Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HALÉN - Idleness

Zatímco švédská powermetalová kapela Insania Stockholm už více než třináct let nevydala studiové album (novinka by podle všeho měla vzniknout letos, ale kdo ví), její bývalý frontman, zpěvák a vášnivý motorkář Ola Halén nachystal již druhou sólovku. Halénův debut "Nackskott" z roku 2016 střežím ve své sbírce jako velmi vzácný klenot a již nyní mohu napsat, že s novinkou "Idleness" budu zacházet úplně stejně.

Olův hlas pro mě byl vždy velmi přitažlivý, tento švédský umělec, který si je schopný všechno stvořit svépomocí (pouze mastering a cover-art zastali Halénovi kamarádi), má navíc schopnost míchat melodie přesně v tom poměru, který se velmi blíží k mému krevnímu řečišti. Občas se nechá inspirovat Tolkkim, někdy zavzpomíná na svoji minulost s Insanií, osobitost je nicméně nepochybná a hlavně dává najevo, že si Ola neskládá jen tak z přemíry volného času, ale že jsou jeho písně promyšlenou a mnohdy velmi niternou záležitostí.

O této skutečnosti nejprůkazněji vypovídají poklidně plynoucí pasáže, jaké slyšíme ve skladbách "Tears", "Labyrinth" nebo "AnyMore". Niterná, chvílemi až noirová atmosféra je nicméně vždy povznesena grandiózním melodickým klenutím, které dokazuje, že v mistrově duši vítězí světlo nad temnotou. Album nabídne i střednětempé momenty s progresivními či jinými subžánrovými prvky, jež jsou dobře známy z Halénova projektu Shadows Past, tentokrát jsou však v menšině a v podstatě omezené na songy "Empire" a "Labyrinth", zbytek kráčí v powermetalových šlépějích, občas až nečekaně rozjuchaných.

Rámec kompozice "There´s no Use" by díky orchestrálnímu aranžmá mohl klidně vězet na libovolném kotouči rakouských Serenity, svižné a hlavně neodolatelně vyoblené sloky ale rychle připomenou Halénův autorský fortel. Svižně ke svému cíli pádí rovněž položky "Daydream", "Dreams" nebo závěrečná "Blown Away", která je esencí optimistického a šmrncovního poweru. Švédský hudebník nezklamal. Možná bychom mohli namítnout, že svoji tradiční skladatelskou taktiku tentokrát neobohacuje ničím překvapivým a že by nebylo od věci více tvůrčí hravosti. Tahle hra na jistotu mi ale vždy bude xkrát milejší, než kdyby se umělec rozhodl, že své duševní pochody předhodí posluchačům v nějaké experimentální pseudoartové formě. Obyčejný, nekamuflovaný, ale o to upřímnější skladatelský přístup, právě tím Halén dlouhodobě boduje, přičemž jeho nová sólovka není výjimkou.

Petr Štěpnička             


FB HALÉN

YouTube ukázka - teaser

Seznam skladeb:
1. There´s no Use
2. Daydream
3. Tears
4. Empire
5. Labyrinth
6. Dreams
7. AnyMore
8. Wonders
9. Blown Away

Sestava:
Ola Halén - vše

Rok vydání: 2020
Čas: 39:55
Mix: Ola Halén
Mastering: Roelof Klop
Země: Švédsko
Žánr: melodický power metal

Diskografie:
2016 - Nackskott
2020 - Idleness

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.04.2020
Přečteno: 3644x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Je faktže debut je...9. 04. 2020 20:51 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09048 sekund.