RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PANYCHIDA - Gabreta Aeterna

Plzeňská formace Panychida na sebe upoutala pozornost již svým prvním počinem „Paganized“, přičemž jeho následovníci „Měsíc, les, bílý sníh“ a hlavně „Grief for an Idol“ této pohanské tlupě pozici na folk-blackovém poli upevnily. Jenže s příchodem sevřenějšího alba „Haereticalia – The Night Battles“ bylo jasné, že Panychida nechce zabřednout na jednom bojišti a že se chce od folkařin posunout někam dál. Ano, správně, na novém „Gabreta Aeterna“ budete už píšťalky hledat opravdu marně.

Zprvu by se mohlo zdát, že Panychida (opět) vsadila na blackovou jízdu, kterou překvapivě neprovází skřípavý ječák ani hluboký chrapot, nýbrž blackový vokál narativní, jímž se zdůrazňuje obsah lyrické linky. Ta vypráví o staré Šumavě (deska v tomto kraji byla i nahraná) a dávném náročném životě tamních obyvatel. Chybějící Vlčákův klasický ječák střídající se s chrapotem možná trochu zamrzí, avšak „Gabreta Aeterna“ byla zamýšlená jako album vyprávěné, a tak to musíme brát. Blackovou strunu s riffáží skandinávského šmaku divoce hobluje „Bílý Samum“ (ten samý severský odér vane i z „Abele“) a po kratičkém mluveném úvodu „Krajina“ (na který později navazuje vyprávěné intermezzo s podkresem jemné kytary a zurčícího potůčku „V dnešní zbahnělé době…“) fošnu otevírá příjemně svěže. Jenže v černých podzemních vodách pánové moc dlouho nevydrží a v „Nikoho pán, nikoho sluha“ se opět ruku v ruce s narativním vokálním průvodcem misky vah mnohem více nakloní k heavíku. Powermetalové pochodové tempo a povaha kytar v „Trampus – o samotě a smrti v odlehlých končinách“ pro změnu vyvolávají podezření, že se k Panychidě potajmu přikradli němečtí Helloween.

Rozmáchlou pohanskou výpravnost s rozpínavou atmosférou známou ze skvělého alba „Grief for an Idol“ vyvine až na houpavé kytaře se kolébající „Válečná běsnění připravující krajinu šumavskou o její syny a uvádějící v svár místní lid“, která oproti většině ostatním sevřenějším kouskům svou náruč doširoka rozevře a poskytne několik silných momentů, jako je ten, kdy epické soundtrackové intro schlamstnou blast beaty anebo ten, kdy razantně zařve impozantní vícehlas. Šumavskou zimu působivě představuje kroky v čerstvě nasněženém prašanu uvedená a blackově ošetřená „Todesmarsch“, ze které perfektně sálá syrový chlad a chmur smrti. V obdobně mrazivém duchu je i druhá panychidí epika (vedle „Válečných běsnění“), jež se nalézá na samém konci desky. Slovem stařenky, nepřízní počasí, kostelním zvonem a dramatickými verši v němčině začíná „Totenbretter“, aby povyprávěla děs nahánějící a do morku kosti neradostný příběh.

Z pagan metalu se Panychida přeorientovala spíše na počernělý heavy metal a ze silných rozpínavých atmosfér zbyly už jen záblesky. Nyní je pro to, abyste se Panychidě dostali pod kůži a odnášeli si z jejího víceméně introvertního díla zážitky, zapotřebí vynaložit větší úsilí a mít s ní více trpělivosti. Až potom zjistíte, že se jí na novém albu „Gabreta Aeterna“, jež v limitované edici doprovází kniha Michala Tomana „Volání šumavských samot“, nelehký život předků a jejich boj s nelítostnou smrtí zachytit povedlo.

Peťulín             


www.panychida.com

YouTube ukázka – Válečná běsnění

Seznam skladeb:
1. Krajina
2. Bílý Samum
3. Nikoho pán, nikoho sluha
4. Černou nocí míhá se černý stín
5. V dnešní zbahnělé době…
6. Trampus – o samotě a smrti v odlehlých končinách
7. Válečná běsnění připravující krajinu šumavskou o její syny a uvádějící v svár místní lid
8. Abele
9. Bludné ohně na stráních Hirschensteinských
10. Odkouzlení hvozdu Hercynského
11. Todesmarsch
12. Totenbretter

Sestava:
Vlčák – zpěv
Honza V. – zpěv, kytara
Sinneral – kytara, baskytara
Talic – baskytara
Sheafraidh – bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 54:27
Label: Epidemie Records
Země: Česká republika
Žánr: blackened heavy metal

Diskografie:
2007 – Paganized
2010 – Měsíc, les, bílý sníh ~ Moon, Forest, Blinding Snow
2013 – Grief for an Idol
2016 – Haereticalia – The Night Battles
2020 – Gabreta Aeterna

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.11.2020
Přečteno: 1313x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.45794 sekund.