TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PITCH SHIFTER - Infotainment?

Industriální prvky, na kterých Pitch Shifter (PSI) vyrostli, se staly poměrně módní záležitostí. Kdo z invenčních umělců do této doby nezařadil do své tvorby podobné prvky, s trochou přehánění jako by nebyl. Své o tom ví mistři samplů Young Gods, elektroničtí Nine Inch Nails, dokonce i U2 nebo David Bowie. Na metalové scéně podobně experimentovali Prong, Fear Factory nebo Kreator, White Zombie, či pochodoví Rammstein. Nelze zapomenout na strašidelného Marylin Mansona. Nadšení ze skřípajícího industriálního rocku s prvky Sonic Youth a podobných kapel však pomalu začalo ztrácet na intenzitě. První vlaštovkou bylo album Ministry – „Filth Pig“, kde muzikanti naznačili, že je jim „půmyslová kazajka“ již poněkud těsná.

Především v Anglii vzrůstal zájem o nekomerční taneční muziku, jakou tehdy byly různé techno směry, drum & bass, jungle a rave a acid house. Jednou z nejviditelnějších představitelů se stali The Prodigy, kteří tuto původně klubovou muziku dokázali interpretovat s neuvěřitelnou rockovou razancí. Na živé vystoupení dokonce angažovali živého kytaristu Jima Daviese, aby původně samplovaným riffům dodal na pódiu patřičnou razanci. Jeho jméno si zapamatujte, ještě zamíchá kartami!

Metalová scéna rozvrácená nu-metalovým hnutím hledala a přemýšlela, jak opět zaujmout a dostat se zpět do hitparád. Proto některé kapely vycítily příležitost a dobrovolně se infikovaly módním hip hopem a drum & bass smyčkami, na vrcholu byli Rage Against The Machine, s podobným modelem přišli Clawfinger nebo Headcrash, nelze zapomenout mj. na koketování Black Sabbath s raperem Ice T. Po letech prosákly informace, že již v roce 1995 vedení firmy Earache nabádalo muzikanty z Pitch Shifter, aby se pro odlišení od Godflesh podobnou muzikou inspiroval. A Pitch Shifter se po prvotních rozpacích pustili do díla. Již při prvních zprávách ze studia se nesly zvěsti o zvláštním spojení muziky, ve které se střetla původní industriální zuřivost, podpořená temnými thrash metalovými samply kytar s moderní drum & bass rytmikou a rozličnými jungle a rave breakbeaty. Snůška těchto songů byla vydána v květnu 1996 pod názvem „Infotainment?“.

Hned po mluveném intru nesmlouvavě útočí dvojice skladeb „Underarchiever“ a „(We`re Behaving Like) Insects“ které mají sílu uragánu. V mixu maximálně vytažené kovově znějící drum & bass beaty jsou promíchány se zdeformovanými samply metalických kytarových riffů a bublavé baskytary. Do toho je umně zapuštěn až hardcorově pojatý řev zpěváka J. S. Claydena, který tuto polohu střídá s nezkresleným monotónním zpěvem ve stylu Godflesh. Není to snadný začátek, ale nutno konstatovat, že výsledný tvar je po prvotním šoku poměrně osvěžujícím koktejlem. Následuje pozdější velký hit - song „Virus“, který je relativně klidnější, co se týče rytmu, ne však v údernosti a razanci - plně se vyrovnává nejlepším věcem od Ministry. V podobném duchu se nesou i „Product Placement“ a „Bloodsweatsaliva“ s nenápadným jungle samplem. Nálada se radikálně mění v songu „Hangar 84“, který je čistě elektronickou hříčkou v Prodigy stylu. Pletivo hutných breakbeatů je naházeno do míchačky spolu se samply zkreslených hlasů. Hit alternativních tanečních parketů. "Whiteout" kráčí ve stylu předchozích elektro industriálních kousků. Jen v závěrečné "Phoenixology" jako by trochu došly kapele síly. Snaží se na vlastní styl naroubovat song klasického střihu, což vyznívá poněkud podivně. Jelikož jsou PSI průkopníky nových technologií, tak na konec CD zařazují 123 typických PSI samplů, takže si fanoušek v hudebním softwaru může sestavit vlastní song. Skvělý nápad!

PSI na albu „Infotainment?“ zajímavě skloubili svoji verzi elektro industriálního metalu s tehdy alternativními prvky a rytmy ostrovní taneční scény. A zatímco se jejich učitelé Godflesh a Scorn stali modlami intelektuálních a nezávislých rockerů v malých klubech, tak jejich žáci zamířili na největší pódia. Na podporu alba vystoupili na různých místech v Evropě, mělo následovat tříměsíční turné po USA s Neurosis. Potom se však narušily vztahy s vydávající firmou Earache. Tak jako vždy, každá strana má svoji verzi a je těžké dnes zjistit, jak to tehdy bylo. Kapela obvinila firmu, že nechtěla hradit náklady na turné, firma kapelu nařkla z nekalého osočování, aby se snadněji mohla vyvázat z platné smlouvy. Každopádně těmito tahanicemi (které v podstatě trvají dodnes) byla později spolupráce ukončena a PSI přestoupili ke konkurenci. Ale to už je jiný příběh.

Jirka Lulek             


FB PITCH SHIFTER

YouTube ukázka - Virus

Seznam skladeb:
1. Introductory Disclaimer
2. Underachiever
3. (We`re Behaving Like) Insects
4. Virus
5. Product Placement
6. (Harmless) Interlude
7. Bloodsweatsaliva
8. Hangar 84
9. Whiteout
10. Phoenixology
11. Pitch Sampler Vol. I (78 Samples)
12. Pitch Sampler Vol. II (45 Samples)

Sestava:
Jon S. Clayden – zpěv
John A. Carter - kytara, programování
Mark D. Clayden - baskytara
DJ Walters – bicí

Rok vydání: 1996
Čas: 39:08
Label: Earache
Země: Anglie
Žánr: industrial metal

Diskografie:
1991 - Industrial
1993 - "desensitized"
1996 - Infotainment?
1998 - www.pitchshifter.com
2000 - Deviant
2002 - PSI

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.04.2021
Přečteno: 899x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1099 sekund.