný nedělal, alespoň ne s takovou razancí. Úspěch alba byl takový, že se Debustrol dlouhou dobu drží na předních příčkách Hitparády České televize, proto se Vladimír Kočandrle domlouvá se zástupci ČT na možnosti natáčení videoklipu. Ten vznikl ke skladbě „Údolí Hádu“.

V začátcích Kolinss definoval žánr kapely jako „Ultra Mosh“ – "hrajeme rychle a tvrdě", což se táhne napříč celou deskou. "Neuropatolog" se nedá rozdělit na lepší a horší kousky, protože Debustrol v podstatě v každé písni sype jeden výborný riff za druhým. Typickým příkladem geniálního a chytlavého riffu je hned úvodní „Krvavá práce“. Všechny songy mají chytlavé texty, které v devadesátých letech mohly pobouřit velkou část veřejnosti. Možná proto se na několika koncertech Debustrol objevili protestující věřící. V tomto směru nejvýraznějšími písněmi jsou „Příchod zla“ a „Antikrist“. Naproti tomu „Protest“, „Pokrok“ a „Infarkt“ mají texty v rámci možností “korektní“, to ale neznamená, že by byly špatné. Skladby jsou svižné a chytlavé, jsou v nich hodně slyšet bicí, které udávají přímo šílenou rychlost, v „Infarktu“ je kromě bicích výborně slyšet Cizák a jeho basa.

Jak už bylo zmíněno, kapela natočila klip k písni „Údolí Hádu“, který byl běžně vysílán, což u písně, kde se přímo zpívá, že je čas zemřít, byl docela husarský kousek. Píseň dostala prostor i kvůli výbornému kytarovému sólu, které je na desce jedno z nejzajímavějších. Titulní „Neuropatolog“ je kratší (má jen minutu a půl), ale to z něj spolu s tempem a jednotlivými riffy dělá typicky Slayerovskou záležitost a o tom si mohla spousta kapel v té době nechat jen zdát. „Antikrist“ patří opět mezi skladby s geniálním textem, závěrečné „Vyznání smrti“ zná každý fanoušek Debustrol, protože se jedná o jednu z jejich nejrozšířenějších a nejvydařenějších písní.

"Neuropatolog" byl dokonalým debutem, který dostal Debustrol na vrchol naší metalové scény. Debustrol ze sebe vydali to nejlepší a vytvořili naprosto vynikající desku .

Jaroslav Hubka             

Československo mělo hned po sametové revoluci dvě výtečné thrashmetalové kapely. Tou první byl Arakain, jenž dbal na technickou stránku věci, druhou byl Debustrol, který nedbal vůbec na nic. Tedy alespoň z pohledu image, jinak bylo po řemeslné stránce rovněž vše v pořádku, pouze s tím rozdílem, že na prvním místě byla rytmická řežba. Autoři v čele s Kolinsem (tehdy ještě s jedním S) přísahali na slayerovskou urputnost, k tomu přidali vlastní talent a cynické texty, které však působí "šokujícím" dojmem spíše v dnešní vystrašené době, nežli tomu bylo v rozevlátých a vše nové velkoryse vítajících porevolučních časech. "Krvavá práce" nastolí hru s jasnými pravidly, ve kterých hrají prim nekomplikované, avšak mimořádně chytlavé riffy. Prvním vrcholem je "Příchod zla". Komplexně výživná skladba s překvapivými momenty, jako je melodický náběh v refrénu či závěrečná vokální vybíjená a následné středověké úpění. Úžasná stylová jízda pokračuje v perfektní symbióze agresivních melodií, do srdce vstoupí "Protest" i klipovka "Údolí Hádu", neodolatelně jednohubkový "Antikrist" znamená vrchol číslo dvě, mistrovskou trilogii pak uzavírá "Vyznání smrti" s obdivuhodným skladatelským jemnocitem pro hymnickou thrashmetalovou gradaci. "Neuropatolog" není nejlepším albem kapely z pohledu technické vytříbenosti, optikou reflektující kombinaci mladistvé energie a přímočaré chytlavosti ovšem vítězí na celé metalografické čáře.

Pagan 9,5/10

debustrol.cz

YouTube ukázka - Údolí Hádu

Seznam skladeb:
1. Krvavá práce
2. Příchod zla
3. Deziluze
4. Protest
5. Pokrok
6. Infarkt
7. Oběti strachu a beznaděje
8. Údolí Hádu
9. Neuropatolog
10. Antikrist
11. Vyznání smrti

Sestava:
Kolinss – zpěv a kytara
Trifid – kytara
Cizák – baskytara
Trůka – bicí

Rok vydání: 1991
Čas: 36:55
Země: Československo
Žánr: Thrash metal, Ultra Mosh

Diskografie:
1991 - Neuropatolog
1992 - Svět co zatočí s tebou
1994 - Chytrá past
1995 - Vyhlazení
1998 - Pád do hrobu mrtvol
1999 - Apokalismus
2001 - Steak
2005 - Přerushit
2009 - Rwanda
2016 - Válka

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.01.2020
Přečteno: 7290x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
(komentář ke...14. 01. 2020 14:03 Pagan
Vyznání smrti,...10. 01. 2020 11:11 Bohouš Klik
V rámci seriálu...9. 01. 2020 19:36 Demonick
Svět co zatočí s tebou lukáš: Recenze na...9. 01. 2020 16:35 Dictyophor
Lukas: Recenze na...9. 01. 2020 16:35 Pepsi Stone


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08978 sekund.