MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DREAM EVIL - United

Jako kdyby chtěli Dream Evil názvem svého čtvrtého alba „United“ všechny ujistit, že v kapele panuje naprostá soudržnost. Ono to nebylo úplně od věci. Nejdřív ze sestavy zmizel kytarista Gus G., který na rozdíl od švédské části kapely pobýval ve svém rodném Řecku a hlavně chtěl energii upřít na své Firewind. Vzhledem k tomu, že už před jeho oficiálním odchodem jej na pár koncertech nahradil Mark Black, nedalo hledání nástupce příliš mnoho práce. Složitější situace nastala v momentě, kdy Isfeldtovy zdravotní problémy na čas vyřadily zpěváka z provozu a protože už v té době se uvažovalo o tvorbě nového alba, vyvrcholily rozpory v kapele v odchod nejen Niklase Isfeldta, ale i basáka Petera Stalforse, přičemž náhradou za Niklase měl být Jake E (Dreamland, ex-Amaranthe). Vzbouřené vody se však poměrně rychle uklidnily a až na Guse G. se Dream Evil znovu sešli v původním složení. Jenže předtím, než se pustili do další práce, sbalil nejen fidlátka, ale i své nápady hlavní autor z předchozího alba Snowy Shaw. I náhrada za něj se našla poměrně snadno, Pat Power se s Fredrikem Nordströmem i s kapelou znal ze svého působení ve studiu Fredman a tak v nové sestavě stáli Deam Evil před obtížným úkolem – navázat na silný odkaz svých prvních desek.

Z pohledu dosavadní historie a úspěšnosti alb si zvolili tu nejsložitější cestu. Pokud lze v albu „United“ hledat pokračovatele některého z předchozích alb, nejblíž k němu má album „Evilized“. Dream Evil totiž znovu vsadili na přímočarost a houževnatost, zbavili se veškeré vzdušnosti a co hůř, téměř úplně rezignovali na ten pobavený úsměv, který prozářil album „The Book Of Heavy Metal“. Jakoby to najednou začali kluci brát příliš vážně. Bylo jasné, že Dream Evil neudělají technicky špatnou desku, stejně tak se nedalo pochybovat o tom, že by se na albu nenašly dobré nápady, takže „United“ je z pohledu metalového fanouška solidní album, které dostatečně zasytí, jenže v kontextu diskografie kapely se právě tahle deska stala zlomem, od kterého už šla forma kapely pozvolna dolů.

Album poměrně intenzivně vtáhne posluchače do děje silným a nadějným úvodem. Posléze se však Dream Evil trochu utaví v siláckém výrazu, který v závěru zase začne polevovat, takže „United“ celkem slušně graduje. Paradoxně nejsnáz do uší zapadne „Number One“, což je sympaticky poťouchlá a uvolněná předělávka skladby řecké popové zpěvačky Eleny Paparizou), bezprostřední šlapavka „Doomlord“ v sobě kombinuje důraz, melodičnost i silně chytlavý refrén, v živé speedovce „Falling“ Mark Black dokazuje, že je za Guse G. solidní náhradou, hutná riffovka s výhružným chorálem „Higher On Fire“ je skvělou ukázku toho, jakou sílu ve svém hlase chová Niklas Isfeldt, velmi dobře funguje i klenutý refrén v titulní „United“, či úvodní přímočará a trochu prvoplánová „Fire! Battle! In Metal!“.

Dream Evil zahráli na metalovou jistotu a přitom přestávali vyčnívat z davu podobně zaměřených kapel. Jejich výhodou zůstala schopnost napsat dobrou melodii, silné instrumentální výkony, průrazný zvuk a výborný Isfeldt. Rezultát je poměrně jednoduchý – kapele se podařilo zacelit díru po odchodu dvou velmi výrazných individualit a v pohodě se i vyrovnala i s personálním vlnobitím. Nahradit Snowyho Shawa po kompoziční stránce se ale ukázalo jako příliš velký oříšek.

Savapip             


FB DREAM EVIL

YouTube ukázka - Fire! Battle! In Metal!

Seznam skladeb:
1. Fire! Battle! In Metal!
2. United
3. Blind Evil
4. Evilution
5. Let Me Out
6. Higher on Fire
7. Kingdom at War
8. Love Is Blind
9. Falling
10. Back from the Dead
11. Doomlord
12. My Number One

Sestava:
Niklas Isfeldt - zpěv
Fredrik Nordström – kytara, klávesy
Mark Black - kytara
Peter Stålfors - baskytara
Pat Power- bicí

Rok vydání: 2006
Čas: 48:50
Label: Century Media Records
Země: Švédsko

Diskografie:
2002 – DragonSlayer
2003 – Evilized
2004 – The Book Of Heavy Metal
2006 – United
2010 – In The Night
2017 - Six

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.01.2021
Přečteno: 1589x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Skvele album....28. 01. 2021 11:02 sunstorm
Jednoduchá uderná...28. 01. 2021 9:35 mr.deadhead
to minstrell:...28. 01. 2021 6:04 Savapip
Mimochodem, u...28. 01. 2021 3:45 minstrell
Kapela se po...28. 01. 2021 3:42 minstrell


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.47538 sekund.