RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ENSIFERUM - Thalassic

Po obvyklé tříleté odmlce se finští válečníci Ensiferum hlásí s již osmou řadovou deskou a opět s jednou změnou v sestavě. Až trochu zvláštně působí fakt, že zatímco pánská část ansámblu zůstává již patnáct let neměnná, dámy se v kapele střídají jak na běžícím pásu. Ani harmonikářka Netta Skog se v souboru dlouho neohřála. Krátce po vydání předchozí desky „Two Paths“ ji na turné nahradila Laura Dziadulewicz, ale ani ona v kapele natrvalo nezůstala. Finové se totiž rozhodli udělat ze své formace čistě mužskou záležitost a tak se pátým do party stal klávesák Pekka Montin, který zásadním způsobem vypomohl i se zpěvem. Jeho krásný čistý vokál je tak ozdobou téměř všech písní na albu.

Ensiferum nejsou zrovna typem kapely, která by si potrpěla na hudební vývoj či experimentování. Už od prvního eponymního alba mají tito Finové jasně daný styl, ze kterého uhýbají jen zcela výjimečně a navíc jen v rozmezí stylových mantinelů. Novinka tedy (stejně jako její předchůdkyně) nabízí chytlavou folk metalovou jízdu, občas i v pěkně divokém tempu, kde nechybí široká paleta lidových nástrojů, propracované orchestrace ani mohutné chorály. Jediným novým prvkem tak zůstává již zmíněný hlas Pekka Montina, který se s hlavním křiklounem Petri Lindroosem skvěle doplňuje.

Nahrávku, jejíž název odkazuje na mořskou či oceánskou tématiku, což je společné pojítko všech skladeb, tradičně otvírá intro „Seafarer´s Dream“. To ovšem ve srovnání se svými předchůdci působí až přespříliš obyčejným dojmem. Následující hymna „Rum, Women, Victory“ dá díky svému pekelně rychlému tempu a silně návykové melodii vzpomenout na pecky jako „Two of Spades“ či „God Is Dead“ z předešlých desek. Vhodnější píseň pro natočení klipu kapela vybrat nemohla. Skvěle působí i druhá (tentokrát pro změnu střednětempá) klipovka „Andromeda“. Její dominantou je vokální spolupráce Petriho Lindroose a Pekka Montina. Na kooperaci těchto dvou hlasů stojí i skladba „Run from the Crushing Tide“, která oslní hlavně energií napěchovaným refrénem. Pestrou směsici folkových prvků přináší „Midsummer Magic“. Skladba se z počátku tváří jako klasický americký country song, ale ve finále nabídne i něco z tradiční východoslovanské hudby, to vše samozřejmě v kombinaci s metalem. Zbylé písně (včetně závěrečné devítiminutovky „Cold Northland“) bych označil jako typické Ensiferum, kapela servíruje vše, na co jsme od ní zvyklí. To, že občas zazní melodie, kterou už jsme od finského kvinteta v minulosti slyšeli, bych vůbec neřešil. Vždyť s tímto nešvarem se pánové potýkají už od svých začátků. Na druhou stranu musím zmínit, že na novince nenajdeme ani jeden vyloženě nudný moment. K tomu dopomáhá i přiměřeně zvolená stopáž nahrávky, která je se svými necelými čtyřiačtyřiceti minutami druhým nejkratším počinem v diskografii kapely.

Stručně a jasně by se „Thalassic“ dala označit jako standard. Tedy podařená nahrávka, která chutě skalních fanoušků dosyta uspokojí, přestože nepřináší vůbec nic nového. Po stránce kvality se drží na stejné úrovni jako její dvě předchůdkyně. Ensiferum tak dokazují, že po čtvrtstoletí na scéně nehodlají ustoupit z vydobytých pozic ani o milimetr.

Moloch             


ensiferum.com

YouTube ukázka - Andromeda

Seznam skladeb:
1. Seafarer´s Dream
2. Rum, Women, Victory
3. Andromeda
4. The Defence of the Sampo
5. Run from the Crushing Tide
6. For Sirens
7. One with the Sea
8. Midsummer Magic
9. Cold Northland (Väinämöinen Part III)

Sestava:
Petri Lindroos - kytara, zpěv
Markus Toivonen – kytara, zpěv
Sami Hinkka – baskytara, zpěv
Pekka Montin - klávesy, zpěv
Janne Parviainen - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 43:46
Label: Metal Blade Records
Země: Finsko
Žánr: Folk metal

Diskografie:
2001 – Ensiferum
2004 – Iron
2007 – Victory Songs
2009 – From Afar
2012 – Unsung Heroes
2015 – One Man Army
2017 – Two Paths
2020 - Thalassic

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.07.2020
Přečteno: 2732x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
ThalassicTak, tak. Je to...20. 08. 2020 13:47 David
Nové albumNové album...3. 08. 2020 12:22 Walram


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12351 sekund.