MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




POWER 5 - Symbol

A zase to zabralo čtyři roky. A stejně jako poprvé u takhle dlouhé pauzy, toto období přineslo pro Power 5 významný posun. Stylovou proměnu (i v této oblasti k určitému vývoji došlo) však tentokrát přebila personální revoluce. Kapela mezi alby „Minuty věčnosti“ a „Symbol“ musela překonat nejen fázi, kdy se rozešly cesty bratrů Škrabalových se zbytkem dosavadní party, ale kdy se ruku v ruce s tím prakticky veškeré významnější aktivity kapely zastavily. Bylo by odvážné tvrdit, že s albem „Symbol“ začínali Power 5 úplně od nuly, dosavadní historii smazat pochopitelně nešlo a příznivci, kteří na Power 5 slyšeli během první etapy jejich života (obzvlášť tací, kterým seděly přístupnější skladby na druhém a třetím albu), mohli celkem snadno zaplout do novinky. Kromě toho, že na ní dostaly přednost kytary a klávesy byly zatlačeny do pozadí, jela v podobných intencích, jako předchozí alba.

Důvod posunu ve zvuku je prostý – sestava Power 5 se ustálila na kvartetu. Černobílé klapky si vzal na starost pouze hostovsky Petr Palacký, a v tomto postavení klávesy už (s výjimkou dosud posledního vydaného alba „Talisman“) zůstaly. Daleko důležitější se ukázal příchod kytaristy Lukáše Langera a basisty Jiřího Jagoše, už jen z toho důvodu, že v tomto složení to Power 5 táhnou do současnosti. Album „Symbol“ dva nováčky představilo v hodně barevné poloze – sóla Lukáše Langera jsou jedním ze zásadních bodů desky (dokáže zachránit třeba i neohebnou „Teď jen teď), syté nazvučení pak umožňuje vcelku bez námahy sledovat i baskytaru. Těžko říct, nakolik v tomto případě zafungoval frontmanem Olinem v minulosti přiznaný význam čerstvé muzikantské krve, obzvlášť když původní podoba některých písní je přiznána ještě bývalé sestavě. Faktem však zůstává, že album „Symbol“ lze označit za jedno z „nejhitovějších“ (ne-li vůbec to nejhitovější) alb Power 5.

Samozřejmě s dovětkem, že hitovost v případě této kapely je vytrvale posunuta do trochu neprostupnějších sfér a výraznější proniknutí písní do krve vyžaduje větší trpělivost. Nicméně „Zlé věty“, zásluhou silného refrénu a výrazného kytarového sóla výkladní skříň osobitého výrazu kapely, jen těsně následována titulní šlapavou a zpěvnou přímočarkou s alarmujícím intrem, syrovější „Spoustou jmen“ s kousavým riffem (oběma skladbám ohromně prospívá krátký náladový zvrat), strhující finále „Zachovat styl“ s decentně civilním atmosférickým úvodem, vypointovaným jasným sloganem a dominantním kytarovým sólem, či dojemná balada bez plačtivost „Protihráč“ (zachovávající si atmosféru i v bonusové instrumentálce), jasně dokazují, že nová sestava si k sobě cestu našla poměrně snadno.

Snad i proto se na dalším albu „1791 – Tvoje zem“ Power 5 pustili do ambiciózního monotématického alba, zaměřeného na téma středověkého života na Valašsku, které v základních kladech i záporech poměrně přesně kopírovalo první nahrávku v nové sestavě.

Savapip             


www.power5.cz

YouTube ukázka - Symbol

Seznam skladeb:
1. Symbol
2. Spousta jmen
3. Drsný kraj
4. Stoupej vzhůru
5. Zlé věty
6. Protihráč
7. Led plný brázd
8. Mračna jdou
9. Teď jen teď
10. Zachovat styl
11. Protihráč (instrumentál)

Sestava:
Olin Škrabal - zpěv
Lukáš Langer - kytara
Jiří Jagoš - baskytara
Milan Škrabal - bicí

Host:
Petr Palacký - klávesy

Rok vydání: 2001
Čas: 49:21
Země: Česká republika

Diskografie:
1997 – Progres Time
2001 – Cesta proti času
2003 – Minuty věčnosti
2007 – Symbol
2010 – 1751 – Tvoje zem
2012 – Power 5
2016 - Talisman

Související články


Vydáno: 30.07.2020
Přečteno: 1523x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
aha dík myslel...2. 08. 2020 23:10 dobrý
nepřeskočili, už...31. 07. 2020 16:45 Savapip
nepřeskočili jste...31. 07. 2020 10:40 dobrý


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09838 sekund.