DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PERSUADER - Necromancy

Když se před šesti roky vrátili na scénu po osmileté pauze švédští Persuader a představili své čtvrté album „Fiction Maze“, bylo to, jako by si jen odskočili na chvilku někam na panáka. Podařilo se jim stylem i kvalitou navázat na výborná tři alba, se kterými se na začátku tisíciletí velmi rychle dostali do povědomí příznivců akčního a melodického power metalu – rychlé kytary, velice zpěvné melodie, agresivita, hlas (a vlastně i hudební postupy) evokující mladá léta Blind Guardian. Mohlo se tedy zdát, že i kdyby Persuader odpočívali kdovíjak dlouho, nebude to mít na jejich výraz a formu vliv. Ale v období mezi albem „Fiction Maze“ a aktuální novinkou „Necromancy“ se svět přece jen hnul. Kytarista Emil Nordberg na adresu „Necromancy“ avizoval, že toto album představuje novou kapitolu, ve které jsou Persuader pravděpodobně nejagresivnější, bez toho, aby ve prospěch agresivity obětovali melodie. Z tohoto tvrzení lze spolehlivě vynechat pojem „pravděpodobně“ a z větší části i druhou polovinu věty.

V loňském roce se Persuader scvrkli na čtveřici. Sestavu opustil basák Fredrik Hedström, který to s kapelou táhnul od samotného začátku, a ještě dřív se vytratil kytarista Daniel Sundbom, jehož místo obsadil dlouholetý kytarista Nocturnal Rites Fredrik Mannberg. Ne snad, že by v tomto složení kapela sešlápla rychlostní pedál, vždyť i na předchozích nahrávkách Persuader letěli jako střela. Jejich zagresivnění jde spíš na vrub určité syrovosti a zjevné nechuti dotahovat do dřívější vzletnosti melodie. Není o ně kdovíjaká nouze, tohle poznávací znamení si Persuader přece jenom ponechali, ale prakticky ani v jedné položce z nich kapela nemá potřebu vymačkat veškerou šťávu a spíš je drží při zemi. Zkuste třeba „Black Waltz Death“, kde chybí jen ždibeček k bývalé akční vzdušnosti, ale současní Persuader prostě chtějí do příznivců tlouct a mlátit, než s nimi poletovat v melodických výšinách. Nemění se typické kurschovské zabarvení Carlssonových hlasivek ani jejich silná spolupráce se sbory, nechybí výborná kytarová sóla, neklesá všudypřítomný adrenalin, fungují občasné změny tempa i decentně náladotvorné klávesy. Nejedná se tedy o nějakou razantní změnu, ale pokud na předchozích deskách podělili Persuader příznivce agresivity a fanoušky melodií stejným dílem, tentokrát ten druhý tábor přišel trochu zkrátka.

Nekompromisní atak s podtitulem „zajatce neberem“. Mají-li Persuader otevřít novou (modernější, dravější a divočejší) kapitolu, jsou na ni dobře připraveni. Ovšem dilema, jestli za tenhle posun kapele zatleskat anebo zda želet částečného zahrabání přístupnějších cest, zůstává nerozseknuto. Což v konečném důsledku znamená, že Persuader vychrlili další povedenou desku.

Savapip             


FB PERSUADER

YouTube ukázka - Raise The Dead

Seznam skladeb:
1. The Curse Unbound
2. Scars
3. Raise the Dead
4. Reign of Darkness
5. Hells Command
6. Gateways
7. The Infernal Fires

Sestava:
Jens Carlsson - zpěv
Emil Norberg – kytary, baskytara
Fredrik Mannberg - kytara
Efraim Juntunen – bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 44:00
Label: Frontiers Records
Země: Švédsko

Diskografie:
2000 – The Hunter
2004 – Evolution Purgatory
2006 – When Eden Burns
2014 – The Fiction Maze
2020 – Necromancy

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.12.2020
Přečteno: 1913x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
No ty melodie tam...11. 12. 2020 7:46 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08691 sekund.