PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEBUSTROL - Steak

Počáteční problémy, které deska „Apokalismus“ zažívala, se naštěstí přehnaly bez výraznějších dopadů na její popularitu, ale Debustrol museli začít přemýšlet o výměně firmy. To byl také jeden z důvodů, proč se kapela na podzim roku 2000 rozhodla na nějaký čas “uklidit“. Tento odpočinek netrval moc dlouho, hned na začátku následujícího roku se na scéně objevuje nová firma Sokol`s Power Voice, která v té době měla na starost i další úspěšné kapely, jako například Harlej a Törr. Hned po podpisu smlouvy se začíná mluvit o nové desce a díky tomu, že Debustrol měli v záloze spoustu zatím nevydaného materiálu, se mohlo s natáčením začít na začátku léta 2001.

Debustrol desku nazvali pracovním názvem „Přerušit sekerou na dvě části“. Na natáčení se kapela přesunula do ostravského studia Citron, kde už v minulosti několikrát točili (naposledy v roce 1995 desku "Vyhlazení"). Do studia si Debustrol opět pozval hosty, na natáčení se objevili muzikanti z Harleje Vláďa Šafránek a kytarista Tonda Rauer, ale také zakládající člen Debustrolu bubeník Martin Melmus. Ve spojitosti s natáčením nové studiovky nelze nezmínit i Kolinssovu eskapádu v podobě ostříhání se dohola. Novinka nakonec dostala jiný název „Steak“, vyšla 15. října 2001 a jedná se již o sedmou studiovou desku.

Poprvé v historii kapely se natáčelo přímo do počítače a v průběhu desky je ten rozdíl opravdu znatelný. Hlavním posunem je jednodušší mixování a přidávání efektů, které na desce hodně vynikají, což je nejvíc slyšet v písních „Zbraň“ a „Hookie Dookie“. Naštěstí se ale Debustrol neodklonil od svého starého dobrého Ultra Moshe a opět udělal desku plnou kvalitního thrash metalu, i když dost ovlivněnou experimenty s efekty. Hned v úvodní titulní skladbě, začínající bušením do bicích a řezáním basy, se nové efekty projeví na plné čáře, to ovšem není vůbec na škodu, protože dobře drží rytmus a dotváří pěkně vyznívající pauzy při odmlčení nástrojů, díky čemuž si posluchač může užít opětovné nájezdy kytar. Po poměrně drsném vyznání dětských hlásků „My tě zabijeme, my tě zabijem“ už asi nikoho nepřekvapí podobně důrazný začátek následující skladby „Nasranej“, která má skvělý refrén, jenž v Kolinssově podání získává na síle.

Zajímavě působí píseň „Té noci“, která je hrána (s postupnou gradací a přidáváním dalších nástrojů) hodně volným tempem na akustickou kytaru a díky tomu získává na originalitě oproti jiným kouskům kapely. „Hladoví psi“ nemají nějak zvláštní tempo nebo náročné riffy, ale efekty drhnutí kytar a prokládání hudby skřípáním z ní dělají dalšího tahouna desky. Netradičně zní píseň „Barbecue“ s pouhým podkresem složeným z rozhýbávání jedné struny a opakujících se efektů, která díky perverznosti zpěvu, typické pro frontmana německých Rammstein, dostáva trochu lindemannovský nádech. Na závěr desky kapela využila opět dětskou výpomoc, tentokrát však jen v pozadí spolu s dalšími efekty ve skladbě „Prach jsi“, kterou bych se nebál označit jako mírně progressive metalovou. Ovšem text je jednoznačně debustrolovský.

„Steak“ má všechno, co se od Debustrolu na začátku milénia dalo očekávat – drží se stylu, který jasně definovali na začátku devadesátých let, ale nebojí se ani experimentů s moderními technologiemi. Tímto lákadlem se ale kapela nenechala úplně zlákat a tím si i do budoucna udržela svou osobitost a jedinečnost. Textově je „Steak“ nejvíce podobný předešlému „Apokalismu“, ovšem efekty a produkce z něj udělali něco nového, co se nedalo docenit ihned po vydání, ale až s odstupem několika let.

Jaroslav Hubka             


debustrol.cz

YouTube ukázka - Steak

Seznam skladeb:
1. Steak
2. Nasranej
3. Rváči
4. Té noci
5. Zbraň
6. Hookie Dookie
7. Čas skončit
8. Hladoví psi
9. Barbecue
10. Jennifer Lopez
11. Bezsebesam
12. Prach jsi

Sestava:
Kolinss – zpěv a kytara
Volák – kytara
Zed – baskytara
Skull II – bicí

Rok vydání: 2001
Čas: 40:17
Země: Česká republika
Žánr: Thrash metal, Ultra Mosh

Diskografie:
1991 - Neuropatolog
1992 - Svět co zatočí s tebou
1994 - Chytrá past
1995 - Vyhlazení
1998 - Pád do hrobu mrtvol
1999 - Apokalismus
2001 - Steak
2005 - Přerushit
2009 - Rwanda
2016 - Válka

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.02.2020
Přečteno: 3658x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
ExperimentDebustrol by...13. 02. 2020 8:02 David Svoboda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08885 sekund.