ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MAGIC OPERA - The Golden Pentacle

V italské formaci Derdian už delší dobu panuje jistý skladatelský rozkol. Zatímco kytarista a služebně nejstarší člen kapely Enrico Pistolese by chtěl směřovat více k progu, klávesák Marco Garau hodlá kráčet v powermetalových šlépějích, které Derdian udělaly. Situace došla tak daleko, že Marco založil vlastní projekt Magic Opera, v němž jeho skladatelství nikdo neomezuje a kde může dát naplno průchod svému autorskému cítění. Což v praxi znamená, že se může radovat každý, koho pravidelně strhávaly lehké skladby italských Derdian, a komu prapodivné progresivní odchylky nebyly nijak zvlášť po chuti.

Patřím mezi takové fanoušky a proto jsem Marcův debut vyhlížel s krkem napjatým jako strážící surikata. Bylo mi jedno, jestli to celé bude znít jako (Garaův) Derdian, přál jsem si naopak, aby tomu tak bylo co možná nejvíce. A stalo se. Koncepční album "The Golden Pentacle" nese od začátku do konce nejtradičnější odkaz italského autora, ani v nejmenším se nesnaží o nějaké experimenty, naopak vytěžuje osvědčený rukopis do posledního notové čárečky. Paradoxně v tomto ohledu působí pohled na sestavu, ve které figuruje dvojice Marcových spoluhráčů z domovské kapely, včetně, světe div se, Enrica Pistoleseho. Jeho úloha však tentokrát byla čistě řadová, postaral se tedy pouze o baskytaru a doprovodné vokály. Jinak jde ale o další faktické propojení s Derdian, k těm dalším můžeme přidat zpěváka Antona Darussa z progresivně/powermetalových Wings Of Destiny, jehož hlas nemá daleko k aktuálnímu pěvci Derdian, Ivanovi Gianninimu, a nakonec i zvukovou produkci, která zní úplně stejně, jako poslední čtyři řadovky italské kapely. K tomu se tím pádem váže i jediná vážnější výtka - sound je lehce přebasovaný a celkově je v něm ukryta o dost větší porce temnoty, než kterou by si Marcova tvorba zasloužila.

Tady jde především o lehkost a noblesu. Popis charakteru nejtypičtějších melodií je následující: linky naléhavě vystoupají k výšinám, aby poté s existenciální tragikou poklesly. Nasládlá emotivnost ovanutá šálou podzimní melancholie. Petr Hapka na metalu. Slyšíme to v úvodní titulce poprvé, a pak znova, a ještě jednou, a vlastně v každé písni několikrát. Tento tvůrčí vzorec - přirozeně využívající klávesové rejstříky - je snadno průhledný a pokud v něm někdo bude chtít hledat vykrádání, určitě jej žádný soud neodsoudí za pomluvu nebo lhaní. Jestli ale v onom identickém skladatelském tvaru a jeho jemných variacích nalézáme jedinečné, snad až fetišistické zalíbení, pak se nám prostě nemůže nikdy oposlouchat.

Souzní s tím střední tempa i rychlost, jež dodá melodiím náležitou chytlavost. Největší prostor pro tvůrčí vyjádření nicméně poskytují sóla. Italský autor dlouhodobě dokazuje, že instrumentální pasáže, předěly a mezihry zvládá jako málokdo jiný, naplno zde využívá cit pro souzvuk harmonií i nápaditou hravost, a debutové album jeho projektu není výjimkou. V téměř každé skladbě si můžeme být jisti, že sólové loubí nabídne cosi nečekaného, tu s ozvukem baroka, tu s kouskem sardinského slunce, jindy s příchutí dráždivého tanga, vždy však mimořádně atraktivního a strhujícího. Marco Garau zkrátka nezklamal a v tělese Magic Opera (jež nemá, pravda, s operou nic moc společného) si splnil tvůrčí sen. A nejen sobě, ale také všem, kdož mají v lásce jeho jedinečný rukopis.

Petr Štěpnička             


www.magicopera.it

YouTube ukázka - Free Again

Seznam skladeb:
1. The Golden Pentacle
2. Elixir Of Life
3. Keepers Of The Night
4. Never-Ending Pain
5. Fight For The Victory
6. The Secret Of The Sea
7. The Sacred Legacy
8. Free Again
9. The Other Side
10. Thief Of Souls
11. Until The End Of Time

Sestava:
Marco Garau - klávesy, orchestrace
Anton Darusso - zpěv
Gabriel Tuxen - kytara
Matt Krais - kytara
Enrico Pistolese - baskytara, vokály
Salvatore Giordano - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 56:25
Země: Itálie
Žánr: symfonický power metal

Diskografie:
2021 - The Golden Pentacle

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.02.2021
Přečteno: 3395x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Výborný album a...26. 02. 2021 15:50 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08807 sekund.