DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEBUSTROL - Přerushit

Nová experimentální studiovka „Steak“ ještě nestihla ani pořádně prorazit a parta z Debustrolu se domluvila na výpomoci se zbylými členy kapely Harlej (Vláďou Šafránkem a Tondou Rauerem). Proto na konci roku 2001 začali v Harleji hrát Kolinss (baskytara), Volák (kytara) a Skull II (bicí). Jejich domovská kapela fungovala normálně dál, jenže koncem roku 2002 se Volák rozhodl kapelu opustit a nadále se věnovat muzice pouze v Harleji. Hrát do Debustrolu se v té době nikdo nehrnul, a tak nezbylo nic jiného, než aby se Kollins vrátil k hraní na kytaru a po více jak patnácti letech kapela zase koncertovala jen ve třech. Tohle “oživení“ Debustrolu prospělo nejen u fanoušků, ale i uvnitř kapely, neboť ubylo přebytečných kytarových efektů a celkově se hudba zjednodušila. Všechno nasvědčovalo tomu, že se Debustrol vrátil zpátky do osmdesátých let, což se potvrdilo hned v roce 2003, kdy znovu vyšlo demo „Vyznání smrti“ na CD.

Při skládání nového materiálu se čím dál víc projevoval fakt, že ve třech to prostě nepůjde, proto se kapela pustila do hledání nového kytaristy. Jedním z oslovených byl starý známý Trifid, Ten sice nabídku považoval za vtip, ale i přesto se těsně před natáčením rozhodl přidat. Natáčet se začalo v lednu 2005 v pražském studiu u Standy Barocha, který na natáčení samozřejmě nemohl chybět. S příchodem jara, přesněji 21. března 2005 se na trh dostalo nové studiové album „Přerushit“.

Po pohádkovém intru o princezně album otevírá titulka, která svým vyloženě náročným textem: „Přerušit sekerou na dvě části…“ a pískavým kytarovým sólem definuje styl, ve kterém se deska bude držet. Následující „Masoterian“ je snad každému fanouškovi Debustrol dobře známá. Je v ní všechno, co se po kapele chtělo, od neúprosných bicích, tvrdých kytarových riffů až po zvuky motorové pily, která hraje na živých vystoupeních Debustrol velkou roli. Před koncem první poloviny desky stojí devítisekundový „Rozkaz“ zabíjet, který je okamžitě následován vykonáním v podobě „Likvidace“. Této písni nejvíce dominují hluboké kytarové a basové riffy s pozvolným zpěvem, který ovšem často přechází v neurvalý řev.

Druhá polovina desky je o něco slabší, ale i tak zábavná. Uvádí ji píseň „Temnoidní“ s výraznými činely, zajímavými přechody temp a kytarovými mezihrami. Trochu punkového vlivu je cítit ze zběsilé skladby „Semtexman“, ve které Kolinss sype slova jedno za druhým. Jednou z nejdůležitějších písní desky je „Nozdrametal“ s jednoduchým motivem a dobře zakomponovaným textemv jejímž závěru zazní hlas bubeníka amerických punk rockových Ramones Markyho Ramoneho. Závěr alba představuje klidnější tečka za předchozím zběsilým tempem alba v podobě skladby „Smrtosabat“, svým pojetím hodně připomínající píseň „Barbecue“ z předešlé desky. Rozdílem je jen to, že se „Smrtosabat“ trochu rozjede a v refrénu dojde na sborový zpěv.

Deska „Přerushit“, spolu se znovuvydáním dema „Vyznání smrti“, představuje návrat Debustrol ke kořenům. Kapela upřednostnila samotnou hudbu před efekty a umělým vylepšováním, doprovázejícím předešlé album „Steak“. Necelé čtyři roky mezi posledními alby kapele prospěly a nápaditost na desce nechyběla, nicméně zejména zásluhou textů byl „Steak“ o něco povedenějším zářezem.

Jaroslav Hubka             


debustrol.cz

YouTube ukázka - Masoterian

Seznam skladeb:
1. Přerushit
2. Masoterian
3. Trendshit
4. Superkosti
5. Rozkaz
6. Likvidace
7. Temnoidní
8. Semtexman
9. Lebkokult
10. Nozdrametal
11. Kryplstar
12. Smrtosabat

Sestava:
Kolinss – zpěv a kytara
Trifid – kytara
Zed – baskytara
Skull II – bicí

Rok vydání: 2005
Čas: 37:38
Země: Česká republika
Žánr: Thrash metal, Ultra Mosh

Diskografie:
1991 - Neuropatolog
1992 - Svět co zatočí s tebou
1994 - Chytrá past
1995 - Vyhlazení
1998 - Pád do hrobu mrtvol
1999 - Apokalismus
2001 - Steak
2005 - Přerushit
2009 - Rwanda
2016 - Válka

Související články

Foto: Honza Šindelář


Vydáno: 20.02.2020
Přečteno: 4134x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
TradiceDalší extrémní...20. 02. 2020 8:44 David Svoboda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10316 sekund.