MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ART OF ILLUSION - X Marks The Spot

Kdyby se chtěl někdo dopočítat, kolik melodicko-rockových uskupení v poslední době vzniklo, neměl by vůbec lehkou práci. Že se ale tuto vlnu nováčků vyplatí sledovat, dokazuje zas a znova výskyt velmi dobrých desek. Třeba takové, jakou vydala dvojice švédských hudebníků Anders Rydholm (Grand Illusion) a Lars Säfsund (Work Of Art) pod štítkem projektu Art Of Illusion. Už první singly naznačovaly, že by nemuselo jít o spotřební zboží a že bychom mohli být svědky zrodu čehosi výjimečného. Což poslech debutové desky "X Marks The Spot" naplno potvrdil.

Celá záležitost mi připomíná dílo "Life", se kterým před čtyřmi lety přišla mezinárodní formace Jono. Mimořádné a mnohdy nečekané skladatelství, doprovozené mistrovským zpěvem, tato definice přesně sedí i na švédský projekt. Anders Rydholm má talentu na rozdávání, dokáže stvořit vysoce poslechové a přitom netuctové kompozice. Lars Säfsund má pro žánr dokonalý hlas, sametově hladký a tvárný jako modelína. Schopnosti této dvojice - a několika hostů - se při společné práci ideálně propojily a výsledkem je nadmíru svěží nahrávka, které snoubí popovou zpěvnost s noblesní rockovou melodikou, ve které není nouze o nečekané okamžiky.

Úvodní skladba "Wild And Free" překvapí kytarovým podkladem, jenž si kráčí svéhlavým směrem, aniž by dbal na klenbu vokálních linek. Jde však o pouhé zdání, ve skutečnosti tato hra nabízí promyšlenou tvůrčí strategii, jež se naplno provalí při parádním vícehlasném refrénu. Píseň "Run" načínají poutavé klávesy, které jsou ostatně na celém albu základním stavebním kamenem. Skladba postupně nabere osmdesátkový drajv s ozvuky AOR, lehký a neonově barevný, zejména však velmi atraktivní. V podobném duchu se posléze odehrají také položky "Go" a "Catch You If I Can", rytmický pohyb je tedy vtělen do názvů všech těchto skladeb.

"My Loveless Lullaby" byl singl, který mě zaháčkoval hned při prvním poslechu. Na rovinaté, avšak kypré a úrodné instrumentální zemině se sbíhají majestátní vokální výhonky, jež se vyvezou k nebeské dokonalosti v refrénové části. Nadpozemské napětí se prolíná s elementární lidskou emocí a výsledek je neodolatelný. "Waltz For The Movies" je další skladba a další překvapení. Potutelná muzikálová stavba s hravými zpěvy, kterými Lars Säfsund dokazuje svůj kromobyčejný talent, což platí také pro obdobně laděné kompozice "Let The Games Begin" a parodickou "A Culinary Detour", ve kterých se nedá přeslechnout inspirace věhlasnými Queen.

Pomalé momentky zastupuje dvojice "4 AM" a "Race Against Time", ani zdaleka však nejde o povinnou baladickou výplň, obě skladby přinášejí tvůrčí procítění, které prostě nelze fingovat. Za pomyslně nejslabší okamžiky alba lze označit kousky "Snakebite Charm" a "Rampant Wildfire", ani v jednom případě ale nejde o nějaké propadáky, druhou položku naopak osvěží jazzový sólový jam. Projekt Art Of Illusion patří k objevům melodicko-rockové scény, a nezbývá než doufat, že nezůstane pouze u této jediné nahrávky.

Petr Štěpnička             


FB ART OF ILLUSION

YouTube ukázka - My Loveless Lullaby

Seznam skladeb:
1. Wild And Free
2. Run
3. My Loveless Lullaby
4. Waltz For The Movies
5. 4 AM
6. Go
7. Snakebite Charm
8. Let The Games Begin
9. A Culinary Detour
10. Catch You If I Can
11. Rampant Wildfire
12. Race Against Time

Sestava:
Lars Säfsund - zpěv, klávesy
Anders Rydholm - klávesy, baskytara, kytara

Hosté:
Muris Varajic - kytara
Kristian Larsen - kytara
Jay Graydon - kytara
Pelle Holmberg - kytara
Daniel Rydholm - kytara
Tony Paoletta - kytara
Frank Nilsson - bicí
Per Svensson - vokály

Rok vydání: 2021
Čas: 52:00
Produkce: Anders Rydholm, Lars Säfsund
Label: AOR Heaven
Země: Švédsko
Žánr: melodický rock

Diskografie:
2021 - X Marks The Spot

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.03.2021
Přečteno: 1722x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08212 sekund.