ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Martin DROBNÝ (VANAHEIM) - Proces do samotného vydání desky je dlouhá a složitá cesta, navíc, když to nechcete odfláknout

Čas někdy může být nepodstatná veličina, ovšem jak vyřešit otázku oslav svého výročí, když přesné datum vzniku kapely je otázkou polemiky uvnitř v kapele? Čtyřčlenná formace Vanaheim z Chlumce nad Cidlinou si s touto drobností zjevně poradí, vždyť v nedávném období musela řešit závažnější (a tradičnější) otázky života kapely - změny v sestavě, nabourání plánů na vydání nového alba, či jeho plánovaný křest. Co se aktuálně děje ve Vanaheim přibližuje kytarista Martin Drobný.

V letošním roce slavíte svoji první pětiletku, chystáte k tomuto výročí pro fanoušky něco speciálního?
To je tak trošku naše vnitřní rozepře, zda kapela vznikla v prosinci 2015 nebo 1. ledna 2016. (smích) Ale skutečně pětileté výročí spadá až na rok příští, kdy chystáme spoustu překvapení. Tak je určitě se na co těšit.

Pro letošní rok jste oznámili vydání třetího alba. Můžeš o téhle nahrávce už něco bližšího prozradit a porovnat ji s vašimi předchozími nahrávkami? Ovlivnilo koronavirové období temna vznik nové desky?
Myslím se, že (ne jenom nám) letošní covidová krize pozastavila některé plány a mezi nimi bylo samozřejmě i vydání nové desky. Celý proces až do samotného vydání desky je dlouhá a složitá cesta, navíc, když to nechcete odfláknout. A covidová krize se na tom všem pochopitelně dost podepsala, desku díky tomu vydáme až příští rok, a to někdy koncem jara či začátkem června. Nicméně máme pro fanoušky náhradní plán. V den původně plánovaného křtu 15. 8. 2020 v Městci Králové proběhne akce společně s Alžbětou, na které představíme nejen naši show, ale i limitovanou SP edici se třemi novými skladbami. Navíc prvních 200 návštěvníků dostane u vstupu CD zdarma! Oficiální křest nového alba je pak plánovaný na 12.6.2021.

Před nedávnem se na vašich stránkách objevilo oznámení o tom, že Vanaheim začínají působit v nové sestavě. Co vedlo k těmto změnám a jaké se v kapele vlastně odehrály?
Vlivem osudu a bohužel zdravotních komplikací zpěváka Radka jsme byli nuceni se „zvednout“ a oslovit někoho, s kým bychom mohli dál pokračovat, takže do kapely přišel Miloš Koblmüller.

Jak se projeví změna v sestavě, zapojil se novic Miloš již do tvorby nových skladeb nebo jde ještě o písně z doby předchozí?
Skladby jsme měli připravené ještě před příchodem Miloše, ale na dalších skladbách se podílet už zřejmě bude. Zájem je zde poměrně velký! (smích)

Jak jsou vlastně u Vanaheim rozděleny „autorské pravomoce“, podílí se na skládání jedna dominantní osobnost, nebo jde o společné dílo?
Už na úplném začátku jsem se rozhodli uvádět všechny naše songy jako společné dílo, a tak budeme i pokračovat.

Předchozí album vznikalo ve studiu Benas, nová deska se rodí na stejném místě. Čím tě oslovuje práce tohoto studia? Jdete do studia s jasnou představou, jak by měla vaše deska znít, nebo dáváš radši přednost tomu nechat se vést a směrovat někým zvenčí?
S Mílou Sládkem je v tomto směru velmi dobrá spolupráce. Rozumí skvěle muzice, kterou děláme, a naše názory se v tomto směru skoro nikdy nerozcházejí. Navíc nám občas pomůže jako producent. Poprvé jsme do tohoto studia šli s tím, že chceme dobrý zvuk desky, a volba se jednoduše vyplatila.

K předchozí desce jste udělali svůj videoklip na skladbu „Boj s osudem“, chystáte podobný krok i k nové desce?
Nový klip je už je dokonce v přípravách a co nevidět začneme točit. Chceme využít právě už nově nahraných skladeb a potom k nové desce samozřejmě nové klipy přibudou též.

Jak bys charakterizoval vaši tvorbu někomu, kdo o Vanaheim dosud neslyšel? Co tebe nejvíc oslovuje na vikingské tématice? Je to téma, které prožíváš jen pasivně nebo už jsi absolvoval nějakou cestu do Skandinávie, aby sis na tohle téma i osobně sáhl?
Melodický heavy metal s vikingskou tematikou a skvělou show. Zajímavá mi přijde severská mytologie, s ní spojené světy a postavy, které do ní patří. Zatím je to téma, které prožívám pasivně. Je totiž kolem mne spousta přátel, kteří jsou se Skandinávií spojeni dost aktivně, a nejsem v kapele jediný, kdo už nějakou dobu plánuje výpravu do těchto zemí…

Jaké jsou nejbližší plány Vanaheim?
V první řadě to bude klip, potom dokončit chystanou desku. Tu potom náležitě okřtít. Dále nás čeká vystoupení na dalším ročníku Master of Rock ve Vizovicích v roce 2021.

Moje závěrečná otázka je obligátní – je nějaká otázka, na kterou jsi dosud neodpověděl, ale přitom by tě potěšilo, kdyby se na ni někdo zeptal?
Vše podstatné bylo již řečeno, rádi se společně se všemi potkáme na našich koncertech.

Savapip             


www.vanaheim.cz

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.06.2020
Přečteno: 906x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10244 sekund.