RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEBUSTROL - Válka

Dlouhotrvající pauzu, která přišla po vydání předposlední studiovky, Debustrol ukončil po pro kapelu netypicky dlouhých sedmi letech. V době mezi lety 2009 a 2016 se Kolinss a spol. soustředili na koncertování, propagaci a tvorbu nového materiálu. Debustrol se také v tomto období dočkal jubilejního čtvrtstoletí na pomyslném trůnu českého thrash metalu. Co se “novinek“ týče, tak ven se v roce 2011 dostal pouze oficiálně vydaný živák „Vyznání smrti live“. Rok před jeho uveřejněním kapelu opustil bubeník Libor Fanta (Skull II), který v Debustrolu působil už od dob desky „Apokalismus“, nadále se věnuje muzice jen s kapelou Harlej, do které přišel spolu s Kolinssem a Volákem. Na volné místo na stoličce za bicími krátce po odchodu Skulla II, znovu usedl někdejší bubeník Debustrol – Herr Miller.

S rokem 2016 přišlo prolomení tohoto “status quo“. Fanoušci, kteří na novou desku českých Antikristů čekali jako na smilování ďábla, se konečně dočkali, protože 27. října 2016 spatřila světlo světa nahrávka nesoucí název „Válka“. Nahrávání sice nebylo tolik pohodové, jako to měla kapela ve zvyku, jelikož se natáčelo už od roku 2015, ale zase se dá konstatovat, že obtíže i dlouhá pauza se opravdu vyplatily. „Válka“ je přímým tunelem do minulosti, přesněji do období převratu, kdy po pódiu běhali šílenci Kolinss, Melmus, Trůka, Trifid, Charvos a Cizák, kteří se v textech nebáli opřít do čehokoliv, co se jim zrovna nelíbilo.

Není divu, že je novinka často spojována s kultovním „Neuropatologem“, vždyť (kromě skoro stejné délky), sedí i počet titulů na desce. Hned v úvodní „Vraždící kov“ je jasné, kam se posluchač dostal - po pomalu se rozjíždějící půl minutce přijde okamžitá řežba spolu s velice dobře nahraným zpěvem, jehož kvalita se udrží na celé desce. Pozornější posluchač také pozná, že rapidně ubilo zbytečných efektů a Debustrol se vrátil k jednoduchým, ale účinným riffům. „Kultovní revoluce“ je v podstatě svým námětem stejná, jako otevírák desky. "Nasrat vám všem" je jednou z největších hitovek desky, a to hlavně kvůli textu, který si opravdu nebere servítky: „Náboženská víra je deviantní řád, narouhá se děvka jak kurva posedlá. Káže svoje moudra, tím já pohrdám, černoprdelníci tu poletujou dál. Nasrat vám všem.“

Připomenutím prvního dema „Vyznání smrti“ z roku 1988 je píseň „Apokalypsa II.“, Aktuální verze opět drží tempo předešlých skladeb a původní počin z osmdesátých let nijak nezastiňuje. Titulní „Válka“ působí trochu Slayerovsky, nejvíc jako z poslední desky „Repentless“, ovšem není se čemu divit, kým jiným by se kapela měla nechat inspirovat, než samotnými průkopníky thrash metalu? Dalším z největších tahounů desky je skladba „Zakuklenci“, která získala na oblibě také díky tehdejší napjaté světové situaci. Písni dominuje “arabská“ mezihra, která podtrhuje téma písně. Když k tomu všemu připočteme nápaditý text a dobré riffy, zjistíme, že bude na koncertech dlouho znít. „Genocida“ žádného z fanoušků kapely textově nemůže překvapit, ovšem ústřední riff doplněný bicími skladbu posouvá na úplně jinou úroveň.

Zatím poslední studiové album Debustrol jasně ukázalo, že kapela, má rozhodně co nabídnout. Desce prospěla delší přestávka i omezení efektů na minimum, čímž kapela potěšila své dávné fanoušky. Nezbývá, než doufat, že se řezníci Debustrol ještě na nějakou tu desku zmůžou.

Jaroslav Hubka             


debustrol.cz

YouTube ukázka - Zakuklenci

Seznam skladeb:
1. Vraždící kov
2. Kultovní revoluce
3. Nasrat vám všem
4. Apokalypsa II.
5. Primitivně
6. Válka
7. Hlavně ne o lásce
8. Bůh patří mně
9. Zakuklenci
10. Genocida
11. Playbackshit

Sestava:
Kolinss – zpěv a kytara
Trifid – kytara
Zed – baskytara
Herr Miller – bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 36:20
Země: Česká republika
Žánr: Thrash metal, Ultra Mosh

Diskografie:
1991 - Neuropatolog
1992 - Svět co zatočí s tebou
1994 - Chytrá past
1995 - Vyhlazení
1998 - Pád do hrobu mrtvol
1999 - Apokalismus
2001 - Steak
2005 - Přerushit
2009 - Rwanda
2016 - Válka

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.02.2020
Přečteno: 4947x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nátěr, skvělej...28. 02. 2020 14:55 Sagi
Zakuklenci jsou,...27. 02. 2020 13:07 T.André Fló
tak " Válka " není ve sklepě.Koupil jsem si...27. 02. 2020 12:08 lukáš
Po 20 letech...27. 02. 2020 10:08 Avram
Tak tohle už opět...27. 02. 2020 7:46 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08945 sekund.