DEEP PURPLE - Made In Japan
Přiznám se, že já z Made In Japan až tak na větvi...

DEEP PURPLE - Made In Japan
obsahuje neodolatelné verze slavných hitů a ze...

DRAGONFORCE - Warp Speed Warriors
Hlavne Sonic Firestorm je asi nej deska.. Meli by...

VADER - Welcome to the Morbid Reich
hledej líp :-)

VADER - Welcome to the Morbid Reich
skvělá deska a ještě lepší teprve přijde...nikde...

DRAGONFORCE - Warp Speed Warriors
Od Dragonforce rozhodně doporucuji první dvě...

DRAGONFORCE - Warp Speed Warriors
Letošní rok je na powermetalová alba poměrně...

Ace FREHLEY - 10.000 Volts
Chybí jen kousek k dokonalosti. Slabá je snad jen...

Bruce DICKINSON - The Mandrake Project
...s odstupem dávám rovných 10.

CAVALERA - Schizophrenia
U Bestial a Morbid jsem to bral, kultovní...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




IVANHOE - Blood And Gold

Němečtí Ivanhoe v příštím roce oslaví už své pětatřicáté narozeniny. Prakticky po celou tuhle dobu jsou řazeni do progresivního metalu, i když příznivcům vrcholných představitelů tohoto žánru by to mohlo leckdy připadat jako celkem vydařený vtip. Letošní osmé album „Blood And Gold“ by v téhle anekdotě mohlo být vydařenou pointou. Pointou proto, že napasovat Ivanhoe do tohoto žánru může být čím dál obtížnější, neboť technicky sice vytříbené, ale skladby, v nichž se Ivanhoe jen dvakrát přehoupnou přes pět minut, a v nichž kapela občas zachází leckdy až k lehké písničkovosti, milovníkům sáhodlouhého kličkování asi do vzorce úplně zapadat nebudou, vydařenou proto, že i na tomto albu se najde řada kousků, které chytnou nejenom za uši, ale i za srdce.

Největší zásluhu na tom mají skvěle dramatické kytary. Ty ve většině skladeb malují velmi povedené melodie, vytváří silnou atmosféru a střílí zajímavé motivy i riffy. Pod pojem „většina skladeb“ by se daly zahrnout všechny ty, ve kterých se Ivanhoe více méně drží proklamovaného stylového kopyta. Přimíchávají do něj hromadu power metalových či hevíkových odlehčovadel (zavětřit by mohli třeba příznivci Lanfear, od kterých, jak se zdá, se už dalšího díla zřejmě nedočkáme, a jejichž klávesák Richie Siebel už nějaký rok prohání černobílé klapky právě v Ivanhoe), takže úvodní výrazně písničková „Midnight Bite“, méně optimistická a díky tomu o ždibec syrovější „Broken Mirror“, proměnlivá „Solace“, jejíž kouzlo leze na povrch především ve svižnějších pasážích, či napínavé finále „Perfect Tragedy“ ukazují, že pokud Ivanhoe dají přednost akčnější kobyle a přitom kytary vytlačí do popředí, zní jejich hudba velmi šťavnatě. Ne že by v pomalejších a přemýšlivějších pasážích o šťávu úplně přišli, nicméně náladový zlom, který jimi vytváří, je hodně kontrastní a ne vždy úplně kompatabilní. Kam až Ivanhoe touhle cestou mohou zajít, nejlépe ukáže první vydaný cover v historii kapely, ke kterému si kapela vybrala popovou melodii „If I Never Another Song“ z dílny Uda Jürgense, v němž je sice zjevná snaha kapely o adaptování písně do svého výrazu, nicméně popový sound (navíc hozený doprostřed alba) funguje trochu jako pěst na oko. Z těch kontrastních věcí daleko snadněji zapadne křehoučká duetovka s vokální výpomocí Yvonne Luithlen, i vláčná „Shadow Play“, ve které své přirozené barvy Ivanhoe zpestří velmi účelně využitým saxofonem.

Pokud jste nabyli dojmu, že „Blood And Gold“ nemusí být stoprocentně konzistentní dílo, nejste úplně na špatné cestě. Ivanhoe se podaří album udržet pohromadě, nicméně do tohoto světla zapadá i fakt, že velebené kytary nahrával nejen současný kytarista Lars Vögtle, ale i Chuck Schuler, který už řady kapely opustil a bicí jsou dílem Mathiase Biehla, který své působení v kapele ukončil již před sedmi lety a aktuálně zaskočil za stálého bubeníka Bernda Heininga. Pestrý život, pestré album, které v konečném součtu nevychází pro Ivanhoe vůbec špatně.

Savapip             


www.ivanhoe.de

Youtube ukázka - Midnight Bite

Seznam skladeb:
1. Midnight Bite
2. Broken Mirror
3. Fe infinita
4. Blood and Gold
5. Martyrium
6. If I Never Sing Another Song
7. Solace
8. Shadow Play
9. Perfect Tragedy

Sestava:
Alexander Koch - zpěv
Lars Vögtle - kytara
Giovanni Soulas - baskytara
Richie Seibel - klávesy
Bernd Heining - bicí

Hosté:
Chuck Schuler - kytara
Mathias Biehl - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 38:33
Label: Massacre Records
Země: Německo

Diskografie: 1994 – Visions And Relity
1995 – Symbols Of Time
1997 – Polarized
2005 – Walk In Mindfields
2008 – Lifeline
2013 – Systematrix
2015 – 7 Days
2020 – Blood And Gold

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.07.2020
Přečteno: 1154x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10853 sekund.