RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Petr KOČKA (SOTURY) - Dosáhli jsme svých vlastních požadavků a Anděl zkázy bude na dlouhé roky moderně znějící album

Jihlavští válečníci Sotury vydali v závěru loňského roku album „Anděl zkázy“. Od debutového počinu „Temné údolí“ dělí novinku víc než sedm let, což je doba poměrně dlouhá. O tom, že Sotury v tomhle období nezaháleli, o tom, jak přišel na svět a co odráží neobvyklý koncept, spojující ucelený příběh i samostatné skladby i o tom, co pozitivního se dá najít na současném kovidovém marastu se rozpovídal zpěvák Petr Kočka.

Nové album přicházelo na svět skoro osm let, přitom už před pěti lety jsi zmiňoval, že pracujete na nové desce a že skladby jsou téměř hotové. Čím to, že se tvorba nové desky takhle natáhla?
Když se na to podívám celkovým pohledem zpět, tak svoji vinu nese fakt, že kapelu provozujeme ve volném čase, tzn. na prvním místě je práce, abychom naplnili břicha svým rodinám, a teprve pak se následně můžeme věnovat naší muzice. Přesto nám zkřížila cestu i jiná dobrodružství, např. stěhování studia do nových prostor plus komplet přestavba, vyplavení nového studia vodou a dále postupný odchod dvou členů kapely plus hledání a zasvěcování nových kolegů na volné posty. Všechny tyto epizody zahrály svoji roli a deska tak spatřila světlo světa až ke konci roku 2020.

Jak to dopadlo se staršími skladbami? Jsou součástí „Anděla zkázy“ nebo se na desku dostaly pouze písně z pozdějšího doby?
Od první chvíle jsme uvažovali s jediným souborem písniček. Jsou tam jak ty starší, tak novější, ale vše podle plánu.

Album „Anděl zkázy“ je rozdělené na část s uceleným příběhem a část se samostatnými skladbami. Jak se zrodil tenhle koncept?
Ucelená příběhová část byla hlavní náplní, co jsme chtěli na desku dostat. Jelikož jsme chtěli prodávat dlouhohrající album (smích), doplnili jsme ho o další samostatné songy, které mu dodávají úžasný kontrast. Posluchač si jistě všimne značné progrese a moderních metalových trendů oproti příběhové části. I proto považujeme tenhle počin za průlomový, protože je na něm slyšet starší i nový drive kapely.

Dá se říci, která část se vám tvořila snáz? Je pro vás fakt, že se musíte držet příběhové linie svazující nebo naopak to pomáhá směřování, kudy hudbu, texty a samotný příběh vést?
Ten příběh vymyslel už pradávno náš kapelník Dejw, vzešlo to z něj tak nějak samo a spontánně vytvořil ucelený soubor písniček. Fakt jen ten, že je určitě snazší skládat jednotlivé pecky, protože má člověk větší volnost jak v tématu, tak v hudebních postupech. Dokonce nás to i baví, když skládáme jedinečnou píseň a dáme do ní přesně to, co cítíme, a to prostě bez omezení.

Myslíš, že se k podobnému konceptu spojení příběhu a nesouvisejících samostatných skladeb, případného samotného příběhu, ještě někdy vrátíte nebo půjde o ojedinělý krok ve vaší diskografii?
Těžko říct (smích). Spíš pojedeme ve stylu samostatných písniček, ale když nás něco osvítí, tak se nějakému většímu konceptu bránit nebudeme. Jako muzikanti jsme k podobným eposům měli vždycky blízko.

Můžeš samotné album představit blíž, co na něm posluchače čeká?
Tak čeká je každopádně metalová nálož, kde by si měl každý přijít na své. Jsou tam opravdu pecky stylizované do klasického hevíku, ale i moderní progresivní pecky, které jsou dnes velice žádané. Album je celkově bohaté, je založené na hutných kytarách a na výrazné rytmické bázi. Ve zpěvech jsme také nešetřili. Kromě mě, jakožto zpěváka, si zazpívali i jiní členové kapely a přizvaní hosté. No zkrátka posluchače čeká pořádnej metalovej náser, na kterém si vybuduje závislost jak mladší tak starší generace (smích).

V čem je podle tebe největší posun mezi debutovou nahrávkou a „Andělem zkázy“?
Největší posun je jednoznačně ve zvuku. Cílem bylo být modernější a progresivnější. Máme nové zkušenosti, ale i nové nástroje a mašiny na nahrávání. Díky tomu jsme se přiblížili o veliký kus dopředu, co se zvuku týče. Pochvalujeme si to všichni, tak doufáme, že to i lidstvo ocení (smích).

Pasáže, ve kterých jsou Sotury přímočařejší, pro mě byly o něco přitažlivější, než ve snaze o atmosférické prožitky, možná proto na mě nejvíc zabírá skladba „Očistec“. Máš ty na albu skladbu, na kterou se vyloženě těšíš, že si ji budeš moct zahrát naživo?
No, jedná se právě o ten kontrast dvou rozeznatelných stylů. Tobě se zamlouvá starší song z příběhové části, který je o rychlém tempu a o zřetelné melodické lince. Je to klasická speedová věc. Já se naopak moc těším na ty novější psycho progresivní věci, až je spustíme na pódiích. Jako příklad bych zmínil „Zpověď vraha“ nebo „666MT TNT“.

Nahrávka vznikala ve vašem vlastní studiu, jak si spokojený se zvukem, podařilo se vám dosáhnout té představy, s kterou jste do nahrávání šli?
Se zvukem jsme hodně spokojeni. Vložili jsme do toho hodně času a nijak jsme tuto problematiku nepodcenili. Myslím, že jsme dosáhli svých vlastních požadavků a bude to na dlouhé roky moderně znějící album.

Deska vyšla v době, která živé prezentaci zrovna nepřeje. Podařilo se vám ji dostat k fanouškům a předpokládáš, že dostane ještě nějaký čas a prostor k jejímu představení na koncertech?
Tahle doba je fakt děsná a je to samozřejmě pro všechny kapely devastující. Bohužel se nám desku zatím nepodařilo pokřtít a dlouho se jistě ani nepodaří. Přesto se snažíme desku dostat co nejvíc mezi lidi. Samozřejmě efekt jako na koncertech to nemá. Hned jak to situace dovolí, tak chceme s deskou vyjet a odehrát nějaké koncerty, ale zatím je zbytečné cokoliv plánovat.

Předpokládám, že jste řešili i to, jak bude vypadat případný playlist, je ve hře varianta kompletního ztvárnění celé příběhové části?
Tak tahle varianta je samozřejmě hodně diskutovaná, protože jak jsem zmínil, jsme příznivci rozsáhlejších metalových děl. Řeknu to šalamounsky: líbilo by se nám něco podobného uskutečnit. V horší variantě budeme určitě naživo hrát třeba aspoň tři stěžejní pecky z příběhu. Ale opět uvidíme, budeme to řešit, až se začne rozvolňovat, takto nám chybí špetka motivace. Berme to jako překvapení do budoucna. (smích)

Pokud jsem správně hledal, tak jsem k novému albu našel pouze jedno lyric-video. Jaký mají Sotury vztah k videoklipům, dá se čekat, že nějakým způsobem ještě tuhle formu prezentace využijete? Námět padlého anděla k nějakému obrazovému zpracování přímo vybízí!
Hledal jsi správně! Máme zatím jedno lyric video a budeme rádi v něčem podobném pokračovat i v budoucnu. Otázkou bude, zda něco vytvoříme k nějaké z vydaných písní nebo si počkáme na nějakou novinku. Ale před pár týdny jsme dotočili nový videoklip k písni „Alastor“, který byl uveřejněn teprve minulou sobotu na YouTube. I zde jsme nechali našeho anděla lehce ožít a videoklip o to víc dostává smysl.

Našel jsi z pohledu Sotury na současné situaci něco pozitivního, co jste mohli využít ve svůj prospěch? Jak Sotury prožívají tyhle po hudbu hodně nepříznivé časy, odrazí se to třeba v tom, že tvorba dalšího alba nezabere tentokrát osm let?
Situace už dopomohla příznivě k tomu, že jsme měli o to víc času na dodělání tohoto alba. Nyní se už soustředíme i na novou tvorbu, takže i to by se mohlo odrazit do budoucna k rychlejší produkci nových nahrávek. Podařilo se nám i v krásném čase natočit videoklip a promyslet si co a jak. Takže příznivě působí skutečnost, že máme více času, který nevyplýtváme ohledně koncertů. My doufáme, že nás nepotkají podobné překážky jak v minulosti, tudíž bychom byli samozřejmě rádi, kdybychom novou tvorbu představili podstatně dříve. Ale nyní čekáme opravdu na rozvolnění a následně budeme plánovat koncerty, abychom pořádně představili "Anděla Zkázy" co nejširší veřejnosti.

Jsi příznivec streamových koncertů, myslíš, že se o něco podobného pokusíte?
V dohledné době to určitě nemáme v plánu. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet a kdyby tu měla být omezení na hodně dlouhou dobu, začneme o takovém záměru uvažovat. Ale je to všechno ve hvězdách a budeme spíš doufat, že se vše uklidní a zase budeme hrát živě na pódiu, jak jsme zvyklí.

Savapip             


sotury.cz

YouTube ukázka - Alastor

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.03.2021
Přečteno: 1261x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08872 sekund.