PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEBUSTROL - Apokalismus

I když „Pád do hrobu mrtvol“, který vyšel v březnu roku 1998, slavil velký úspěch, Debustrol se rozhodl v následujícím roce k nahrání další desky. Tomu ovšem předcházely jiné akce, hlavně v podobě koncertů, z nichž pro Debustrol byl zásadní ten ze 13. září 1998, kdy se kapele naskytla příležitost dělat předskokana britské heavymetalové legendě Iron Maiden, což bylo pro všechny členy určitě vítanou zkušeností. Vystoupení Debustrol prý většinu členů Iron Maiden nijak zvlášť nenadchlo, jen bubeník Nicko McBrian se na kraji pódia dost bavil. Začátkem roku 1999 přišla bohužel špatná zpráva, jelikož bubeník Herr Miler musel kvůli rodinným důvodům na nějaký čas Debustrol opustit. Kapele se po delším přemlouvání podařilo přesvědčit Libora Fantu (Skull II.), který předtím působil v kapelách Syndrom a Kryptor, Ten se dokázal za krátkou dobu naučit jak staré hitovky, tak nový materiál a Debustrol se mohl v červenci přesunout do studia.

Nahrávání se opět konalo ve studiu firmy Happy Music, kde byl mimo jiné přítomen i producent Standa Baroch, ovšem produkci má na svědomí opět Kolinss. Se zvukem na desce také pomáhal Herr Miler, který se do kapely vrátil jen na léto. Na podzim však znovu odešel a Skull II ho natrvalo nahradil. Nová deska s názvem „Apokalismus“ vyšla 29. září 1999, jenže firma Happy Music ji nebyla schopna dostatečně propagovat a dokonce ani prodávat. Kdyby se tenkrát nezapojili fanoušci a přátelé členů kapely, skončila by deska někde v propadlišti dějin. Naštěstí i přes všechny problémy se novinka dostala k velké části veřejnosti a u posluchačů zabodovala.

„Apokalismus“ začíná písní, kterou zná každý fanoušek Debustrol a to „Yugoslavií“, ve které se zpívá „zabij mámu, zabij tátu“. Pro někoho to může být drsnější, ale o tom tak nějak Debustrol je. Kromě “kultovního“ textu je třeba vypíchnout skvělé zvládnuté hudební pozadí. Další dvouminutovkou (jediná píseň přesahující tři minuty je zařazena až na konec desky) jsou následující „Lidský svině“. Další píseň s hodně známým textem a výbornými kytarovými riffy na začátku. Ve skladbě „Umučená“ se zase znamenitě doplňují bicí a kytary. „Americe“ dominuje drhnutí kytary, které se drží po celou dobu písně. V „Nenávisti“ je nutné zmínit velmi dobře slyšitelné znění basy, prolínající se s bicími ve střední části písně.

I přes svůj český název je skladba „Prase“ zpívána v angličtině. Text nepochází od Debustrolu, jedná se o úryvek z legendární „War Pigs“ od Black Sabbath. Důležité je, že Kolinssova produkce z písně udělala něco unikátního a pro leckoho rozhodně nezapomenutelného. Skladba „Vražda a středověk“ nadchne hlavně díky úvodní části a střídání zpěvu a hudby. Titulní „Apokalismus“ je typicky debustrolovský hlavně kvůli tempu a řezání kytar. Jediné, co vybočuje z tvorby kapely, je mezihra na akustickou kytaru. V poslední „Post Mortem“ Kolinss zpívá o smrti z pohledu nebožtíka, přičemž se jedná o jednu z mála “balad“ v repertoáru kapely.

S odstupem více jak dvaceti let lze říct, že se jedná o jednu z nejlepších desek kapely. Album je z hudebního hlediska o úroveň výš, což může být ovlivněno produkcí. Texty bych osobně řadil někam na úroveň „Vyhlazení“.

Jaroslav Hubka             


debustrol.cz

YouTube ukázka - Yugoslavia

Seznam skladeb:
1. Yugoslavia
2. Lidský svině
3. Umučená
4. Charles Manson
5. America
6. Nenávist
7. Prase
8. To maso
9. Vražda a středověk
10. Apokalismus
11. Nakažená zrůda
12. Post Mortem

Sestava:
Kolinss – zpěv a kytara
Volák – kytara
Cizák – baskytara
Skull II – bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 30:47
Země: Česká republika
Žánr: Thrash metal, Ultra Mosh

Diskografie:
1991 - Neuropatolog
1992 - Svět co zatočí s tebou
1994 - Chytrá past
1995 - Vyhlazení
1998 - Pád do hrobu mrtvol
1999 - Apokalismus
2001 - Steak
2005 - Přerushit
2009 - Rwanda
2016 - Válka

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.02.2020
Přečteno: 3614x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Hlavně díky...11. 02. 2020 14:01 htaedas
VyhlazovákVůbec se...6. 02. 2020 16:37 David Svoboda
Tenkrát to byl pro...6. 02. 2020 14:37 orre
Texty za hranou.Má nejméně...6. 02. 2020 12:56 lukáš
Ano,...6. 02. 2020 8:25 T.André Flo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0893 sekund.